Acasă Platforma specialistului Idei pentru proiecte europene Idei de Afaceri : Alunul

Idei de Afaceri : Alunul

237
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares

Alunul –este un arbust fructifer care reprezinta o specie valoroasa, cu fructe placute la gust şi constituie un aliment foarte hranitor datorita conţinutului mare in uleiuri (50-73%), proteine (12-18%), vitamine, saruri minerale.
Fiind puţin pretenţios in ceea ce priveste solul si mai ales ingrijirile culturale, alunul este un arbust ce nu trebuie sa lipseasca din nici o gradina de langa casa. Avand o inflorire abundenta, cu mare bogaţie de polen, alunul reprezinta prima sursa de polen pentru albine.
Nu este pretenţios la sol, reuşeste chiar pe terenuri pietroase, sarace, calcaroase sau acide.
Daca iţi plac alunele proaspete, direct de la sursa, precum şi aspectul salbatic şi cu frunziş bogat al unui arbust ca alunul, dar ai şi un petec de pamant disponibil, nu e nimic mai simplu decat sa-ţi imbogaţesti gradina cu un alun.
Alunul nu este un arbust pretenţios, de aceea il intalnim sub forma de tufa cu numeroase tulpini, inalţimea de 3-6 m şi mai rar ca arbore, in foarte multe zone ale ţarii noastre, dar mai ales in spaţii deschise, aerisite. Acest aspect trebuie respectat şi atunci cand vrei sa aduci un alun in gradina ta.
Alunul poate valorifica cele mai variate tipuri de sol iar  ingrijirea pe care trebuie sa i-o acordaţi nu este foarte pretenţioasa, insa iţi da in schimb fructe bogate in uleiuri, proteine, calciu, fier, vitamine, fosfor, potasiu şi alte saruri minerale. Alunul rezista foarte bine la temperaturi scazute(ger), ramurile lui suporta scaderea temperaturii chiar sub -30 grade Celsius, dar amenţii, la unele soiuri pot degera in iernile grele. Alunii ajung si pana la varsta de 80 – 100 de ani
Pentru zonele calde (la limita in sud/vestul Romaniei cu riscurile de rigoare) se recomanda Tonda Romana ,Tonda Gentile delle Langhe  soiuri cu o producţie ridicata (cca 5000-8500 kg/ha) de alone cat si pentru zonele reci singurele soiuri deja aclimatizate in Romania, Moldova, Rusia si Ucraina este  tot Tonda Gentile dele Langhe (T.G.L. sau Rotunda de Piemont, Trilobata) si Tonda Gentile Romana. Aceste soiuri sunt singurele ce poate fi recomandate pentru introducerea in cultura in zonele colinare si submontane reci din Romania (Transilvania, dealurile subcarpatice; zonele submontane).
Ele manifesta de asemenea cea mai inalta rezistenţa şi toleranţa la boli şi daunatori.
Alunele vindecă anemia si ajută persoanele aflate în convalescenţă, contribuie la întărirea capacităţii de concentrare şi sunt foarte bune in alimentaţia sportivilor sau a persoanelor care depun constant efort fizic.

Fructele alunului de pădure au si efect depurativ, antiparazitar si emolient. Pentru eliminarea viermilor intestinali este indicat uleiul de alune, obţinut prin presare la rece, din care se ia câte o linguriţă dimineaţa şi seara, timp de 15 zile. În aceeaşi doză este foarte util şi pentru scăderea tensiunii si tratamentul infecţiilor respiratorii. Este recomandat pentru diabet si pietre la rinichi, boli pulmonare, afecţiuni ale ficatului, tulburări de menopauza si ale ciclului menstrual, precum şi pentru impotenţa si hemoroizi.

Prin conţinutul lor bogat in vitamine si minerale, alunele menţin sănătatea sistemului cardiovascular: întăresc celulele vaselor coronariene si miocardice, scad riscul de infarct, stimulează înmulţirea celulelor sănătoase si reglează nivelul colesterolului. Totodată au acţiune antivirală, anticanceroasă, stimulează activitatea ganglionilor limfatici si favorizează producţia de interferon a celulelor imunitare. În acest sens, specialiştii consideră că la un consumator de alune leucocitele producătoare de interferon îşi intensifică activitatea de aproape 25 de ori, iar cancerul aflat în fază incipientă poate remite.

