Acasă Informatii Informatii Politie/Procuratura IGPR recunoaște că nu au fost plătite sporuri prevăzute de lege

IGPR recunoaște că nu au fost plătite sporuri prevăzute de lege

130
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Salarizarea poliţistilor reprezintă un mare mister pentru majoritatea dintre ei. Asta, în mare parte, din cauza secretizării excesive a actelor normative care o reglementează şi a modului ambiguu de calcul a elementelor salariale. Pe lângă aceste elemente, pe fluturaşii de salarii ai poliţiştilor nu apar toate aceste elemente salariale distincte, făcând imposibilă observarea unui spor de care poliţistul nu beneficiază, deşi ar fi îndreptăţit să îl primească.

Din această categorie a sporurilor „misterioase” face parte sporul pentru condiţii deosebit de periculoase de muncă, cunoscut generic şi ca „sporul de cadavre”. Acest spor nu se acordă numai pentru desfăşuarea unor activităţi specifice în preajma cadavrelor, ci şi pentru orice activităţi procedural-investigative care implică manipularea, transportarea, prelucrarea de orice fel sau ambalarea unor obiecte care sunt purtătoare de urme biologice.

Acest spor este specific structurilor de criminalistică şi investigaţii criminale, dar în mod normal, de plata acestuia ar trebui să beneficeze toţi poliţiştii care în exercitarea atribuţiilor de serviciu intră în contact cu astfel de urme biologice, strict pentru perioada în care au desfăşurat aceste activităţi (ex: ordine publică, rutieră, poliţie transporturi, etc.). Cuantumul sporului este de până la 50% din salariul de funcţie şi se aplică efectiv pentru orele desfăşurate în aceste condiţii şi a pontajului întocmit lunar în acest sens. După calculele noastre, valoarea acestui spor, în cuantum de 50%, poate fi între 5-10 lei/oră.

Cu toate acestea, la nivelul unităţilor subordonate IGPR, plata acestui spor este aplicată diferenţiat de la o unitatea la alta, astfel că există unităţi unde nu se plăteşte pentru nicio structură şi unităţi unde se plăteşte doar pentru anumite structuri. Dintre unităţile unde se plăteşte, există unele care plătesc la nivelul maxim, de 50%, iar altele care plătesc la un nivel mai redus.

La nivelul structurilor de investigaţii criminale, ponderea beneficiarilor acestui spor este foarte redusă, existând 9 judeţe unde nu se acordă deloc (AB, DB, GR, IS, MH, MS, SV, TR, VL), iar media beneficiarilor în judeţele unde se acordă este de 20-30 de poliţişti în medie. Cel mai probabil este acordat doar lucrătorilor din cadrul Serviciilor de Investigaţii Criminale.

La nivelul structurilor de criminalistică există 8 judeţe unde sporul nu se acordă deloc (AB, CL, DB, GR, MH, MS, TR, TM), iar alte 11 judeţe unde se acordă într-un cuantum inferior.

Criminaliştii ar trebui să mai beneficieze de:

 •  un spor pentru condiţii periculoase de 20% (tot ca tarif orar) pentru activităţi de cfl sau laborator, care prezintă riscuri de contaminare indirectă, determinate la expunerea de factori chimici sau biologici. Acest spor nu se acordă în momentul de față în 27 de judeţe (AB, AG, BC, BV, CJ, CS, CT, CV, DB, GJ, GR, HD, IF, IL, MH, MM, MS, NT, OT, PH, SB, SJ, TL, TR, VL,VN, VS), iar în alte 2 judeţe se acordă la un cuantum inferior.
 • un spor pentru actvităţi de dactiloscopie judiciară de 15% (tot ca tarif orar), care nu se acordă în 6 judeţe (AG, CL, CT, DB, MS, TR)

Analizând datele menţionate anterior, observăm că la nivelul  IPJ Dâmboviţa, IPJ Mureş şi IPJ Teleorman  niciun lucrător din structurile de criminalistică sau investigaţii criminale nu beneficiază de vreunul din aceste sporuri.

După foarte mulţi ani de inechităţi legate de plata acestor sporuri (există judeţe unde nu s-a plătit niciodată), Direcţia de Investigaţii Criminale şi Institutul Naţional de Criminalistică au întocmit o „NOTĂ-RAPORT privind necesitatea uniformizării la nivel naţional a modului de acordare a sporurilor pentru condiţii deosebit de periculoase, periculoase, vătămătoare, pentru activităţi care solicită o încordare psihică foarte ridicată şi pentru condiţii grele de muncă pentru structurile de investigaţii crimnale şi de criminalistică”, pe care au înaintat-o spre aprobare Inspectorului General al Poliţiei Române.

Concluzia acestei Note-Raport este că există baza legală pentru plata acestor sporuri la nivelul tuturor unităţilor subordonate IGPR, motivele neacordării acestor sporuri până acum fiind în pricipal legate de interpretarea eronată a legislaţiei în materie de către ordonatorii terţiari de credite şi contabili-şefi de la nivelul acestor unităţi.

Totodată, pentru unităţile care au refuzat plata acestor sporuri până acum, este precizată şi procedura de urmat pentru alocarea personalului la aceste drepturi, -Nota-Raport fiind avizată şi de directorii Direcţiei Juridice, -Direcţiei Financiare şi Direcţiei Management Resurse Umane.

06.12.2018      -JURNALUL BUCURESTIULUI-Corespondent de presa – Unciuleanu Mitica .


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here