Acasă Stiinta & Tehnica Economie gandul.info : PRIMA TRAGERE la loteria bonurilor fiscale. ANAF le-a făcut o...

gandul.info : PRIMA TRAGERE la loteria bonurilor fiscale. ANAF le-a făcut o SURPRIZĂ unui patron care n-a declarat 3,28 de lei şi altuia care avea un minus de 50 de lei în casă

292
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

„Degeaba reduceţi taxele, dacă ne daţi sancţiuni aberante!”, spune un om de afaceri din zona Suceava-Rădăuţi, după ce ANAF l-a amendat cu 5.000 de lei şi a decis închiderea unui magazin de-ale sale pe o perioadă de 30 de zile pentru lipsa a 50 de lei din casa de marcat. ”Anul trecut am plătit la bugetul de stat 2,25 de milioane de euro şi îmi găsesc 50 de lei în minus, adică tot eu sunt păgubit şi tot pe mine mă închid”, a declarat pentru gândul Alexandru Şcheul, patronul firmei producătoare de carne Killer. Compania sa a avut în 2013 o cifră de afaceri de 12,5 milioane de euro şi a înregistrat un profit de peste un milion de euro. Omul de afaceri a decis să închidă magazinul pentru o singură zi din cele 30 şi să conteste sancţiunea în instanţă.

Pe 19 martie, inspectorii de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au făcut un control în toată zona Rădăuţiului. La unul dintre cele 21 de magazine ale companiei, în urma controlului s-a constatat că din casă lipsesc 50 de lei.

”Au constatat că toate actele sunt în regulă, dar au găsit 56 de lei şi 46 de bani în minus la o casă. Una dintre fetele de acolo a greşit la rest. În loc să dea de la 50 de lei a dat de la 100. Au făcut proces verbal. Am trimis un reprezentant al firmei, eu nu eram în localitate. I-am spus să nu semnze procesul verbal. Mi-au spus că îmi dau cea mai blândă sancţiune, suspendarea activităţii pe o lună şi amendă de 5.000 de lei. După lege aşa este”, a povestit pentru gândul omul de afaceri. Respectivul magazin are vânzări de circa 30.000 de lei pe zi.

Şcheul: Nu poţi merge pe stradă de inspectori. Te aruncă în şanţ, ei sunt în misiune

Luni, Şcheul a primit şi procesul verbal, dar a decis să conteste în instanţă sancţiunea pe care o consideră „aberantă”.

”Ieri am primit procesul verbal care are o exprimare foarte ambiguă. Nu înteţeg dacă eu trebuie să închid, dacă vin ei şi închid magazinul. Aşa că am decis să-l închid pentru o zi, de mâine îi dau drumul. Astăzi depun contestaţie în instanţă şi în 15 zile ar trebui să avem răspuns. E o aberaţie. Mai bine dau banii ăia la un sărac pe stradă. Eu plec capul numai în faţa lui Dumnezeu”, ne-a spus el.

La un al magazin, inspectorii i-au găsit 14 bani în plus, dar n-au luat nicio măsură. Şcheul susţine că, în 20 de ani de activitate, Fiscul a constatat o singură abatere.

”Anul trecut am plătit la bugetul de stat 2,25 de milioane de euro şi îmi găsesc 50 de lei în minus, adică tot eu sunt păgubit şi tot pe mine mă închid”, spune omul de afaceri, dezamăgit de felul în care înţeleg autorităţile să încurajeze mediul privat.

”Ne autodistrugem. N-au putut alţii şi acum o facem noi. Am 21 de magazine, mă gândeam să mai fac angajări. Orice reducere de taxă e o măsură bună, dar degeaba dacă pe altă parte faci aşa. Nu mai poţi merge pe drum de sirenele lor (ale inspectorilor fiscali, n.r.). Te aruncă în şanţ, ei sunt în misiune”, a precizat Şcheul.

Amenzi de peste 850.000 de euro

Peste 170 de puncte de lucru au activitatea suspendată de către inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă (DGAF), pentru neeliberarea bonului fiscal, în urma controalelor efectuate între 15 şi 23 martie.

Pentru sancţionarea abaterilor constatate inspectorii au dispus 778 amenzi contravenţionale totale de 3,8 milioane lei, confiscări în valoare de 550.000 lei şi suspendarea activităţii a 174 puncte de lucru.

Suspendările de activitate pentru o perioadă cuprinsă între una şi trei luni şi sigilările punctului de lucru dispuse pentru încălcarea obligaţiilor legale de dotare sau utilizare a casei de marcat reprezintă doar 22 la sută din totalul sancţiunilor dispuse.

Mai multe restaurante de lux din Capitală au fost închise pentru că nu emiteau bon

În Capitală, inspectorii fiscali au decis suspendarea activităţii mai multor restaurante şi localuri cunoscute, pentru perioade cuprinse între o lună şi trei luni, întrucât nu emiteau bonuri fiscale.

