Acasă Colţul specialistului Sondaje, Studii gandul.info : Românii îşi cheltuie banii PE HAINE şi TELEFOANE MOBILE.

gandul.info : Românii îşi cheltuie banii PE HAINE şi TELEFOANE MOBILE.

236
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Deşi economisesc DE LA 4 ANI, nu investesc PE TERMEN LUNG

Românii încep să economisească încă de la vârste fragede, însă îşi cheltuie banii pe haine, încălţăminte sau telefoane mobile. Potrivit unui studiu al BCR, investiţiile pe termen lung, în educaţie, sănătate sau pensii nu se află printre priorităţile noastre.

Românii îşi cheltuie diferit economiile, în funcţie de generaţie, dar investiţiile pe termen lung lipsesc din priorităţile tuturor, potrivit unui studiu realizat de BCR prin ”Şcoala de bani”.

Preferinţele diferă de la o generaţie la alta, iar un top al investiţiilor din primele economii ale românilor de orice vârstă arată astfel:

1. haine şi încălţăminte;

2. biciclete şi patine cu rotile;

3. cadouri pentru alţii;

4. călătorii;

5. investiţii în studii;

6. telefoane şi accesorii;

7. mobilă şi electrocasnice;

8. laptop/calculator;

9. jucării;

10. maşină/şcoala de şoferi.

”Copiii din ziua de azi încep să economisească mai devreme, inclusiv la vârsta de 4 ani, pe când părinţii şi bunicii făceau acest lucru după 18 ani. Cei mai mulţi copii strâng în medie între 350 şi 800 de lei pe an, cu care îşi cumpără biciclete, aparate foto sau jocuri TV, iar cei care investesc cei mai mult în educaţie sunt adolescenţii cu vârste între 16 şi 20 de ani”, se detaliază în studiu.

Primii bani strânşi de copiii între 11 şi 15 ani se duc pe biciclete şi patine cu rotile, apoi pe jucării, telefoane şi accesorii, în ordinea preferinţelor. Adolescenţii, cu vârste între 16 şi 20 de ani, au cheltuit primele economii cel mai mult pe telefoane şi accesorii, apoi pe cadouri şi studii. Tot telefoanele şi accesoriile au fost prioritare pentru tinerii între 21 şi 25 de ani, urmate de biciclete, patine cu rotile şi vacanţe, intrate pentru prima dată în acest top.

telefoane mobile

Românii între 26 şi 79 de ani au declarat că şi-au cheltuit primii bani economisiţi pe haine şi încălţăminte. Mobilele şi electrocasnicele intră în preferinţele de achiziţie pentru primii bani economisiţi abia de la 26 de ani şi urcă mai mult în topul preferinţelor odată cu vârsta.

”Studiul nostru arată cât de necesară este educaţia financiară. Nicio categorie de vârstă nu pune pe primul loc investiţiile pe termen lung, cum ar fi cele în educaţie, sănătate, pensii, însă merită remarcat că tinerii cu vârste între 16 şi 20 de ani alocă educaţiei sumele cele mai mari. Am sesizat şi o diferenţă în ce priveşte vârsta la care românii încep să pună bani deoparte: copiii şi tinerii de azi o fac la vârste timpurii, chiar de la patru ani, în timp ce copiii de dinainte de ’89 s-au apucat abia în timpul liceului sau al facultăţii.

Noi credem că mai sunt mult de făcut în ceea ce priveşte educaţia financiară a românilor, care trebuie să treacă dincolo de economisire, până la controlarea bugetului personal, stabilirea unor obiective de viaţă realiste şi asumarea unui comportament financiar calculat şi corect”, spune Nicoleta Deliu, coordonatoarea programului ”Şcoala de bani”, proiectul de educaţie financiară al BCR.

BCR a lansat în perioada august-octombrie 2018 o campanie de educaţie financiară: timp de 10 săptămâni, 1.000 de angajaţi oferă în 100 de sucursale bancare cursuri gratuite la ”Şcoala de bani”.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here