Acasă Stiinta & Tehnica Economie gandul.info : Guvernul a decis: TVA de 9% pentru toate alimentele

gandul.info : Guvernul a decis: TVA de 9% pentru toate alimentele

304
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

de Alexandra PELE

TVA-ul se va reduce la 9% pentru toate alimentele, pentru băuturile nealcoolice, dar şi pentru serviciile de alimentaţie publică începând cu 1 iunie 2015, a declarat premierul Victor Ponta, marţi, la şedinţa de Guvern.

Guvernul a decis, marţi, reducerea TVA de la 24% la 9% pentru toate produsele agro-alimentare, fără diferenţieri, a arătat premierul Victor Ponta. Măsura va intra în vigoare la 1 iunie.

În cea mai recentă variantă a noului proiect de Cod Fiscal, document ce urmează să ajungă în Parlament, Guvernul propunea reducerea TVA la 9% pentru ”animale vii şi păsări vii, din specii domestice, carne, peşte, lapte, produse şi subproduse lactate, ouă de păsări, legume, fructe comestibile şi preparate din acestea şi accesul la evenimentele sportive”. Executivul a decis aplicarea generalizată a reducerii de TVA pentru a simplifica administrarea fiscală a măsurii, dar şi pentru a evita eventualele abuzuri, a explicat Ponta.

Totodată Guvernul a decis reducerea cotei TVA şi la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică.

”Susţinem şi reducerea generală a TVA, la 20%, de la 1 ianuarie 2016, alături de celelalte măsuri din Codurile Fiscale, după dezbaterile din Parlament”, se arată în prezentarea susţinută de premier în şedinţa de Guvern.

Impactul măsurii este de 5 miliarde de lei pe an. ”După cum aţi văzut aceşti bani îi avem după primul trimestru (…) E foarte clar că ne permitem această măsură”, a precizat Ponta.

Câţi bani s-au încasat la buget în primele trei luni ale anului

Din datele prezentate reiese că în primele trei luni ale acestui an, veniturile colectate la buget au însumat 53,4 miliarde de lei, cu 3,3 miliarde de lei mai mult decât suma bugetată. Totodată, în primul trimestru, cheltuielile au fost de 48 de miliarde de lei, cu 7,4 miliarde de lei mai puţin decât suma bugetată.

Ca urmare a reducerii TVA la alimente, cota medie de TVA din România ar urma să scadă la 17,5% potrivit celor mai recente calcule ale Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

”Cota medie de TVA în România va ajunge la 17,5 pentru că produsele alimentare reprezintă o pondere foarte importantă”, a arătat Ponta.

În prezentarea susţinută de premier se arată că ponderea cheltuielilor cu alimentele în veniturile populaţiei este cea mai mare din Uniunea Europeană.

Sursă: Guvern

Motivul reducerii anticipate a TVA la alimente

Motivele invocate de premier în prezentarea privind necesitatea reducerii cotei TVA la toate alimentele sunt, printre altele, sustenabilitatea şi reducerea evaziunii în domeniu.

Redăm mai jos motivele Guvernului:

♦ Măsura este sustenabilă (cost estimat de 5 miliarde de lei pe an, din care 3,3 miliarde de lei au fost deja încasaţi suplimentar pe primul trimestru).

♦ Măsura este uşor de administrat, prin aplicarea ei generală la toate alimentele şi băuturile nealcoolice, precum şi serviciile de alimentaţie publică.

♦ Ponderea cheltuielilor cu alimente în veniturile populaţiei – cea mai mare din UE.

♦ Reducerea evaziunii în domeniu (în prezent, evaziunea la alimente este una din cele mai mari din România), creşterea competiţiei .

♦ Siguranţa alimentară, producţie şi consum intern.

♦ Locuri de muncă fiscalizate în agricultură, industria agroalimentară şi alimentaţia publică.

Alexandra Pele este redactor al ziarului


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here