Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Haine … toxice

Haine … toxice

395
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  5
  Shares

de Ionel Bratu

În urmă cu câteva decenii lucrurile erau clare: bărbaţii purtau pantaloni, femeile purtau fuste şi rochii. Lucrurile s-au schimbat acum, iar femeile au preluat pantalonii. (Am impresia că purtarea fustei tinde chiar să devină excepţia…) Rămâne discutabil dacă a fost sau nu o idee bună. Părerea mea este că fiecare gen ar trebui să aibe particularităţile lui de vestimentaţie, că ar fi bine să ţinem la lucrurile care definesc feminitatea, respectiv masculinitatea.

Este interesantă însă evoluţia pantalonilor la femei. Îmi amintesc că atunci când eram mic, pantalonii purtaţi de femei aveau altă croială decât cei ai bărbaţilor, dar erau tot largi. Acum însă un pantalon nu mai este feminin dacă nu este strâmt. O femeie poate purta pantalon larg acasă, dar în niciun caz nu iese „în lume” decât cu pantaloni mulaţi pe coapse.

Am o veste proastă pentru victimele modei: pantalonii strâmţi afectează sănătatea. Iată câteva consecinţe ale purtării lor:

1. Meralgia parestezică (sindromul picioarelor neliniştite)
Presiunea pantalonilor comprimă nervii de la picioare. Nervii periferici sunt sensibili la ischemie şi ca urmare a compresiunii vor suferi leziuni. Cel mai afectat este nervul cutanat femural, care va fi comprimat sub ligamentul care traversează zona inghinală („stinghia piciorului”). Acesta este „strivit” sub apăsarea pantalonilor, lenjeriei sau curelelor strânse foarte tare (vezi ilustraţia de mai sus). Cele mai frecvente simptome, în cazul meralgiei parestezice, sunt: furnicături, amorţeli, arsuri, prurit (mâncărimi), senzaţie de frig sau caldură în membrele inferioare. Din fericire leziunile sunt reversibile în cele mai multe cazuri. De obicei, înlaturarea cauzei compresiei este cea mai bună terapie, adica dacă renunţi la pantalonii strâmti scapi şi de senzaţiile neplăcute, deşi s-ar putea să dureze cateva luni până când acestea vor dispărea cu desăvârşire.
Această afecţiune nu este nouă, dar era caracteristică gravidelor şi obezilor. În ultimul timp, medicii o descoperă tot mai des la femei tinere fără probleme de greutate, iar singura vinovată este, se pare, moda.
Mayo clinic – Meralgia parestethica http://www.mayoclinic.com/health/meralgia-paresthetica/DS00914

2. Candidoza
Când transpiri, atât lenjeria cât şi pantalonii se udă şi fiind strâmte nu se pot usca. Dacă adaugi căldura corpului tău şi întunericul, ai obţinut mediul perfect pentru dezvoltarea candidei, ciuperca responsabilă pentru cazurile de candidoză. Dacă ai episoade frecvente de candidoză, cu mâncărimi vaginale şi secretii alb-mat fără miros, ar putea fi şi vina pantalonilor strâmţi.

Vaginal itching – http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003159.htm (What to Expect at Your Office Visit, item #10)

3. Varicele

Pantalonii strâmţi vor comprima vena safenă în partea superioară, în zona coapsei, dar de cele mai multe ori nu vor comprima la fel de intens zona gambei. Aceasta va duce la împiedicarea circulaţiei normale a sângelui prin venele membrelor inferioare, la creşterea presiunii în aceste vene şi implicit dilatarea varicoasă a lor. La început modificările vor fi reversibile, dispărând la odată cu corectarea greşelii vestimentare. În timp însă se vor permanentiza, prin suprasolicitarea şi lezarea valvelor de pe traseul acestor vene. Dincolo de aspectul estetic (cui îi place să aibe picioarele „împodobite” cu varice?), o circulaţie venoasă proastă va da dureri de gambe, edeme ale picioarelor, uneori modificări trofice (pigmentare, leziuni cutanate, etc.).

4. Protecţie termică inadecvată

Deşi unul dintre motivele cel mai des invocate de femei pentru purtarea pantalonilor este protecţia termică, acest lucru e valabil doar pentru pantalonii largi. Se întâmplă aşa deoarece izolarea termică nu e dată de haina în sine, ci de stratul de aer care se formează între haină şi piele. Hainele mulate fac ca stratul de aer să fie foarte subţire, iar corpul să se răcească uşor.

5. Congestie viscerală

Compresia coapselor va face ca fluxul de sânge în extremităţi să fie scăzut; ca urmare, tot debitul cardiac va fi direcţionat în celelalte zone ale corpului. Rezultatul va fi congestia organelor interne şi a creierului. Ca urmare, pot apărea dureri de cap, tuse, palpitaţii ale inimii sau indigestie. (MH 272)

6. Refluxul gastroesofagian
Tot din cauza pantalonilor strâmţi poţi avea episoade de reflux gastroesofagian. Din cauza taliei strâmte creşte presiunea intra-abdominală, ceea ce face ca acidul gastric din stomac să urce în esofag, provocând arsuri şi un gust acid în gură.

Multe reprezentante ale genului frumos vor zice: „Poate că pantalonii mulaţi nu sunt sănătoşi, dar măcar sunt feminini.” Eu am îndoieli şi în această privinţă. Sper că sunteţi de acord că feminitatea este definită, printre altele, de pudoare şi modestie. Dacă ţinem cont de asta, o femeie îmbrăcată cu haine care expun aşa de clar anatomia este mai degrabă despuiată de feminitate.

Un sfat inspirat: „Orice articol de îmbrăcăminte ar trebui să se potrivească fără nici un efort, fără să stânjenească nici circulaţia sângelui, nici respiraţia deplină, naturală. Tot ce se poartă ar trebui să fie atât de lejer, încât, în momentul ridicării braţelor, îmbrăcămintea să fie şi ea ridicată cu uşurinţă.” MH 293


Raspandeste cu incredere
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  5
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here