Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Grapefruit-ul – fructul hibrid care poate provoaca moartea!

Grapefruit-ul – fructul hibrid care poate provoaca moartea!

1071
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
  • 27
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    27
    Shares

Romanii consuma cu precadere in sezonul rece citrice, iar grapefruit-ul ocupa un loc insemnat in aceasta categorie. Putini dintre noi cunosc faptul ca in combinatie cu alte substante, fructul sau sucul acestuia poate provoca efecte adverse grave si chiar moartea, scrie Bloomberg.

images-duckduckgo-com

Cine nu a simtit, macar o data, gustul bitter-amarui, inconfundabil, al grepfruit-ului? Consumat in stare cruda, suc, compot sau dulceata (din pulpa sau din coaja), grepfrut nu mai este un „fruct oprit“ pentru romani? (De fapt, prin 1750, botanistul Griffith Huges chiar asa il botezase: „fructul oprit din Barbados“).

O ruda mai nou venita in „clanul“ citricelor este grepfrut-ul sau grapefruit-ul. Ii spunem „nou venita“ desi, mai degraba, este „nou remarcata“, deoarece numai pe la jumatate secolului al XIX-lea a primit un nume stiintific: Citrus paradisi. Pana atunci s-a crezut ca este doar o alta varietate de pomelo – fructul din a carui incrucisare accidentala cu portocala a si rezultat. Abia pe la sfarsitul secolului a inceput sa fie consumat si de „lumea civilizata“.
Grepfrut-ul a inceput sa fie cultivat pe scara larga la inceputul secolului al XX.-lea. Boom-ul l-a cunoscut insa in anii ’70, probabil si datorita popularitatii curei de slabire cu grepfrut. In anul 1983, intr-un raport al Departamentului Agriculturii Statelor Unite, se arata ca, in New York, consumul de grepfrut este depasit doar de cartof, salata, mar si portocala. Astazi se cultiva in tari ca: SUA, Mexic, Argentina, Brazilia, Cipru, Maroc, Palestina, Israel – de la aceasta din urma provenind si mult doritele fructe, invelite in hartie cerata, ce purtau inscriptia „Jaffa“.
Grapefruit sau grepfrut (engleză: grapefruit ; franceză: pamplemousse) este un fruct citric mare, rotund, de culoare galbenă sau rozalie (Citrus paradisi), cu miezul zemos și amar, apreciat pentru conținutul bogat în enzime care stimulează digestia; se obține de la hibrizi dintre pomelo și diferite soiuri de portocal, putând avea pulpa galbenă, roz sau roșie.

Grapefruit-ul a aparut in Barbados, fiind un hibrid dintre pomelo si diverse soiuri de portocal si contine substante chimice care asociate cu consumul de medicamente anti-colesterol poate duce la insuficienta renala, scrie zf.ro.

Haideti sa vedem ce alte intrebuintari i se mai dau acestui fruct polivalent:
consumului de grepfrut i se atribuie de catre unii medici, in timpul tratamentului medicamentos, rolul de „amplificator“ al efectului medicamentelor (cu anumite exceptii);

  • regleaza functionarea bilei, fiind indicat in litiazele biliare;- bogat in vitamina C, nu ar trebui sa lipseasca din dieta hepaticilor;- recomandat pentru obezi in curele de slabire (vom publica si noi celebra „cura cu grepfrut – 4,5 kg in 10 zile“);
    din coaja interioara, alba, se obtine, prin rafinare, o substanta de 1500 de ori mai dulce ca zaharul, folosita in unele preparate tonice;
  • prin fermentatie, se obtine un otet alimentar cu o aroma deosebita si chiar vin, printr-un procedeu bine controlat;
  • uleiul extras din samburi este un puternic antiseptic, fiind folosit chiar in compozitia sapunului chirurgical.

Cum il alegem?

