Acasă politica gandul.info : Confruntare Tudose-Dragnea, în CEx.

gandul.info : Confruntare Tudose-Dragnea, în CEx.

182
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Premierul: „Nu renunţ la restructurare”. Şeful PSD: „Mulţi colegi au venit cu idei şi gânduri”.

Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au ieşit cu puncte de vedere diferite din şedinţa Comitetului Executiv al PSD. Dacă premierul a anunţat că nu renunţă la restructurarea Guvernului, pe care a prezentat-o de principiu colegilor, şeful PSD a vorbit despre o „analiză” în ministere şi a precizat că o restructurare presupune un vot în Parlament. „Din partea mea, nu e o tensiune între mine şi premier, categoric”, a comentat Dragnea.

La finalul CEx, de pe treptele sediului din Kiseleff, premierul Mihai Tudose a declarat că a lansat ideea restructurării Guvernului, dar va discuta în detaliu în şedinţa de la finalul lunii de la Iaşi. “Nu renunţ. (…) Restructurarea nu se putea face azi. La finalul lunii vom discuta în şedinţa Consiliului Executiv de la Iaşi”, a declarat Tudose.

La scurt timp, venit singur în faţa presei, şeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat că „mulţi colegi au venit cu idei şi gânduri”, iar o discuţie concretă se va face „poate la CEx-ul următor”.

„Eu sunt de acord cu ce am spus eu. Am spus că trebuie făcută o anliză despre cum funcţionează fluxul avizării în ministere şi cum facem ca actul de guvernare să funcţioneze mai bine. Ceea ce s-a discutat azi e că vom face o discuţie poate la CEx-ul următor. Trebuie să dicutăm şi cu colegii de la ALDE pentru că o restructurare a Guvernului necesită un vot în Parlament”, a spus Dragnea.

El a adăugat că liderii PSD s-au întâlnit astăzi doar pentru a găsi un înlocuitor pentru postul lăsat vacant de Doina Pană, la Ape şi Păduri, şi a stabili că următorul Comitet Executiv va avea loc în perioada 29-31 ianuarie, la Iaşi.

Bădălău, despre Dragnea: „E loc de mai bine”

Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a declarat luni, după şedinţa Comitetului Executiv al partidului, că nu poate analiza activitatea liderului social-democrat la cârma formaţiunii, dar că este loc de mai bine.

„Nu pot să analizez eu activitatea domnului preşedinte. Nu îmi permit. E loc de mai bine, atâta pot să spun. E loc de mult mai bine”, a răspuns Bădălău, întrebat cum analizează activitatea lui Dragnea în fruntea PSD.

CITEŞTE ŞI: Scrisoarea numărului 2 din PSD către liderii partidului: Am acceptat suspendarea democraţiei

Bădălău a adăugat că are o relaţie de colegialitate cu Liviu Dragnea şi că acesta ar trebui să rămână în continuare la conducerea PSD. „Avem un preşedinte ales, un preşedinte care a câştigat alegerile în fruntea partidului, care e respectat şi în continuare considerăm că în continuare trebuie să rămână în fruntea partidului”, a spus liderul executiv al PSD.

Întrebat dacă vizează să fie noul preşedinte al PSD, Bădălău a negat. „Aşa cum vă spuneam, avem un preşedinte cu care eu am o relaţie foarte bună, îmi este prieten, îl respect şi îl susţin în continuare.

De asemenea, Niculae Bădălău a susţinut că a făcut o propunere pentru un viitor Congres al PSD, considerând că e necesar ca partidul să stabilească un candidat pentru alegerile prezidenţiale din 2019. „Un eventual congres nu schimbă nimic. Într-un congres nu putem face alegeri. Am făcut această propunere (cu privire la Congres – n.r.). Nu există termen. Indiferent de termen, trebuie să stabilim o listă de candidaţi care să fie analizaţi. Eu vreau o listă de candidaţi care să fie promovaţi în partid”, a subliniat Bădălău.

Întrebat dacă Dragnea poate fi o propunere, din cauza problemelor penale, Bădălău a răspuns: „Sigur. E preşedintele partidului. Da, are şanse. Aşa cum a câştigat alegerile parlamentare, poate câştiga şi alegerile prezidenţiale”, a precizat liderul executiv al PSD.

În ceea ce îl priveşte pe premierul Mihai Tudose, Bădălău a susţinut că acesta are toată susţinerea partidului pentru aplicarea programului de guvernare. „Echipa lui Mihai Tudose e o echipă extrem de bună, eu nu vreau să îi dau sfaturi, dar în clipa asta chiar cred că România are un premier bun”, a adăugat Bădălău.

Ştirea iniţială


Premierul Mihai Tudose îşi doreşte cu Executiv cu mai puţine ministere, însă şeful pe linie de partid, Liviu Dragnea, se împotriveşte.

