Acasă Jurnalul Bucurestiului Conferinte, Dezbateri Gândire globală, acțiune locală (?!) la Cities of Tomorrow #7: Communities in...

Gândire globală, acțiune locală (?!) la Cities of Tomorrow #7: Communities in Focus

644
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

E nevoie de tot satul pentru a crește un copil!, Proverb african, Ambasadorul Republicii
Federale Germania la București

Nu există cooperare fără încredere, încrederea este moneda participării. Dr. Arnold Voss

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) a organizat marți, 26 martie 2018, la hotelul JW Marriott Grand Hotel din București, cea de-a șaptea ediție a conferinței „Cities of Tomorrow”. Evenimentul a reunit peste 300 de participanți din întreaga țară, dar și din străinătate, printre care arhitecți, urbaniști, reprezentanți ai mediului de afaceri și numeroși reprezentanți ai sectorului public, confirmând încă o dată că manifestarea are un caracter internațional, dedicat importanței dezvoltării urbane și regionale. Tema centrală din acest an a fost trialogul dintre administrație, mediul de business și societate civilă, deviza evenimentului fiind gândire globală. acțiune locală.
Evenimentul a fost deschis de Directorul General și de Președintele Camerei de Comerț și
Industrie Româno-Germane, domnul Sebastian Metz respectiv domnul dr. Dragoș Anastasiu și de Excelența sa domnul Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Republicii Federale Germania la București.

Prima parte a evenimentului a avut ca temă centrală importanța consultărilor publice și
participarea comunității la realizarea proiectelor de dezvoltare urbană. Evenimentul a debutat astfel cu proiectul Raumwerk D din Düsseldorf (unul dintre cele mai complexe proiecte de consultare publică și reconfigurare urbană a unui întreg oraș) precum și un dialog privind abordarea corectă a proiectelor urbane de anvergură și implicarea tuturor actorilor relevanți, între Arh. Eugen Pănescu și Dr. Arnold Voss, urbanist de renume internațional, activ atât în domeniul urbanistic cât și în cel civic.

Domnul Marius Cristea, Banca Mondială a prezentat în premieră absolută rezultatele
procesului de consultare al Băncii Mondiale, “Prioritățile orașului tău”. Acest proces de
consultare, unic pentru orașele din România și pentru prioritățile lor de dezvoltare, a implicat 41 de municipii, 372 de proiecte strategice și peste 72 de miliarde de euro pentru dezvoltarea orașelor României. Consultarea la care au participat 100.000 de români are ca țel schițarea unei politici de dezvoltare urbană și metropolitană a României. Procesul de consultare a fost finalizat pe 22 martie, iar pe 26 martie, la Cities of Tomorrow #7 au fost prezentate rezultatele.

S-a constatat că există o corelație directă între nivelul de studii, un anumit profil ocupațional și interesul pentru comunitate. Printre proiectele prioritare votate de cetățeni pentru București expertul Băncii Mondiale a amintit: extinderea și modernizarea rețelei de metrou, modernizarea centurii, realizarea autostrăzii de centură care să treacă prin județul Ilfov.

Ca linie generală priorități pentru românii din toată țara sunt cele din domeniul sănătății și al infrastructurii.

Înaintea acestei a 7-a ediții a Cities of Tomorrow a fost organizat un concurs de proiecte
adresat administrației publice, mediului de business și societății civile. S-au avut în
vedere, în delimitarea proiectelor câștigătoare, factorul dezvoltării sustenabile. S-au căutat, așadar, inițiative cu un impact deosebit asupra acestui tip de dezvoltare, cât și asupra marketingului regiunii, calității vieții, dialogului între stakeholderi.

