Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Gătitul la cuptorul cu microunde: care sunt riscurile

Gătitul la cuptorul cu microunde: care sunt riscurile

325
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Din lipsă de timp sau din comoditate preferăm să încălzim mâncarea la cuptorul cu microunde. La fel facem și când vine vorba de prepararea floricelelor. Descoperă în materialul de mai jos cât de periculos este gătitul la cuptorul cu microunde!

preluare Click

Cuptoarele cu microunde au devenit din ce în ce mai sofisticate şi mai elaborate. Dar, în acelaşi timp, au apărut şi polemicile legate de modul în care ne-ar putea afecta sănătatea: este sau nu periculos?

Tehnic vorbind, „şmecheria“ cuptorului cu microunde stă într-un dispozitiv mic, numit magnetron, care transformă electricitatea primită în radiaţiile electromagnetice care acţionează asupra moleculelor de apă din alimente. Acestea încep să vibreze şi se produce căldură şi astfel se coace sau se încălzeşte un aliment la cuptorul cu microunde.

 

Gătitul la cuptorul cu microunde: nu mai conțin la fel de multă vitamina B sau C

Astfel, s-au observat numeroase carenţe în conţinutul nutritiv al produselor alimentare care au fost preparate la cuptorul cu microunde.
Cele mai grave sunt pierderile de vitamine B, vitamina C, E şi minerale esenţiale; fructele şi legumele nu mai pot regla tranzitul intestinal (pentru că îşi pierd din fibre) şi se distruge valoarea nutritivă a proteinelor din carne.

Despre efectele pozitive ale cuptorului cu microunde, se pot spune foarte puţine lucruri, iar în general acestea sunt legate de confortul celui care-l foloseşte: se micşorează timpul de preparare, gătire sau dezgheţare a alimentelor şi este mai rapid şi mai la îndemână decât cuptorul clasic.

 

Gătitul la cuptorul cu microunde: se distrug unele substanțe benefice

Un studiu efectuat de americani în anul 2003 arată, după mai multe experimente efectuate pe broccoli, că atât microundele, cât şi fierberea sau prepararea sub presiune, îi distrug antioxidanţii.

Singura metodă care nu afectează leguma este prepararea la abur. Un alt studiu, britanic, efectuat în 2009, a ajuns la aceeaşi concluzie după analiza mai multor tipuri de preparare a legumelor: antioxidanţii se distrug la microunde sau după menţinerea unui timp îndelungat pe foc.
„Printre efectele nocive asupra alimentelor sunt incluse deteriorarea unor substanţe alimentare rezultând agenţi implicaţi în etiologia unor cancere, reducerea valorii nutritive a alimentelor, efecte biologice directe ale microundelor“, spune medicul specialist în medicină sportivă Alin Popescu, pe site-ul dralinpopescu.ro.

 

Gătitul la cuptorul cu microunde: nu mai asimilăm la fel de multe vitamine și minerale

Expunerea la microunde scade semnificativ capacitatea unor vitamine de a fi absorbite de corp. În 1991, un medic elveţian de la Universitatea din Lausanne a realizat un studiu care demonstra că mâncarea gătită sau încălzită la microunde prezintă riscuri mari pentru sănătate.

Concluziile sale au fost confirmate în 2003 de un studiu guvernamental spaniol, care a demonstrat că legumele şi fructele preparate la microunde pierd cam 97% din substanţele care au efecte benefice în boli cardiace coronariene.

„Prin alterarea substanţelor elementare ale alimentelor supuse procesului de încălzire cu microunde, apar tulburări în funcţionarea sistemului digestiv. Din cauza modificărilor chimice ale alimentelor apar tulburări şi la nivelul sistemului limfatic. (…)

Creşte incidenţa cancerului de stomac şi a celui intestinal, prin substanţele chimice eliberate din alimente prin expunerea la microunde“, spune medicul Alin Popescu, pe site-ul dralinpopescu.ro


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here