Acasă Stiinta & Tehnica IT-Tehnologia Informatiei gandu;.info : De ce au fost blocate conturile cu postări de la...

gandu;.info : De ce au fost blocate conturile cu postări de la proteste.

140
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Răspunsul oficial al Facebook

Facebook susţine că zecile de conturi ale utilizatorilor din România care au avut postări despre proteste au fost blocate din cauza unei „erori tehnice”

Zeci de protestatari au reclamat că le-au fost blocate conturile de Facebook, sugerând că aceasta a fost o urmare a unui efort coordonat al de raportare, venit din partea puterii.

Un purtător de cuvânt al Facebook a declarat pentru BuzzFeed News că “un număr de pagini au fost temporar blocate din cauza unei erori în sistemele noastre automatizate”. Ea nu a răspuns la întrebarea dacă aceasta ar fi putut fi declanşată de o campanie coordonată pentru a semnala un conţinut critic la adresa puterii de la Bucureşti, scrie BuzzFeed.

Florin Bădiţa, administrator al paginii „Corupţia ucide”, a declarat pentru BuzzFeed că nu a putut posta timp de 48 de ore, deoarece Facebook îi încadra mesajul la categoria spam. El a pus la dispoziţie o listă cu 90 de conturi care au fost restricţionate după ce au fost făcute postări legate de protestul din weekend sau au avut un ton critic la adresa guvernului.

Unul dintre cele mai importante conturi blocate a fost cel al filosofului de 101 ani Mihai Şora. Acesta a fost nevoit să facă dovada identităţii.

„Dragi prieteni, am fost „raportat“ (se pare că acesta este verbul corespunzător). (….) Prin urmare, dragii mei, am trecut prin multe, am văzut multe. Trebuia, de bună seamă, să trăiesc, să văd, să înţeleg şi noile tehnologii, începând cu feisbucul. Ieri am trimis o copie după buletinul meu undeva, în eter, şi iată că s-au redeschis porţile, iar contul meu a fost deblocat. Este marţi, 28 noiembrie 2017: cer negru deasupra României”, a scris, pe Facebook, Şora.

Dragoş Stanca, de la Think Digital, a explicat care ar putea fi cauzele blocării conturilor Facebook.

„Din punct de vedere logic, din experienţă si studiind termenii si condiţiile Facebook, sunt mai multe posibilităţi teoretice:

a) BUG. Un bug si atât (aceasta e poziţia oficială a Facebook).

b) BUG + RAPORTĂRI REALE +/- ATAC. Un bug + efectul unei raportări masive (care poate fi de două feluri: pur organică – nu cădeţi în capcana a ce vedeţi în newsfeedul vostru, sunt alte zeci de mii de oameni care nu susţin protestele -, sau organică + coordonată, parţial – prin grupuri de Facebook pro-PSD/ALDE).

c) ATAC. Nu cred în teoria conform căreia a fost doar efectul unui atac coordonat de mii de troli. Nu văd nici o companie capabilă să dea peste cap algoritmii Facebook, să fim seriosi. Dacă cineva a plătit totusi pentru asa ceva, a aruncat banii pe geam (iar efectul vizat, după cum se vede, ar fi fost chiar contrar: evident că publicul a rămas cu impresia ca “ceva-ceva a fost”, deci se vor mobiliza mai mulţi oameni spre proteste).

Strict tehnic, pentru că adesea modulul “events” e folosit pentru a spama listele de prieteni, si Facebook limitează frecvenţa distribuirii lor – e posibil ca unele evenimente să fi fost semnalate automat pe bună “dreptate” (conform setărilor actuale) ca fiind suspecte si apoi cei care le-au dat share să fie de asemenea listati de algoritmi ca suspecţi de spam. La fel, sloganuri străvezii precum “M*** PSD” pot trece prin filtre care semnalează limbaj “înjurios”… etc. CONCLUZIE. Sistemele de raportare actuale Facebook sunt cele mai bune sisteme proaste posibile acum si trebuie studiate atent (casa lor, regulile lor): platforma se transformă si evoluează constant, în funcţie de situaţiile reale cu care se confruntă”, ”, scrie Stanca pe Facebook.

 


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here