Acasă presa straina-informatii externe G4Media.ro : Comisia Europeană începe procedura…

G4Media.ro : Comisia Europeană începe procedura…

144
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Comisia Europeană începe procedura de încălcare a legislației UE împotriva Poloniei. Timmermans: Statul de drept este încălcat în mod sistematic

Legea poloneză despre Curtea Supremă nu este conformă cu legislația Uniunii – a considerat Comisia Europeană, care intenționează să înceapă procedura de încălcare a legislației Uniunii, scrie publicația poloneză RZECZPOSPOLITA, citată de Rador.

Miercuri, în ședința sa săptămânală Comisia Europeană l-a împuternicit pe vicepreședintele Frans Timmermans să înceapă procedura privind încălcarea legislației Uniunii împotriva Poloniei – a aflat neoficial “Rzeczpospolita”.

Este vorba de legea despre Curtea Supremă, care în 3 iulie va pune capăt prematur mandatului majorității judecătorilor, ceea ce CE consideră o încălcare a principiului independenței justiției. Formal, procedura va fi demarată în această săptămână.

Decizia Comisiei a fost determinată în cele din urmă de relatarea lui Timmermans de la audierea de marți a Poloniei în Consiliul pentru Probleme Generale. “Comisarul a spus că nu a auzit nimic nou și că Polonia nu a convins pe nimeni. Ministrul Szymanski a venit cu o delegație de 15 persoane, dar nu a influențat calitatea argumentelor” – relatează interlocutorul nostru din CE.

Timmermans a întrebat Comisia, dacă poate face pasul următor și să înceapă procedura privind încălcarea legislației Uniunii. A fost sprijinit de președintele CE, Jean-Claude Juncker, care în ultimele lui s-a reținut să-și dea acordul pentru acest pas.

Procedura de încălcare a legislației Uniunii va fi realizată paralel cu procedura de la art. 7 al Tratatului Uniunii, în cadrul căreia a avut loc audierea Poloniei. Procedura de încălcare se poate încheia cu o plângere la Curtea de Justiție a Uniunii, care poate impune Poloniei să schimbe legea sub amenințarea pedepselor financiare.

În același timp, procedura de la art. 7 este un mecanism mai mult politic menit să stabilească dacă în Polonia este amenințat statul de drept. Verdictul în această problem va fi dat însă nu de judecători, ci de politicieni, mai concret de miniștrii pentru probleme europene. Deocamdată a avut loc votul, în etapa următoare pot fi date recomandările, după care va avea loc votarea. Pentru considerarea Poloniei drept țară în care este amenințat statul de drept, este nevoie de o majoritate de 4/5 voturi, adică 22 state ale UE. “Nu există această majoritate” – spune cu convingere un diplomat polonez.

Cea mai apropiată discuție privind pașii următori este anunțată pentru septembrie, dar nu este exclus ca Comisia să ceară grăbirea și organizarea ei în iulie. Multe vor depinde de ce va decide în 3 iulie președintele Andrzej Duda în problema judecătorilor Curții Supreme.

În audierea de marți seara care a durat trei ore, Polonia a căutat să convingă că niciuna din legile justiției nu reprezintă o amenințare pentru statul de drept. Statele membre au putut pune întrebări și acest lucru l-au făcut 13 state: Franța, Germania, Olanda, Danemarca, Spania, Irlanda, Portugalia, Belgia, Suedia, Finlanda, Luxemburg, Cipru și Estonia.

Așa cum am aflat neoficial, miniștrii au fost interesați de legea privind tribunalele generale, care a redus vârsta de pensionare a judecătorilor, precum și de legea despre Curtea Supremă, care va face practic acest lucru în 3 iulie. Au întrebat despre plângerea extraordinară și incertitudinea juridică ce o însoțește, precum și despre judecătorii Curții numiți de Seimul anterior. “Tonul a fost moderat, discuția a avut mai degrabă caracter tehnic” – spune unul din diplomați. “Nimic nou nu am auzit, delegația poloneză nu a risipit niciuna din îndoielile noastre”, adaugă altul.

Dezbaterea s-a încheiat cu concluziile lui Frans Timmermans, care a afirmat că nu vede posibilitatea retragerii procedurii. “Statul de drept este amenințat în mod sistematic. Nu am auzit din partea poloneză nimic care să permit să ne schimbăm aprecierea” – a afirmat olandezul.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here