La cumparare, trebuie sa avem grija sa nu cumparam fructe deshidratate. Fructul trebuie sa fie greu cand il „cantarim“ in palma, coaja lucioasa (ea se ceruieste imediat dupa recoltare tocmai pentru a opri deshidratarea) si caliciul („coronita“ formata de sepalele fostei flori) trebuie sa nu fie uscat sau sa lipseasca. Grepfrut-ul „proaspat“ poate fi pastrat, in lada de fucte a frigiderului, 3-4 saptamani fara sa se deshidrateze.

***

Va prezint mai jos un articol aparut in revista ILUSTRATIUNEA ROMANA din 24 ianuarie 1937.
Voi respecta ortografia articolului pentru savoarea exprimarii de la momentul respectiv:

ELOGIUL ” GRAPE – FRUIT ” – ULUI

Cel mai nou produs al livezilor palestiniene!!!
Nu sunt decat cativa ani de cand a aparut in vitrinele magazinelor de delicatese de pe Calea Victoriei si de pe Bulevard o trufanda cu infatisare straina, un fruct nou, nemaivazut la noi, de un galben auriu care nu se aseamana nici cu portocala, nici cu lamaia, avand o forma perfect rotunda, mirosul picant, aspectul apetisant.
Rari erau amatorii cari cumparau acest fruct si, nestiind cum sa-l manance, il aruncau dupa prima gustare, gasindu-l amar si neplacut.
De atunci parerea amatorilor de “grape-fruit” de Jaffa s’a schimbat cu totul. Interesandu-se cum trebuie mancat, ei au procedat dupa anumite reguli ale gastronomiei, taind fructul in doua, desfacand miezul de jur imprejur, lasandu-l in coaja lui, presarandu-l cu mult zahar, stropindu-l cu rom si avand rabdarea sa astepte o ora inainte de a manca din el cu lingura.
Succesul “grape-fruit”-ului astfel consumat a fost desavarsit.
Nu exista astazi cel mai modern magazin de alimente care sa nu-l aibe de vanzare, asa cum inainte se vindeau peste tot lamaile si portocalele.
Chiar si “oltenii” isi umplu cosurile cu acest produs al livezilor din Jaffa vanzandu-l pe la periferii prin casele oamenilor mai modesti ca pe un articol de mare consumatie.
“Grape – fruit”-ul de Jaffa, atat de apreciat acum in toate tarile din lume este rezultatul unor lungi si savante experiente, rodul altoiului dintre lamai si portocal.
Din calitatile lamaiului impreuna cu acela ale portocalului s’a reusit sa se creeze un fruct DESAVARSIT, cu gust, aspect, aroma si culoare, fiind foarte ZEMOS, picant, aperitiv, stimulent, bogat in vitamine, recomandat stomacurilor celor mai delicate, fructul ideal preferat de gospodine pentru mesele zilnice.
Desi raspandit in toate tarile europene si americane, nicaeri “grape-fruit”-ul nu se mananca mai PROASPAT ca la noi, sosind cu vaporul dupa 5 zile dela culesul lui din livezile palestiniene, in plina iarna, cand suntem atat de dornici de un fruct proaspat.
Noi Romani suntem privilegiati d’intre toate tarile europene in ce priveste consumul acestui fruct nou.
Aurit si patruns de soarele mediteranian, datator de sanatate si energie, “grape-fruit”-ul de Jaffa ne soseste plin de calitatile neintrecute ale rodului copt in Tara Sfanta.
Nu e masa la care “grape-fruit”-ul sa nu-si gaseasca intrebuintarea, fie mancat simplu, cu zahar si rom, dupa modul explicat, fie in diverse preparatii de budinci, torturi, creme, foursecuri, inghetata, liqueuri ; adesea se serveste intre feluri, fie ca salata picanta, cu sare si piper, fie ca sos acrisor la tomate sau la legume delicate, cum este mazarea si spanacul.
Multi il mananca inainte de masa ca aperativ, fiind un bun stimulent al apetitului si usurand digestia.
Dimineata pe stomacul gol, inlocuieste acele laxative daunatoare intestinelor.
Seara, la culcare, e un admirabil regulator si calmant, improspatand totodata gura si parfumand-o placut.
Peste zi astampara setea in urma mancarurilor grele care se digera anevoios.
“Grape-fruit”-ul are totodata avantajul ca mentine silueta si luat regulat de 2 -3 ori pe zi, limpezeste tenul stricat din cauza proastei circulatii a sangelui si a insuficientei digestii.
Zeama intrebuintata ca lotiune pentru fata si pentru maini amestecata cu cateva picaturi de glicerina, albeste si catifeleaza pielea, neavand nevoie de nici un adaos de parfum, fiind apa de toaleta de noapte cea mai inofensiva si mai eficace.
Cu drept cuvant “grape-fruit”-ul a fost supranumit fructul minune, produs al stiintei omenesti, rodit in pamantul sfant, aurit de soarele mediteranian, placut vederii si gustului, trebuincios si binefacator, eftin, apetisant, sanatos.
Daca printre cititorii acestui articol mai exista cineva care n’a gustat inca din fructul minune, acum cand e in plin sezon si cand nu exista alt desert mai placut si mai eftin, sa nu intarzie sa incerce “grape-fruit”-ul de Jaffa.

