Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete „Împreună contra pedepsei cu moartea” (Congresele mondiale – calea către abolirea universală...

„Împreună contra pedepsei cu moartea” (Congresele mondiale – calea către abolirea universală a pedepsei capitale)

673
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Thomas CSINTA

Franța (Le Parisien)

 Redactor – Corespondent (Franța)

Motto: „Mulți  dintre cei care trăiesc  ar merita să moară, iar dintre cei morți,  ar merita să trăiască. Puteți să le acordați această șansă ? În acest caz, să nu fiți prea prompți în privința pronunțării pedepsei capitale” (J.R.R. Tolkien, 1892-1973, scriitor, poet și filizof britanic, autor al The Lord of the Rings)

„Am fost întotdeauna un aboliționist, prin educație, prin mediul meu profesional, prin sensibilitatea mea față de literatură, de la Victor Hugo la Albert Camus. (…). Dar aboliționismul nu era bătălia (lupta) mea prioritară. Au fost altele, mai mult politice, decolonizarea, Războiul Algeriei, libertățile (democratice). (…). