Acasă politica gandul.info : Ludovic Orban câştigă…

gandul.info : Ludovic Orban câştigă…

194
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Ludovic Orban câştigă o nouă bătălie cu oponenţii din PNL

Preşedintele PNL îşi netezeşte calea spre o conducere autoritară a partidului începând din această toamnă. Orban a obţinut acordul Biroului Politic Naţional ca să poată elimina mai uşor liderii rebeli din PNL, iar dacă aceştia nu vor reuşi convocarea unui Congres Naţional, soarta le va fi pecetluită. Pentru a-şi întări poziţia, Ludovic Orban ar fi căzut la pace cu Vasile Blaga şi Crin Antonescu, cărora le va oferi mandate de europarlamentar.

Liberalii au adoptat propunerea preşedintelui PNL, Ludovic Orban de modificare a statutului partidului, astfel încât liderii filialelor să poată fi demişi prin votul a jumătate plus unu dintre membrii Biroului Politic Naţional şi nu a două treimi, cum este în prezent. Orban a argumentat că modificarea va creşte performanţa electorală a formaţiunii, dar este suspectat că se pregăteşte să elimine în toamnă, după ce decizia va fi validată la Consiliul Naţional PNL din 4 august, opozanţii din partid.

“Încă nu s-a modificat statutul, a fost votată o propunere în BPN, este o propunere care urmăreşte o mai bună capacitate pentru Biroul Executiv de a putea îmbunătăţi performanţa electorală a partidului, mai ales în acele filiale care, în mod evident, nu se respectă deciziile partidului, campaniile naţionale ale partidului sau nu îşi ating obiectivele electorale,” a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional.

Liberalii au aprobat modificarea statutului PNL, cu 32 de voturi “pentru”, 17 voturi “împotrivă” şi 6 abţineri. Potrivit unor surse politice, preşedintele filialei PNL Sector 3, Florin Alexe, a cerut de mai multe ori renumărarea voturilor, însă rezultatul a ieşit mereu acelaşi.

”Este dreptul oricui să facă orice fel de contestaţie,” a comentat Ludovic Orban. ”Eu vă spun că s-a numărat cu mare meticulozitate, de trei ori. Scorul a fost acelaşi.”

Sursele politice au explicat pentru Mediafax că această modificare a statutului face parte din strategia lui Ludovic Orban, care vrea, din toamnă, să-i demită pe unii lideri ai organizaţiilor liberale. Printre cei vizaţi sunt liderii filialelor PNL Bucureşti – Cristian Buşoi, liderii organizaţiilor de sector, PNL Ilfov – Marian Petrache şi PNL Prahova – Iulian Dumitrescu. Bătălia finală se va da la Consiliul Naţional, unde dizidenţii au în plan convocarea unui Congres extraordinar pentru înlăturarea lui Orban de la şefia partidului.

Preşedintele PNL pare destul de sigur pe el şi îşi continuă netulburat planul de a face ordine în partid, având în mânecă asul locurilor pe lista alegerilor europarlamentare.

“Astăzi am stabilit ordinea de zi a Consiliului Naţional care va avea loc pe 4 august. Pe ordinea de zi o să fie un raport al Biroului executiv, vor fi două proiecte de hotărâre, cel referitor la criteriile, procedura şi calendarul de alcătuire a listei candidaţilor PNL pentru alegerile europarlamentare, un calendar de desemnare a candidaţilor PNL la funcţiile de primar în municipiile reşedinţă de judeţ. de asemenea, va fi supus dezbaterii şi adoptării un document numit “Principiile bunei guvernări liberale“, a declarat Orban, la finalul şedinţei de luni a Biroului Politic Naţional de la Parlament.

Cu toate că preşedintele PNL susţine că nu există încă o listă de candidaturi pentru europarlamentarele din 2019, surse politice au dezvăluit pentru Mediafax că tabăra lui Orban şi-au schiţat-o deja. Pe primul ar urma să fie chiar Orban, urmat de fostul co-preşedinte al partidului, Vasile Blaga. Pe listă s-ar mai regăsi Daniel Buda, Marian Jean Marinescu, Siegfried Mureşan şi Mircea Hava. Actualul europarlamentar Cristian Buşoi nu va fi propus pentru un nou mandat.

Potrivit surselor Mediafax, Orban i-ar fi oferit şi fostului lider PNL, Crin Antonescu, un loc pe lista viitorilor europarlamentari PNL, însă acesta ar dori mai degrabă un nou mandat pentru soţia sa, Adina Vălean, în prezent europarlamentar.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here