***

Grapefruit-ul este foarte bogat în vitamina C şi potasiu. Mai mult acesta conţine compuşi de tip glucarat, care pot preveni îmbolnăvirea cu cancer de sân. Acest fruct conţine şi limonoizi, care împiedică formarea tumorilor. Grapefruit-ul roz are licopen (care se găseşte şi în roşii, caise, portocale roşii), reducând astfel riscul de cancer de prostată. Pulpa fructului conţine fibre alimentare solubile şi insolubile care stabilizează glicemia şi reduce colesterolul sanguin. Nu are calorii, are multa vitamina C, contine minerale iar jumatate de fruct consumat la micul dejun face minuni pentru organism.

Curele de slăbire bazate pe consumul de grapefruit pe termen scurt sunt benefice şi se poate scădea în greutate. Dacă aceste diete se ţin pe termen lung, acesta poate avea efecte adverse, inducând acidoză metabolică, care este periculoasă pntru sănătate.

Naringenina se găseşte în grapefruit, iar acest component poate încetini unele dintre procesele metabolice de detoxifiere care au loc în intestine şi ficat. Din această cauză, acţiunea de descompunere şi eliminare a medicamentelor se poate bloca.

Grapefruitul contine o substanta denumita furanocumarina, care afecteaza modul in care organismul metabolizeaza anumite medicamente. De exemplu, o pastila luata cu un pahar de suc de grapefruit este echivalent cu 5 sau 10 comprimate luate cu apa, astfel poti ajunge rapid la un nivel care ar trebui sa fie terapeutic la un nivel toxic.Ingredientele periculoase din sucul de grapefruit sunt un grup de substanţe chimice cunoscute sub numele de furanocumarine, explică farmacologul David Bailey de la Institutul de Cercetări Medicale Lawson, din Ontario, Canada. Aceste substanţe se mai găsesc şi în portocalele de Sevilla, în lime şi în pomelo.

Furanocumarinele se ataşează – şi astfel fac inactivă – de enzima CYP3A4, ce joacă un rol important în descompunerea anumitor medicamente. Dacă această enzimă este inactivată, prea multe medicamente vor rămâne în sistemul pacientului pentru timp îndelungat, ceea ce va duce la efecte secundare precum moartea subită, distrugerea rinichilor, sângerări gastrointestinale şi alte probleme.

