Acasă justitie G4Media.ro : Augustin Lazăr, despre anunțul lui Tudrel Toader referitor la revocare...

G4Media.ro : Augustin Lazăr, despre anunțul lui Tudrel Toader referitor la revocare :

172
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ignoră cadrul legal și recomandările instituțiilor europene referitoare la acest subiect

Procurorul general, Augustin Lazăr, susține că anunțul public al ministrului Justiției referitor la continuarea procedurii de revocare ”ignoră cadrul legal și recomandările instituțiilor europene referitoare la acest subiect.” Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, joi dimineața, că va trimite la președintele Klaus Iohannis solicitarea oficială de revocare din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr.

Redăm mai jos integral comunicatul procurorului general:

”Având în vedere solicitările reprezentanților mass-media de a exprima un punct de vedere referitor la intenția ministrului justiției de a trimite, în cursul zilei de azi, președintelui României cererea de revocare din funcție a domnului Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), domnul Augustin Lazăr, consideră că anunțul public al ministrului Justiției referitor la continuarea procedurii de revocare ignoră cadrul legal și recomandările instituțiilor europene referitoare la acest subiect.

Astfel, exprimarea nejuridică privind pretinsa “tragere de timp” are ca scop dezinformarea opiniei publice în legătură cu procedura legală de verificare de către instanța de contencios a “evaluării” procurorului general, efectuată cu depășirea atribuțiilor legale ale ministrului justiției, precum și a legalității documentului intitulat “Raport de evaluare”.

În acest sens, art. 39 alin. (1) și alin. (3) teza a IV-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor stabilește că „evaluarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (…)se face de o comisie compusă din procurori, membri aleși ai Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu grad cel puțin de tribunal, desemnați de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”.

Totodată, procurorul general al PÎCCJ atrage atenția că demersul ministrului justiției ignoră recomandările GRECO, ale Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), precum și ale Raportului MCV, care cer stoparea acțiunilor care afectează statul de drept și implementarea recomandărilor indicate.

De asemenea, procurorul general al PÎCCJ, domnul Augustin Lazăr, subliniază că solicitarea de revocare din funcție a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independenței justiției, care a arătat că raportul de evaluare al ministrului justiției ”nu respectă dispozițiile legale în vigoare, standardele internaționale și naționale în materia activității Ministerului Public și contravine direcției jurisprudențiale conturate atât de organismele internaționale, cât și de Curtea Constituțională a României”.

Având în vedere cele expuse, domnul Augustin Lazăr consideră că demersul ministrului justiției, cu conținut strict politic, este de natură să afecteze încrederea publică în capacitatea instituției de a-și îndeplini rolul constituțional.

În acest context, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție dorește să asigure opinia publică despre faptul că Ministerul Public își va îndeplini în continuare cu fermitate atribuțiile prevăzute de articolul 131 din Constituția României, respectiv de a reprezenta, în activitatea judiciară, interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.”

(Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin)


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here