Şi frunzele alunului sunt utilizate în scop medicinal. Acestea au proprietati vasoconstrictoare, astringente, antihemoragice, antiinflamatoare, cicatrizante si dezinfectante. Sunt tonifiante venoase, utile pentru tratamentul varicelor si al umflăturilor picioarelor, mai ales sub formă de infuzie, ce se prepară din 20 g frunze uscate la un litru de apă clocotită. Se lasă la macerat opt ore, se strecoară si se beau doua ceaiuri reci pe zi. Tot pentru afecţiuni circulare se pot folosi spălături locale si comprese cu un decoct obţinut din 25 g frunze si un litru de apă rece, ce se fierb 20 de minute la foc domol si apoi se strecoară.
Cerinţele alunului faţă de factorii de mediu:
Caldura:
Fiind o specie rustică, nu are pretenţii mari faţă de caldură. Fructifică bine în zona dealurilor mijlocii şi înalte precum şi în zonă de şeş. Rezistă la geruri în timpul iernii până la -30°C şi în timpul înfloritului la -10°C, cu mici diferenţe între soiuri. Pentru înflorit are nevoie de 3-4°C, temperaturile peste 9°C sunt nefavorabile polenizării. Temperaturile mai scăzute, determină îngheţarea amenţilor şi a mugurilor vegetativi. După pornirea în vegetaţie, temperaturile sub -1°C determină îngheţarea lăstarilor şi pot compromite recolta. Necesarul de frig este destul de mare, fiind cuprins intre 700 si 1200 ore, pentru mugurii micşti si circa 500 de ore pentru amenţi, în funcţie de soi. Temperatura optimă pentru creşterea si fructificarea alunului este de 23-27°C.
Apa:
 Alunul are cerinţe mari faţă de apă, având nevoie de cel puţin 700 mm precipitaţii anual, cerinţele cele mai mari fiind în lunile mai-iulie. Nu suportă stagnarea apei in sol. Plantaţiile moderne, mai ales în zona dealurilor mici si mijlocii nu reuşesc fără irigare. În timpul polenizarii are nevoie de o umiditate scăzută a aerului şi de vânt slab care să asigure polenizarea.
Lumina:
Faţă de lumina cerinţele sunt mijlocii, fiind satisfăcute în toate zonele de cultură. În zona dealurilor se va amplasa pe expoziţii estice, vestice sau sudice, iar în zona de silvostepă si pe cele nordice. Expoziţiile sudice anticipă inflorirea şi uneori se pot înregistra pierderi prin îngheţ.
Solul:
Având un sistem radicular puternic, poate valorifica în cele mai variate tipuri de sol, numai să nu fie sarăturate, calcarul activ sub 8% şi fără apă stagnantă. Are o mare capacitate de adaptare la reacţia solului, putând valorifica solurile cu pH intre 5,5 si 7,8. Rezultate foarte bune se obţin pe terenurile fertile, reavene si bogate în substanţă organica Fertilizarea
Ca oricare altă plantă, alunul are nevoie de aportul nutritiv al solului. Când acest raport nu poate fi asigurat în mod natural, este necesară intervenţia specialiştilor. Cele trei elemente nutritive de bază – azotul, fosforul şi potasiul – pot fi completate prin administrare de îngrăşăminte chimice.
Irigarea.
In zonele cu regim pluviometric deficitar irigarea duce la creşteri însemnate de producţie. Normele de udare respectiv norma de irigare se vor stabili astfel încât de-a lungul perioadei de vegetaţie umiditatea din sol să se menţină la 70-80% din capacitatea de câmp pe o adâncime de 50-60 cm.

Pentru orice informaţie vă stau la dispoziţie.
Cu respect, George Jorj
Tel : 0754561795, 0726255503.
Email: [email protected]


Raspandeste cu incredere
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here