Şeful Guvernului a anunţat, în interiorul partidului, că doreşte restructurarea Guvernului. O variantă luată în calcul ar fi a unui cabinet cu 16-17 ministere, faţă de 24 câte sunt în prezent.

Printre ministerele care ar putea fi comasare se regăsesc, pe lângă Apele cu Mediul, Energia cu Economia, Turismul şi Tineretul şi Sportul, Românii de pretutindeni cu Afacerile Externe, precum şi Educaţia şi Cercetarea. În prezent, Guvernul are în componenţă, pe lângă premierul Mihai Tudose, trei vicepremieri, dintre care unul, Marcel Ciolacu, fără portofoliu, 24 de miniştri şi doi miniştri delegaţi – Mariu Nica şi Victor Negrescu, la Fonduri Europene şi la Afaceri Europene.

Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, s-a poziţionat de partea premierului, susţinând că este nevoie de o restructurare a Guvernului, care ar urma să aibă 16-17 ministere. Mai mult, Bădălău a spus că ar fi oportună organizarea un congres al social-democraţilor.

”A existat o discuţie, o declaraţie publică a domnului preşedinte Dragnea, în care a spus că ne propunem o restructurare a ministerelor. (…) Reorganizarea guvernului asta şi înseamnă (comasarea ministerelor – n.r.). Am mai auzit povestea asta că reorganizezi să-l măreşti. Nu, reorganizezi pentru a-l micşora. Probabil Ministerul Apelor va fi comasat la Mediu, aşa cum a fost foarte mult timp”, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău.

El a mai spus că decizia de comasare va fi luată într-o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Preşedintele executiv al PSD a reamintit de ultimul interviu acordat de Liviu Dragnea.

„Trebuie să vedem anul viitor dacă forma Guvernului este cea mai bună, dacă este nevoie sau nu să se procedeze la o restructurare a Guvernului, dacă da sau nu. (…) Şi am avut o discuţie cu primul-ministru, cu domnul preşedinte Tăriceanu în ianuarie să începem să discutăm dacă se impune, repet, să vedem dacă e necesar sau nu. În ianuarie vom începe discuţii serioase despre ce putem face pentru ca activitatea guvernamentală să fie şi mai bună decât a fost în această perioadă”, a spus Dragnea la România Tv.

Totuşi, miercuri, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a transmis, pe Facebook că nominalizarea pentru noul ministru al Apelor şi Pădurilor va fi stabilită în cadrul Comitetului Executiv Naţional,  după ce Doina Pană şi-a anunţat demisia.

“Îi mulţumesc doamnei ministru Doina Pană pentru activitatea deosebită depusă în Guvernul României! #RadarulPădurilor, Codul #silvic, diminuarea defirişărilor ilegale, toate acestea şi multe altele nu ar fi fost posibile fără implicarea doamnei ministru! Propunerea pentru noul ministru va fi stabilită în cadrul Comitetului Executiv Naţional, care va fi convocat zilele următoare”, a anunţat pe Facebook, Liviu Dragnea.

La rândul său, vicepremierul Paul Stănescu a exclus o retructurare a ministerelor, susţinând că o comasare a ministerelor nu este oportună.

ALDE vrea acelaşi număr de ministere 

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a declarat, joi, că că o comasare a Ministerului Apelor şi Pădurilor în cel al Mediului ar fi ”o reîntoarcere la normalitate”, dar a ţinut să excludă posibilitatea ca, la o eventuală restructurare a Executivului, ALDE să piardă vreun portofoliu.

”Prin tradiţie, Mediu, Apele şi Pădurile au fost împreună. Sunt mai multe ministere care s-au desfăcut din criterii de natură politică, pentru că existenţa coaliţiilor a necesitat acest lucru. De exemplu Energia şi Economia până în 2013 au fost împreună, în Ministerul Economiei. Ministerul Mediului a avut întotdeauna Apele şi Pădurile, care s-au separat în clipa în ca a apărut coaliţia PSD – PNL. Deci sunt anumite ministere care s-au reconfigurat în momentul unor coaliţii între partide. Deci dacă acum ministerul se reconfigurează în Ministerul Mediului, pe care îl conduce doamna Gavrilescu, după părerea mea este o reîntoarcere la normalitate”, a declarat pentru MEDIAFAX Varujan Vosganian.

El a exclus, însă, ca ALDE să piardă vreun portofoliu dacă se restructurează Guvernul.

”În primul rând că ALDE nu are de ce să renunţe la unul din ministere, pentru că această proporţie între păartide a fost stabilită în momentul în care am creat coaliţia de susţinere a guvernului. Orice altă discuţie va fi anunţată de coaliţie, în momentul în care ea se va face”, a mai spus Vosganian.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here