Acasă Colţul specialistului Sanatate Homeopatia si efectul placebo

Homeopatia si efectul placebo

418
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Contestatarii homeopatiei , asimileaza aceasta ramura a medicinei cu efectul placebo . Experimentele privind efectul placebo s-au facut cu medicamente de sinteza , dar cu toate astea rezultatele sunt folosite pentru a ataca homeopatia , nu trusturile farma sau medicina alopata .

In legatura cu acest subiect publicam scrisoarea primita de la domnul Marian Cimpoeru :

,,Ma numesc Marian Cimpoeru , am 47 de ani , de profesie inginer constructor .

Acum 2 ani am inceput sa am periodic stari de slabiciune si dureri musculare . Am facut tot felul de analize si am ajuns la mai multi specialisti . Am inghitit pumni de medicamente dar problemele se repetau . Am ajuns , cu sprijinul unor prieteni , si la mari specialisti . Sperantele au fost destramate . Incepusem sa ma consolez cu situatia . Acum 7 luni , un prieten care lucreaza in Anglia , venit in vizita in Romania , m-a sfatuit sa incerc si tratamentul homeopat . Mai mult , a cautat pe internet si printre persoanele din Bucuresti care apeleaza la homeopatie cei mai buni specialisti . In final a selectat 3 medici . Pentru a scapa de insistentele lui si de gura nevesti am apelat la o doctorita care avea cabinetul cel mai aproape de casa . Personal , auzisem ca homeopatia apeleaza la efectul placebo si rarele cazuri in care se obtin rezultate pozitive sunt cele in care medicul a reusit sa castige increderea pacientului .

Fara incredere , dar cu o doza de curiozitate , m-am prezentat la primul consult . Tariful 150 de lei . Am fost interogat peste o ora si mi-a fost recomandat un remediu . Bucuros ca i-am facut pe plac prietenului si am mai scapat de cicaleala nevestii , le-am povestit cum a fost si ce remediu a fost recomandat .

Amicul , a sesizat ca , din punctul meu de vedere , lucrurile se vor opri aici . Dar nu si din punctul lui de vedere . Peste circa o saptamana ma pomenesc ca vine cu un tubulet , comandat la o firma din Anglia , cu niste granule . Imi spune sa iau cateva granule conform recomandarii doamnei doctor , si sa nu mananc sau sa beau jumatate de ora . Ii fac pe plac fiind sigur ca , la neancrederea mea in acele granule , nici mama placeboului nu va avea un efect .

A doua zi , m-am simtit un pic mai rau decat de obicei . Triumfator , imi sun prietenul si comunic situatia . Acesta are o reactie , din punctul meu de vedere , cam ciudata . Considera ca ma aflu pe drumul cel bun si sa o sun pe doctorita [si aceasta imi ceruse sa o sun si sa-i spun eventualele reactii] si sa-i descriu starea mea . Neavand ce pierde si dornic sa-i arat ca efectul placebo nu actioneaza asupra unei persoane care are mari rezerve despre aceasta ramura a medicinei , o sun pe doamna doctor . Dupa ce ma asculta si mai pune cateva intrebari imi spune ca este un semn bun si ca in multe cazuri , cand remediul a fost prescris corect , apare o usoara agravare care dispare destul de repede . Mai imi spune sa iau , sub limba , timp de trei zile , dimineata , inainte sa beau sau sa mananc ceva , cateva granule pe care sa le las sa se topeasca . In plus , sa nu mananc sau sa beau , cel putin jumatate de ora si dupa doua saptamani sa mai vin la un control .

Am respectat in urmatoarele trei dimineti recomandarile primite iar prietenul s-a intors la treaba in Anglia . A urmat o perioada destul de intensa la servici . Acum trei zile m-am reantalnit din nou cu prietenul meu venit in tara in urma decesului bunicii lui .

La un moment dat m-a intrebat de sanatate . In acel moment am constatat ca problemele pe care le aveam au disparut . Deoarece sunt convins ca nu efectul placebo m-a vindecat , drept recunostinta si intr-un fel pentru a ma scuza fata de doamna doctor ca nu am contactat-o dupa 2 saptamani , cu un buchet de flori m-am prezentat la cabinetul acesteia si i-am spus ca nu stiu de cand , dar ca am scapat de probleme .”

 


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here