Acasă Jurnalul Bucurestiului Invatamant, Educatie gandul : 1 din 5 şcoli din România nu are autorizaţie sanitară...

gandul : 1 din 5 şcoli din România nu are autorizaţie sanitară sau aviz ISU.

133
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Mesajul lui Iohannis în prima zi a noului an şcolar

Una din cinci clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ nu au autorizaţie sanitară şi nici aviz de la ISU. Aceasta este realitatea din România în ziua în care trei milioane de elevi din toată ţara se întorc la şcoală.

În total, 4.221 de clădiri şcolare din întreaga ţară necesită aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi autorizaţie de sănătate de la direcţiile de sănătate publice, potrivit cifrelor oficiale transmise de Ministerul Educaţiei, la solicitarea agenţiei de presă MEDIAFAX. De asemenea, tot la nivel naţional, sunt 20.710 clădiri care nu au aceste avize şi autorizaţii, însă nu toate le necesită, aici fiind implicaţi mai mulţi factori, cum ar fi anul de construcţie, reabilitarea/renovarea acestora.

Datele comunicate de Ministerul Educaţiei mai arată că, în România, funcţionează 18.746 de instituţii de învăţământ cu personalitate juridică, care operează în 26.733 de clădiri. În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ din Capitală, primarul general Gabriela Firea a declarat că în jur de 500 de şcoli ar avea probleme cu avizele ISU.

Iohannis: “Luaţi toate măsurile ca să nu mai existe şcoli fără autorizaţie sanitară”

Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la deschiderea anului şcolar de la C.N. “Mihai Eminescu” din Capitală, le-a cerut autorităţilor să ia măsuri astfel încât să nu mai existe şcoli fără autorizaţie sanitară, precizând că “educaţia este calea spre succes, nu corupţia, nepotismul sau câştigul facil”.

Şeful statului a precizat că elevii trebuie să se simtă în siguranţă în unităţile de învăţământ, de aceea autorităţile trebuie să ia toate măsurile pentru autorizarea şcolilor.

“Luaţi toate măsurile ca să nu mai existe şcoli fără autorizaţie sanitară”, a declarat Klaus Iohannis.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, Mădălina Puşcalău-Dobrovolschi, a declarat, duminică seară, că şeful statului aşteaptă ca Guvernul să facă public planul privind avizele de funcţionare ale şcolilor.

“Preşedintele României acordă un foarte mare interes acestui subiect, educaţia. Administraţia Prezidenţială a avut două întâlniri importante cu reprezentanţi ai ministerelor care au în atribuţii lucruri care ţin de organizarea anului şcolar şi cred că vă amintiţi ultima dintre aceste discuţii a avut loc pe data de 15 iulie, moment în care au fost nişte promisiuni foarte concrete care se referă la mobilizarea unui grup interministerial care să centralizeze informaţii despre nevoile de investiţii în infrastructură la nivel local şi care să şi controleze, să verifice modul în care sunt investiţi aceşti bani în lucrări de obţinerea avizelor în domeniul sanitar, de obţinerea avizelor ISU, în toate acele lucrări care sunt necesare în zona de infrastructură. Ne aşteptăm să facă Guvernul public acest plan, un plan foarte important şi pentru că presupune colaborarea strânsă între autoritatea locală şi centrală”, a afirmat Mădălina Puşcalău-Dobrovolschi.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a transmis, la rândul lui, că termenul de solicitare a finanţării pentru lucrări necesare obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare a fost prelungit până la data de 20 septembrie 2016. Decizia a fost luată pentru ca un număr cât mai mare de unităţi să înceapă anul acesta intervenţiile de acest fel, ca urmare a faptului că sumele alocate cu această destinaţie nu au fost solicitate integral. Este vorba de fonduri în valoare de 800.000.000 lei, alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), reprezentând circa 66% din bugetul programului.

Noi regului în anul scolar 2016-2017

Noul an şcolar vine şi cu noutăţi. Potrivit Ministerului Educaţiei, în calendarul anului şcolar 2016-2017 au fost corelate perioadele de vacanţă şi perioadele de cursuri pentru optimizarea calendarelor examenelor şi concursurilor naţionale. Este vorba şi de programul naţional „Şcoala altfel”, al cărui program de desfăşurare a fost flexibilizat. Astfel, programul se va întinde pe durata a cinci zile lucrătoare, lăsând la decizia comunităţii şcolare perioada pentru derularea programului, după cum urmează: 21 noiembrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 17 octombrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal).

Schimbări sunt şi în ceea ce priveşte examenele naţionale. Astfel, prima sesiune a examenului de Bacalaureat din anul 2017 se va încheia pe 24 iulie, în timp ce a doua va avea ca punct final data de 21 august. Totodată, examenul pentru definitivare în învăţământ se va organiza în perioada vacanţei de primăvară (luna aprilie). O altă modificare, valabilă şi în cazul Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, vizează eliminarea prevederii conform căreia nota finală după soluţionarea contestaţiilor se modifică numai în cazul în care între nota iniţială şi nota de la contestaţii există o diferenţă de minimum 0,5 puncte.

Tot ca element de noutate, în procesul de admitere în învăţământul liceal de stat, ponderea mediei claselor V-VIII în calculul mediei de admitere a fost redusă de la 25% la 20% pentru a accentua importanţa Evaluării Naţionale la finalul clasei a VIII-a. De asemenea, repartizarea computerizată a elevilor în clasa a IX-a se va realiza într-o singură etapă, urmată de o perioadă dedicată rezolvării cazurilor speciale, conform metodologiei.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here