Acestea se aflau în zone precum Dorobanţi, Herăstrău, dar şi Bulevardul Decebal şi în Mall Vitan.

Printre restaurantele sau localurile a căror activitate a fost suspendată se numără Dristor Kebap Mall Vitan, White Horse, La Belle Epoque, La Fattoria, PHII 16 Lounge, La Farinne, Restaurant Complex Herăstrău, Restaurant Argentine, Mossano Caffe, Pepper Lounge Cafe, Gatto Lounge, Ruby Tuesday (Mall Vitan) şi Restaurant Casa Dragonului, potrivit unor surse Mediafax.

White Horse: Cei 185 de lei găsiţi în plus erau bacşişul ospătarilor

Reprezentanţii White Horse s-au arătat la rândul lor nemulţumiţi de măsurile dispuse de inspectorii fiscali ca urmare a neregulilor constatate. Localul a fost închis pentru o lună de zile.

”Măsura este disproporţionată faţă de abatere şi tot statul va fi prejudiciat pentru că într-o lună de zile nu vom plăti TVA, nu vom plăti impozite pe salarii pentru că oamenii sunt în concediu fără plată sau în şomaj, dar, ce să spunem”, au declarat ei pentru gândul.

Inspectorii fiscali au găsit, în urma controalelor efectuate, suma de 185 de lei, care nu era acoperită de bonurile emise în ziua controlului. Potrivit reprezentanţilor restaurantului, banii reprezentau bacşişul ospătarilor. ”La ora 11:30 seara, la cei cinci ospătari s-a găsit 185 de lei în plus”, au mai susţinut ei.

”Legea trebuie aplicată, dar nu face nicio diferenţiere dacă ai 60 de bani în plus sau 200 de milioane de lei în plus. Pe noi ce ne deranjează este că am fost prezentanţi ca făcând evaziune fiscală. Considerăm că este o acţiune de PR, de imagine, pentru această instituţie nouă”, au precizat reprezentanţii White Horse, restaurant închis pentru o lună.

Ei spun că inspectorii Fisc-ului le-au cerut ospătarilor să le prezinte banii de portofele.

Revoltă şi ironii la adresa reprezentanţilor Fiscului

În urma unui control ANAF format ”dintr-o echipă tânără de domnişoare foarte aranjate şi un domn căruia îi păsa doar să îşi îndeplinească planul de amenzi”, activitatea bistro-ul La Farine a fost suspendată şi ”încadrată abuziv la neemitere de bonuri fiscale deşi pentru suma de 470 de lei găsită în plus în casă existau acte doveditoare că a fost înregistrată pe casa de marcat din ziua precedentă”, notează reprezentanţii localului pe pagina oficială de Facebook.

”Aşa se fac lucrurile în România. Noi care aducem bani la buget şi creăm locuri de muncă nu putem primi niciun fel de înţelegere”, au mai scris ei pe reţeaua de socializare.

Sursă: Facebook

Reprezentanţii unui alt restaurant, PUB 18, au decis să facă haz de necaz şi să expună public neregula descoperită de inspectorii ANAF.

”ANAF a depistat nedeclaraţi 3,28 lei! Inspectorii au dispus suspendarea activităţii. Este corect. Mulţumim ANAF pentru vigilenţă”, este mesajul pe care l-au publicat pe site-ul oficial.

Sursă: bigbrotherpizza.ro

Ce spune Fiscul

Gelu Diaconu, şeful ANAF, a precizat pentru Economica.net că majoritatea controalelor pe care inspectorii fiscali le-au desfăşurat în ultima perioadă au venit ca urmare a unor sesizări făcute de consumatori.

”Majoritatea controalelor efectuate în aceasta zonă survin în urma sesizărilor primite de la cetăţeni, la linia Telverde, care sunt în număr impresionant de mare. Consumatorii sunt primii şi cel mai important indicator al faptului ca românii s-au săturat de evaziune fiscală indiferent de forma şi cuantumul ei”, a declarat el pentru sursa citată.

Ce spune legea

Potrivit legii, ”neîntocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase în/din sertarul casei de marcat, altele decât cele provenite din încasarea cu numerar a contravalorii bunurilor livrate cu amănuntul şi a serviciilor efectuate către populaţie sau cele utilizate pentru a acorda rest clientului” constituie o contravenţie.

Aceasta este sancţionată ”cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei, precum şi cu: (i) confiscarea sumelor încasate, pentru contravenţia prevăzută la lit. dd); (ii) suspendarea activităţii operatorului economic în punctul de lucru, de la o lună la 3 luni, în funcţie de gravitatea faptelor, pentru contravenţiile prevăzute la lit. b), c), d) şi e)”, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here