Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Gătiţi cu apa de la robinet?

Gătiţi cu apa de la robinet?

323
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Riscul va apartine in intregime

 

Majoritatea oamenilor au ales să bea doar apă îmbuteliată, participand astfel la megaescrocheria secolului de buna voie, existand insa şi cativa, destul de mulţi, care se incapataneaza si inca folosesc apa de la robinet. Fie direct, fie obtinuta prin filtrari mai bune sau mai proaste.

Riscurile la care ne expunem in acest caz sunt insa destul de mari.
Generaţii întregi au crescut bând apă de la robinet fara nici un fel de probleme. Dacă şi mai ales cum le-a afectat acest lucru sanatatea si dezvoltarea este acum greu de apreciat. Însă cercetări recente arată că, deşi este potabilă, apa de la robinet nu este chiar inofensivă. În anumite condiţii, poate fi chiar dăunătoare.

Clorinarea, este o tehnică de potabilizare specifica lumii a III-a, afirma unii. Altii, o folosesc inca, si asta utilizand cantitati sporite  de clor activ fata de noi! Si nu o considera deloc ca fiind invechita. Vorbim aici de Statele Unite.

Am auzit cred cu totii sintagma „clorul din apa are potenţial cancerigen” O aberatie mai mare nu se poate intrucat nu clorul activ ci materialele organice in reactie cu clorul pot da astfel de substante. Dar … de unde aceste substante organice daca autoritatile isi fac corect datoria iar sursele de alimentare sunt corect alese? Iata un subiect de dezbatere extrem de interesant.

Apa de la robinet este teoretic si speram si practic clorinată suficient in vederea unei potabilizari corecte. Asta nu înseamnă insa că apa neclorinata nu era potabilă, însă dacă reţeaua de distribuţie este veche, pot exista în apă microorganisme care sa se dezvolte in retea, iar menirea clorului este de a le distruge sau inactiva.

Pe langa aceasta mica problema mai avem una: avem probabil, in vechile retele private chiar şi ioni de plumb, plumb provenit din  ţevile de plumb din care se facea la inceput distributia. Practic, reţeaua de distribuţie a apei este atat publică cat şi privată. Chiar dacă apa vine microbiologic pură din reţeaua publică, aceasta se poate contamina in momentul in care intra in cea privată, însă aceasta chiar nu este o regulă. Uneori insa, din cauza fisurilor din conducte, apa vine gata contaminata!

O problemă rămâne insa: clorul, clorul activ pe care îl conţine apa tratata, si care reprezinta un factor cu potenţial cancerigen ridicat. O parte din acesta se elimină dacă lăsăm apa într-un vas acoperit la temperatura camerei, însă o altă parte se combină, in timpul gătitului, cu materia organică existenta şi astfel apar si alte substanţe periculoase gen trihalometani. Daca in fructe si legume mai avem si alte substante organice “imprumutate” vremelnic de la pesticidele si ierbicidele utilizate in agricultura atunci situatia vireaza brusc de la roz la rosu – avem un avertisment clar.

Apa trebuie clorinată pentru a evita apariţia unor riscuri mari de contaminare biologică. Însă clorul nu prea se mai foloseşte în lume. Există tehnologii mai moderne şi mai puţin nocive. Clorinarea a rămas o tehnică de lumea a III-a spunea dr. Mencinicopschi. De aceea este ideal să nu bem apă de la robinet! Oare sa fie aceasta o invitatie subtila in a bea apa cu diverse scurgeri din P.E.T.-uri?

Putem spăla cu apa de la robinet fructele sau vasele, dar să nu gătim cu ea, în special hrana copiilor. De băut, o putem insa bea. Depinde însă de reţea. De exemplu, dacă sursa de unde bei se află la începutul liniei de distribuţie, vei avea o apă foarte clorinată, iar dacă sursa se află la capăt, apa va fi subclorinată”. Nimic mai adevarat decat aceasta afirmatie.

Cum spalam asadar corect fructele si legumele pentru gatit?
Iata cateva reguli:

 • spalati-va intotdeauna pe maini inainte sa spalati vegetalele;
 • spalati si vegetalele pe care le curatati de coaja sau pe care le taiati (cum ar fi pepenele), deoarece prin intermediul cutitului bacteriile pot ajunge de pe coaja in interior;
 • spalati vegetalele sub un jet de apa rece, preferabil frecandu-le suprafata cu mana sau cu un burete aspru;
 • puteti folosi o solutie din o parte otet si trei parti apa filtrata in care sa tineti vegetalele timp de o ora pentru a elimina pesticidele si ierbicidele
 • legumele cu suprafata neregulata trebuie tinute obligatoriu cateva minute in apa filtrata (ex: salata, broccoli, conopida);
 • in final, fie le clatim cu o apa filtrata sub jet abundent, fie le tinem un timp in apa filtrata, ca sa eliminam in totalitate eventualii compusi gen THM.

Desi nu ne-am fi gandit niciodata, este important ca apa utilizata la spalarea fructelor si legumelor sa fie filtrata, pentru ca altfel nu facem decat sa indepartam niste substante chimice si sa le inlocuim cu altele la fel de toxice sau poate chiar mai periculoase.

Dintre cele care pot ramane pe vegetale si pe care le introducem astfel in organism cele mai periculoase sunt azbestul si plumbul (provenite din tevile vechi), clorul aflat in cantitati mari in apa potabila (asta daca sursa este aproape de statia de tratare), dar si pesticidele/ierbicidele aflate in pamintul in care sunt ingropate tevile de apa potabila si care ajung in acestea prin micile fisuri/sparturi/imbinari neetanse pe care le are acum orice teava veche. Ajungem asadar sa spalam fructele pentru a indeparta pesticidele … tot cu pesticide!

Aceiasi contaminanti se regasesc insa si in mancarea gatita pentru care este folosita apa de la robinet, deoarece prin fierbere nu se elimina decat chisturile de Giardia; clorul, sedimentele, metalele grele, azbestul, pesticidele si insecticidele nu se elimina prin fierbere si ajung sa fie astfel introduse in organism, impreuna cu mancarea gatita, ceaiul sau cafeaua la care este folosita apa de la robinet.

Pentru a avea o apa sigura este necesar sa ne instalam un filtru de apa performant, care sa poata garanta prin teste si certificari internationale ca poate curata apa potabila de toate impuritatile. Filtrul este de preferat sa functioneze pe baza de carbune activ vegetal, pentru a pastra mineralele din apa atat de utile pentru organism si a retine compusii organici.

Observatie: Clorul din apă influenţează puternic activitatea tiroidei şi poate genera grave dereglări ale acesteia.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here