Cu ajutorul unui juriu format din personalități cu experiență vastă, s-au stabilit 10 finaliști din totalul de 83 de proiecte propuse. Așadar, 10 inițiative au primit atenție deosebită cu prilejul acestei conferințe având ocazia să se prezinte în plen, în cadrul sesiunii de pitching: la categoria administrație publică: Reșița (“Încredere în Reșița” – program finanţare locală), Reghin (Reghin City App), Oradea (transformarea centrului istoric Oradea), Invest in Jiu Valley; la categoria mediu de business: Ceetrus (Drumul Taberelor), Life is Hard (City Apps), Speedwell (Record Park Cluj-Napoca); la categoria societate civilă: Asociatia Over4 (reabilitare blocuri), Fundaţia Comunitară Bucureşti (Bucureştiul Pregătit – fond pentru dezastre majore), OAR (platforma 30zile.ro)

Image may contain: sky and outdoor

Carte poștală către Dl Rector al ASE: casa din Piața Romană 7, proprietatea ASE, monument istoric, lăsată sa se ruineze (foto: Silvia Colfescu)

 

Cele 83 de proiecte depuse pot fi consultate aici: https://www.citiesoftomorrow.ro/submitted-projects.html

Câștigătorii au fost la categoria administrație publică: Reșița (“Încredere în Reșița” – program finanțare locală); la categoria mediu de business: Ceetrus (Drumul Taberelor); la categori societate civilă: Asociația Over4 (reabilitare blocuri).

Premiile acordate de AHK România au fost pentru categoria administrație publică: 1 pachet vizitator la Expo Real 2019, cel mai important târg din Europa pentru proiecte imobiliare și investiții, pentru categoria mediu de business: 1 an de parteneriat econet romania, platforma green-tech a AHK România www.econet-romania.com, pentru categoria societate civilă: 1 participare la delegația organizată de AHK România la Smart City World Congress în Barcelona, 2019.

Ideea cu concursul de proiecte a venit din dorința de a atrage atenția asupra exemplelor de bune practici din România, din dorința de a le oferi o bună platformă de promovare. Și faptul ca au fost depuse 83 de proiecte este o dovadă clară a succesului acestei inițiative. Această țară, România, este plină de oameni creativi cu idei inovative.

Este impresionată energia din această țară. Trebuie să ne folosim de acest avantaj și o vom face.  Sebastian Metz, Director General AHK România

A doua parte a evenimentului a fost dedicată găsirii unor soluții concrete, viabile referitoare la opt teme de importanță majoră în dezvoltarea regională: eficiență energetică și management energetic, finanțare și fonduri UE, mobilitate economie circulară, turism & lifestyle, reconversie și revitalizare, dreptul construcțiilor, guvernanța orașelor/digitalizare/platformă de informare urbană.

Fiecare din acestea au fost tratată în mod individual în cadrul unor mese rotunde moderate de specialiștii în domeniu. În cadrul dezbaterilor de la mesele rotunde unii participanti au putut *** teoretic *** contribui cu soluții pentru tema aleasă.

La cea despre guvernanța orașelor/digitalizare/platformă de informare urbană s-a facut o  moderare defectuoasa, enervanta, mecanicista de catre un angajat al Telekom (si anterior al primariei sectorului 6), apoi o secretara de stat antipatica de la ministerul Comunicatiilor a monopolizat microfonul si s-a discutat mult prea putin spre deloc despre guvernanta, sarindu-se direct la discutii dezlanate despre Smart City care comporta foarte multe definitii nu intotdeauna convergente, fara sa se vorbeasca suficient despre alte posibile modele de orase: Green City, Happy City, Non-tech City si nici despre Urbanismul Open Source etc. Si s-a mai vorbit despre senzori, dar deloc despre Urban Operating Systems. Asta a facut ca multi participanti (unii veniti de la distante apreciabile!) sa decida sa iasa din sala inainte de incheierea discutiilor.

Cele mai bune soluții găsite au fost votate de participanți și premiate în cadrul ceremoniei de premiere de la finalul evenimentului.

Masa Rotundă Turism&Lifestyle, moderată de domnul Dragoș Anastasiu (care e si presedinte al AHK!) a fost cea premiată de public, soluția găsită pentru Băile Herculane fiind, pare-se, favorita acestuia.

31 de persoane, specialiști în domeniul turismului, ospitalității, cel medical și al protecției patrimoniului precum și reprezentanți ai administrației publice centrale și locale au ajuns la concluzia că trebuie creată o organizație de management a destinației la Herculane.

