Acasă politica gandul.info : , un nou atac la Dragnea şi Tăriceanu.

gandul.info : , un nou atac la Dragnea şi Tăriceanu.

171
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Propunerea-surpriză a preşedintelui: „E obligatoriu să introducem criteriul integrităţii în Constituţie”.

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat, de la CSM, un nou atac la Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, afirmând că „spre disperarea lor” o să susţină că persoanele cu probleme penale nu au ce căuta în fruntea statului. Mai mult, preşedintele a susţinut că ar trebui introdus obligatoriu în Constituţie criteriul integrităţii, astfel încât să nu se mai repete după alegeri astfel de situaţii

Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Iohannis:

– Vreau să fac câteva remarci foarte scurte legate de activitatea CSM, câteva remarci mai generale despre mersul justiţiei şi despre legile justiţiei.

– 2017 un an foarte complicat politic pentru România. Nu ştiu dacă a mai fost un an în care CSM a avut o aşa activitate intensă, complicată şi cu impact puternic.

– Când am devenit preşedinte am promis că voi încerca să introduc alt fel de a face politică, cu mai puţin scandal. Mi-am imaginat că după un timp rezonabil de scurt anumite lucruri devin self evidente si nu mai trecuie spuse în fiecare an. Dar, surpriză, unele lucruri sunt departe de a fi self evidente.

-Vedem perindându-se diverşi politicieni care ne spun lucruri surprinzătoare. Unii, surprinzător de corecte, că justiţia că trebuie să fie independentă. Unii fac declaraţii constituţional deplasate. Faptul că se fac astfel de declaraţii trebuie să ne dea de gândit foarte serios.

– Independenţa justiţiei nu se poate discuta, asta trebuie să rămână, să existe. Face parte din nucleul dur al democraţiei din România.

– Foarte multe discuţii s-au purtat, în 2017, despre ce fac judecătorii, ce fac ăprocurorii. În general, a apărut un entuziasm de a discuta ce se întâmplă în sistemul de justiţie. Având în vedere că avem câteva persoane condamnate, urmărite penal în conducerea statului, nu e de mirare. Spre disperarea lor o să afirm că nu au ce căuta în conducerea statului. Dintr-un interes personal vor fi tentaţi să pună sub semnul întrebării justiţia.

-Dacă vom discuta, e obligatoriu să introducem criteriul integrităţii în Constituţie.

– 2017 a început cu o acţiune reprobabilă a Guvernului.

– De s-or fi grăbit parlametarii să îngraşe porcul înainte de Crăciun? Au ieşit 3 legi foarte contestate, nu doar de opoziţie, ci şi de ICCJ. Regret că s-a ajuns în România în această situaţie în care legile Justiţiei se dicută ad-hoc, sub presiunea timpului, cu nerespectarea unor cutume şi aprobate în mare viteză, neexplicată în spaţiul public şi contestate la CCR. Atunci când legile vor ajunge la mine pentru următoarea etapă, atunci mă voi referi la conţinut.

– În ansamblu, am şi acum speranţa că aceeste legi vor fi îmbunătpăţite. Am încrederea că la CCR judecătorii se vor apleca cu obiectivitate asupra celor contestate.

În ceea ce priveşte noua conducere a CSM, judecătoarea Simona Marcu candidează pentru funcţia de preşedinte al CSM, în timp ce procurorii Codruţ Olaru şi Nicolae Solomon şi-au depus candidaturile pentru postul de vicepreşedinte al Consiliului, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din sistem.

Simona Camelia Marcu este membru al CSM din partea instanţei supreme, fiind judecător la Secţia Contencios Administrativ, aceasta candidând pentru funcţia de preşedinte al Consiliului.

Pentru funcţia de vicepreşedinte vor candida procurorii Nicolae Solomon şi Codruţ Olaru, potrivit unor surse judiciare.

Surse din sistem au precizat că procurorul Codruţ Olaru nu are susţinerea Secţiei pentru procurori a CSM, cel sprijinit pentru a ocupa aceasta funcţie fiind Nicolae Solomon.

Codruţ Olaru este reprezentantul Parchetului General în CSM, acesta fiind activat ca general al Armatei Române în luna mai a anului 2016. Activarea a scos la iveală o parte mai puţin cunoscută, şi, deopotrivă, controversată a carierei sale: două grade militare obţinute în câteva luni, în 2011, la propunerea lui Gabriel Oprea, unul retras câteva luni mai târziu, în 2012, de Corneliu Dobriţoiu, şi redat, în 2013, de Mircea Duşa.

Avansările procurorului au fost justificate, în 2011, de MapN ca fiind făcute „în mod excepţional”, situaţie răsturnată un an mai târziu când o comisie de analiză a Armatei „nu a putut desluşi dacă gradul de colonel a fost acordat în baza legii şi a nevoilor ministrului”, a explicat pentru MEDIAFAX fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu. După plecarea acestuia însă, succesorul său, Mircea Duşa, pare că a desluşit, dându-i înapoi lui Olaru gradul de colonel, ulterior fiind avansat general de Traian Basescu.

Întreaga poveste a avansării lui Codruţ Olaru a intrat în atenţia publică după ce, pe 17 mai 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de rechemare în activitate a lui Codruţ Olaru, general de brigadă cu o stea, în rezervă, în Ministerul Apărării Naţionale. Simultan cu această trecere în activitate a lui Olaru, în vârstă de doar 43 de ani, a avut loc şi numirea sa în funcţia de procuror militar la secţia parchetelor militare de la Parchetul General.

Procurorul Nicolae Solomon şi-a început activitatea în 2008, la Medgidia, iar în 2010 a venit la Bucureşti, fiind magistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6. Ulterior, a activat la DIICOT, după care la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, unde a fost şi prim-adjunct.

În 2017, Consiliul a fost condus de judecătorul Mariana Ghena (preşedinte) şi procurorul Cristian Ban (vicepreşedinte), fiind şi primul an după alegerile care au dus la o nouă componenţă a CSM.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here