Inca din 1999, cercetatorii americani au avertizat asupra efectelor adverse pe care le poate avea consumul de grapefruit sau de suc de grapefruit. Un avertisment al cercetatorilor canadieni ne face atenti la citrice. Sucul de grapefruit are un efect toxic in combinatie cu aproape 90 de tipuri de pastile folosite pentru a trata bolile cardiovasculare, colesterolul sau chiar cancerul.

Pentru stabilirea corectă a dozei de medicament, pacientul nu trebuie să fi consumat cu trei zile înainte grapefruit. Lista cu medicamentele care prezintă interacţiuni periculoase dacă se consumă in paralel cu fructele de grapefruit. Echipa de cercetători care a descoperit această combinaţie periculoasă acum 20 ani a publicat de curând un nou raport în care se arată că numărul medicamentelor care provoacă efecte secundare grave atunci când pacienţii consumă grapefruit a crescut de la 17 la 43 între 2008 şi 2012, pe măsură ce au fost lansate pe piaţă noi tratamente. Oamenii de ştiinţă au publicat un articol în jurnalul ştiinţific CMAJ pentru a solicita cadrelor medicale care prescriu aceste medicamente să afle mai multe detalii despre interacţiunile dintre substanţe şi fructul de grapefruit. Cercetătorii estimează că peste 85 de medicamente interacţionează cu grepfrutul, dintre care 43 într-un mod periculos. Consumarea unui singur grapefruit sau a doar 200 de mililitri de suc de grapefruit ar putea fi suficient pentru a altera într-un mod semnificativ concentraţia medicamentelor din corpul unui pacient. Oamenii de ştiinţă nu ştiu câţi oameni sunt afectaţi de această problemă, însă afirmă că persoanele cu vârste mai mari de 45 de ani prezintă un risc mai mare, pentru că acestea consumă cea mai mare cantitate de grapefruit şi totodată lor li se prescrie cel mai mare număr de medicamente.

  • medicamente anxiolitice: Xanax, buspirone;
  • medicamente antidepresive: Zoloft;
  • antialergenice, antihistaminice: Allegra;
  • antivirale: Saquinavir mesylate;
  • antiaritmice cardiace: Cardarone, Quinidina;
  • epilepsie: Tegretol;
  • cancer: Tamoxifen, Vincristine;
  • tuse, răceală: Dextromethorphan;
  • AIDS – HIV: Viracept, Norvir;
  • disfuncţii erectile: Viagra, Cialis;
  • hipercolesterolemie: Zocor, Crestor, Lipitor;
  • astm şi emfizem: Wellbutrin;
  • antialgice: Codeina;
  • antibiotice: Eritromicina, Claritromicina, Itraconazol;
  • hormoni: estradiol;
  • stimulenţi: cafeina, efedrina;
  • anticoncepţionale.

Si alte citrice, precum lamaile verzi, pomelo si portocalele rosii pot fi daunatoare, daca sunt consumate in timpul tratamentului medicamentos. „Cât timp cadrele medicale nu sunt conştiente că efectele secundare pe care le observă la pacienţi se datorează consumului de grapefruit, este foarte puţin probabil ca acestea să investigheze problema. Noi credem că majoritatea cadrelor medicale încă nu cunosc pe deplin interacţiunea dintre medicamente şi grapefruit”, scriu cercetătorii în articolul publicat în jurnalul ştiinţific.

***

Chiar si asa, doi americani, Stewart si Lynda Resnick vor sa transforme trasaturile „negative” ale fructului intr-o afacere profitabila, asa cum au facut si cu fructe precum rodia sau mandarina, prin compania lor, Wonderful Company. Pentru a realiza acest lucru, compania a cumparat deja terenuri intinse de plantatii, locatii pentru ambalare si o instalatie de prelucrare. In speranta ca va reusi sa reinventeze felul in care este perceput grapefruitul si sa vanda mari cantitati consumatorilor, Wonderful Company a introdus noi metode de plantare si taiere a grapefruitului.


Raspandeste cu incredere
  • 27
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    27
    Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here