Acasă Jurnalul Bucurestiului Informatii HotNews.ro : Eleva de la liceul Gheorghe Lazăr…

HotNews.ro : Eleva de la liceul Gheorghe Lazăr…

392
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Eleva de la liceul Gheorghe Lazăr diagnosticată cu meningită a murit. DSP va face dezinfecție în liceu, cursurile au fost suspendate

Liceul Lazar
Foto: cnlazar.ro
Eleva de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București diagnosticată cu meningită a murit joi după-amiază, la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, au declarat surse medicale pentru HotNews.ro. Cazul de meningită meningococică fulminantă a fost confirmat, joi, de DSP la liceul Gheorghe Lazăr din București. Meningita este o boală contagioasă. Elevii liceului au primit tratament profilactic, iar DSP urmează să facă dezinfecție în tot liceul. Cursurile în acest liceu vor fi suspendate vineri, pentru dezinfecție.
 
“Direcția de Sănătate Publică a primit o informare cu privire a unui caz de meningită meningococică fulminantă la acest liceu. Medici din cadrul compartimentului de epidemiologie s-au deplasat la liceu și au început ancheta epidemiologica. Au fost luate și primele măsuri – s-a administrat tratament profilactic și s-au luat exudate faringiene, se va face dezinfecție în tot liceul”, a anunțat Ministerul Sănătății.
 • Meningita meningococică fulminantă este una dintre cele mai grave forme de meningită și duce frecvent la deces
Meningita meningococică fulminantă, care a ucis joi, în doar câteva ore, o elevă de la liceul Gheorghe Lazăr din București, este una dintre cele mai grave forme de meningită, este foarte contagioasă, are o evoluție imprevizibilă în majoritatea cazurilor și duce, de cele mai multe ori, la deces. “Nu ai cum să previi, nu ai cum să intervii, indiferent ce ai avea la dispoziție”, a explicat, pentru HotNews.ro, Adrian Marinescu, medic primar la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”din București.
“Se transmite ușor, este dintre bolile infecțioase care au o mare contagiozitate – se transmite ușor atât pe cale respiratorie, cât și prin contact. Până la urmă, cum o viroză sau o gripă se transmite ușor, asta se întâmplă și cu o meningită virală. Dacă vorbim de infecțiile bacteriene, exact cum o pneumonie se transmite ușor, și o meningită bacteriană se transmite ușor. Asta nu înseamnă că toți cei care vin în contact vor face forme severe, dar se poate întâmpla ca unii dintre ei să aibă complicații majore”, explică medicul Adrian Marinescu.
 • Simptome: febră înaltă, cu durere de cap, vărsături în jet
Medicul Adrian Marinescu avertizează că “În momentul în care starea generală a unui pacient se degradează rapid – cu febră înaltă, cu durere de cap, cu vărsături care sunt în jet, în momentul în care e deranjat foarte clar de lumină – când aceste lucruri se instalează rapid, e momentul să ne gândim și la diagnosticul de meningită. Trebuie să ajungem la medic cât mai repede, iar acesta să stabilească dacă este meningită, ce tip de meningită și cum trebuie intervenit.”
“În situația concretă, cu meningococ, oriunde în lume – au fost foarte multe reportaje și foarte multe discuții – și în țările cu pretenții, nu se poate preveni, când e o formă fulminantă, nu ai cum să previi, nu ai cum să intervii, indiferent ce ai avea la dispoziție. În cazurile de formă fulminantă, decesul e extrem de frecvent, indiferent ce ai avea la dispoziție, din păcate. Sunt rare, din fericire, dar au mai fost cazuri de genul ăsta. În literatura medicală este una dintre urgențele majore și este știut că are evoluție extrem de imprevizibilă, din păcate”, mai spune medicul Adrian Marinescu.
 • Vaccinul meningococic, pe lista vaccinurilor opționale recomandate de Ministerul Sănătății
Vaccinul meningococic, care previne anumite forme de boli produse de meningococ (meningite), figurează pe lista vaccinurilor opționale recomandate de Ministerul Sănătății. Nu se află pe lista vaccinurilor oferite gratuit în cabinetele medicilor. (Pe larg aici)

Citește și:
 • Ce este meningita meningococică fulminantă, care a ucis o elevă de la Liceul Lazăr? Un medic de la Matei Balș explică ce simptome are boala și cât de contagioasă este

Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here