Manager de Proiect al acestui demers a fost numit — in opinia noastra extrem de pripit, la repezeala — domnul Marius Băzăvan (Bacolux). „Turismul nu are timp să aștepte și din acest motiv este nevoie de acțiune acum. Băile Herculane sunt o perlă a turismului românesc de care până acum nu am avut grijă. Cu o organizație de Management a Destinației locală sprijinită de toți stakeholderii prezenți la masă, în trei, patru ani Herculane va ajunge acolo unde trebuie”, a declarat domnul Dragos Anastasiu, Președinte al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane.

In timp ce la Marriott se dadeau premii cu mare larghete (inclusiv presedintelui AHK (adica si-a dat lui insusi marele premiu)! chiar era nevoie? nu e un conflict de interese?), ne gandeam ca in urma doar cu cateva zile acoperisul Bailor Imperiale Neptun, cea mai valoroasa constructie de la Baile Herculane s-a prabusit.

“Este un adevărat şoc. Din păcate este o veste extrem de proastă pentru noi. Zone care erau prioritare s-au prăbuşit. Este vorba despre structura şarpantei de la o intrare secundară şi zidul structural de sprijin, din spate. Şarpanta turnului este grav avariată. Acum pericolul public este iminent şi aş recomanda ca lumea să evite zona, până la consolidare. De acum, ploaia si zăpada vor produce daune şi mai mari. Am semnalat această situaţie şi administraţiei locale şi am încercat să aflăm răspunsuri în ceea ce priveşte dreptul de superficie, dar şi în ce fază se află împrumutul pentru a pune în siguranţă această clădire. Am solicitat în scris să primim răspunsuri, pentru că suntem aici ca să ajutăm comunitatea. E foarte important să găsim o soluţie”, a declarat Oana Chirilă, de la Herculane Project in luna februarie a.c. Aceasta a mai avertizat că mai sunt zone care ar putea ceda în această perioadă.

In timpul mesei rotunde pe Herculane, etc. primarul din Felix s-a ridicat si a cerut ca in paralel cu masterplanuri si masuri complicate pe termen lung sa se ia si masuri imediate de salvgardare a obiectivelor cele mai periclitate, o masura de elementar bun-simt, de altfel. Am privit impreuna cu toti ceilalti participanti, eu unul cu uimire, revolta si disconfort, cum Dragos Atanasiu l-a aportrofat brutal si i-a trantit ca “doar *** prostii *** iau masuri pe termen scurt si fara nici un plan.” Noroc ca e el “destept” si.. “premiant”.

Ca în fiecare an soluțiile sugerate pentru fiecare temă tratată la Cities of Tomorrow vor fi
centralizate în broșura de follow-up a evenimentului și de asemenea Camera de Comerț și
Industrie Româno-Germană va încerca să le implementeze împreună cu partenerii săi din
mediul privat și public.

Pentru mai multe detalii în acest sens: www.citiesoftomorrow.ro

Ediția de anul acesta a „Cities of Tomorrow” a confirmat încă o dată că evenimentul, organizat de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, a devenit o importantă platformă de interacțiune între mediul public și cel privat, oferind posibilitatea unui schimb important de informații, de experiențe și nu în ultimul rând crearea de noi contacte de afaceri.

AHK a implicat peste 300 de participați, sponsori (e.on romania, Robert Bosch, Siemens
Romania, Telekom Romania, WDP Development, Enayati Medical City, ExpoReal Messe
München, Rec Partners, RER Group, Stalfort. Legal. Tax. Audit, Sistemul National de Reciclare a Bateriilor, Urban Wins) și parteneri.

Conferința a fost înregistrată și poate fi urmărită pe pagina de facebook AHK România
https://www.facebook.com/AHK-Romania-1705954136320925/

Despre Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană:

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) este reprezentanța oficială a economiei germane și totodată cea mai mare Cameră de Comerț bilaterală din România. Înfiinţată în septembrie 2002, AHK România numără în prezent peste 600 de firme membre. Prin serviciile pe care le oferă și evenimentele pe care organizează, AHK România susţine firmele germane la intrarea lor pe piaţa românească şi, în egală măsură, este un partener competent pentru companiile româneşti interesate de piaţa germană. AHK România se implică activ în implementarea sistemului de învățământ dual după model german și oferă o platformă GreenTech și o Curte de Arbitraj proprie.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here