Acasă Jurnalul Bucurestiului Reportaj Graiul Salajului : Se distribuie ajutorul sub forma de alimente de...

Graiul Salajului : Se distribuie ajutorul sub forma de alimente de baza…

152
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Se distribuie ajutorul sub forma
de alimente de baza celor 7.000 de concitadini carora
le chioraie matele de foame

Zalauanii saraci isi iau de ieri portia de umilinta pe care le-a parasutat-o Uniunea Europeana

La Punctul termic 38 din Bradet e mare zarva , de când a început distribuirea ajutorului în alimente de la Uniunea Europeana pentru saracii Zalaului.

În Zalau sunt 7.025 de saraci, din totalul de 60.000 din Salaj care au nevoie de ajutor alimentar, dupa criteriile pe care se acorda acest sprijin rusinos pentru o natie care vrea sa apartina lumii civilizate si dezvoltate. Este vorba de o ratie de doua kilograme de malai, unul de zahar, cate o conserva cu te miri ce si alte nimicuri de bagat în gura, în total opt kilograme de mâncare.
Aceasta hrana distribuita de la Bruxelles celor mai saraci dintre cetatenii Uniunii Europene trebuia sa soseasca din toamna anului trecut. Dar, vorba din popor, “Satulul nu crede flamândului”. Ce le pasa celor de la Bruxelles de matele chioraind ale zalauanilor. Dar saracii Zalaului spun ca e bine ca au venit si acum.
Din patru salajeni, unul este sarac, atât de sarac încât alimentele europene sunt o adevarata mana cereasca pentru ei. În Zalau, cei 7.000 de locuitori de pe listele saracilor vor lua alimentele dintr-un singur loc: Punctul termic 38 din Bradet, în spatele Liceului Avram Iancu. În interiorul punctului de distribuire, cutiile cu alimente sunt asezate pâna în tavan. De scarita se folosesc functionarii primariei sa le poata lua. Pentru a elimina sau macar pentru a diminua cozile s-au amenajat doua puncte de distribuire: unul pentru pensionari si veterani, celalalt pentru persoanele cu handicap de gradul I si II. Directia de Asistenta Sociala Comunitara a avut grija sa amenajeze corturi pentru umbra în fata usilor de distribuire a pomenii europene, au fost aduse si dozatoare cu apa, un tensiometru, o trusa de prim ajutor si o persoana initiata în activitatea de prim-ajutor.

Dupa ajutoare, gâlgâind din sticla de bere

Dimineata au fost cozi, dar fara incidente, ne spuneau ieri la ora prânzului functionarii primariei care distribuiau ajutoarele. S-au mai rarit, poate si din cauza caldurii; lumea s-a mai împutinat, dar se sta la coada. În jurul punctului termic, tolaniti pe iarba, asteptau si câtiva barbati burtosi de etnie roma sa vina pirandele cu cutiile cu alimente. Barbatii, dar si femei care le stateau alaturi, se delectau cu câte o bere sub ochii a doi politisti locali, care mi-au spus: “nu am ce le face”. Pur si simplu. Într-adevar, când mergeau politistii spre cetatenii cu berea în mâna, acestia faceau câtiva pasi; apoi iar se întorceau la umbra groasa a unui nuc, dupa plecarea politistului. Asa, un fel de joc de-a soarecele si pisica.

Zalauanii saraci isi iau de ieri portia de umilinta pe care le-a parasutat-o Uniunea Europeana

Ajutoare multe pentru Audi A4

Strada din fata Punctului termic 38 gemea de masini. Unele se calificau de departe pentru argoul “bengoase”. Altele numai bune de programul Rabla. Încarcau saracii Zalaului cutiile cu hrana europeana, în portbagaje si pe bancheta din spate, în draci. Un barbat ars rau de tot de soare si cu mustata nealcosa îmi spunea, vâzand ca privesc cu insistenta Audi-ul sau A4, ca-i cumparat cu bani câstigati în Anglia. Nu l-am întrebat nici când, nici cum i-a câstigat. Cert este ca avea cel putin sase cutii cu alimente în masina.

Si functionarii primariei ar fi destul de saraci daca n-ar avea câte o rabla de 1,6

Un inspector de la Primarie care se ocupa cu distribuirea alimentelor pentru cei coldusi, întrebat în gluma daca este înscrisa pe lista saracilor sa primeasca alimente europene, a spus: “Puteam fi înscrisa pe lista celor ce primesc ajutoare europene daca n-as avea o masina de 1,6 centimetri cubi fabricata în anul 2001. Sunt inspector la Primaria Zalau, am un salariu de 1.100 de lei si am doi copii. Nu depasesc plafonul salarial si as purea primi ajutoare alimentare, daca n-ar fi masina. Nu mi-ar strica si mie niste alimente…”

Ajutoare de… vânzare

Am coborât pe strada Muncitorilor spre strada Avram Iancu. Pe o conducta de gaz se odihnea un om al strazii. Nebarbierit, cu hainele soioase, omul pâzea doua cutii cu alimente europene. Erau grele cutiile (8 kilograme fiecare) pentru trupul sau aschios.
“Nu le cumperi?”, ma treba omul, vazând ca insist cu privirea asupra lor. “Ti le dau cu 50 de lei amândoua”. Vazându-ma ca fac pasi, insista: “Hai ca ti le dau cu 40 de lei”. Dupa ce-am strabatut vreo zece metri de trotuar l-am auzit strigând: “Cu 30 de lei e bine?”.
Doamne, tare-ti suntem recunoscatori ca ai ferit multi zalauani sa cada sub pragul de saracie care i-ar fi trimis dupa opt kile de mâncare de pomana. Fa, rogu-te, ceva si pentru ceilalti.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here