Acasă presa straina-informatii externe G4Media.ro : Președintele Poloniei s-a conformat…

G4Media.ro : Președintele Poloniei s-a conformat…

110
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Președintele Poloniei s-a conformat de urgență deciziei Curții Europene de Justiție: A promulgat legea de repunere în funcție a judecătorilor Instanței Supreme obligați să iasă la pensie

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat luni seară legea prin care a fost anulată scăderea vârstei de pensionare a judecătorilor Curții Supreme de la Varșovia de la 70 la 65 de ani, măsură care a dus în luna iulie la retragerea forțată a mai multor judecători, inclusiv a președintelui Curții.

Decizia șefului statului polonez a venit după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că Polonia trebuie să suspende imediat aplicarea noii legi privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, tranşând o dispută în acest sens între Varşovia şi Bruxelles.

Reforma Curții Supreme prin reducerea vârstei de pensionare – o epurare mascată a judecătorilor – a fost motivul pentru care Comisia Europeană a declanșat Articolul 7, numit ”opțiunea nucleară”.

Legea adoptată de majoritatea guvernamentală din Polonia, controlată de omul forte Jarosław Kaczyński, a dus la proteste masive din partea unei părți a societății civile, a UE și a Opoziției.

Epurarea mascată a judecătorilor incomozi din Curtea Supremă printr-o lege care modifică vârsta de pensionare este una dintre măsurile pentru care Comisia Europeană a demarat procedura de sancționare a Poloniei prin activarea articolului 7 din Tratatul UE, cel care prevede suspendarea dreptului de vot, adică participarea la deciziile UE (detalii aici).

Decizia anunţată luni este finală după ce în octombrie CJUE a solicitat Varşoviei suspendarea acestor prevederi, ca măsură provizorie, la cererea Comisiei Europene.

La 2 iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, argumentând că schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, executivul comunitar considerând că reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme poloneze de la 70 la 65 de ani este „incompatibilă cu dreptul Uniunii”.

Cum răspunsul primit din partea guvernului polonez nu a fost satisfăcător, pe 24 septembrie Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Comisia a cerut „o procedură accelerată” în scopul de a avea o „decizie definitivă în cel mai scurt termen” în acest caz. Comisia a solicitat de asemenea instanţei europene „măsuri provizorii” pentru a suspenda efectele respectivei legi, solicitare la care CJUE a răspuns favorabil la 19 octombrie.

După decizia interimară din octombrie, partidul de guvernământ din Polonia, Lege şi Justiţie (PiS) a acceptat să renunţe la scăderea vârstei de pensionare a judecătorilor.

După instalarea sa la putere, în 2015, PIS, naţionalist şi eurosceptic, a promovat măsuri despre care militanţii pentru drepturi şi oficialii UE au afirmat că pun în pericol statul de drept şi întăresc controlul guvernului asupra justiţiei, aminteşte Reuters.

PiS a argumentat iniţial că aceste modificări erau necesare pentru a creşte eficienţa tribunalelor şi a elimina „rămăşiţele comunismului” din ţară, dar, pe măsura apropierii alegerilor din 2019, a părut să-şi revizuiască poziţia în anumite aspecte


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here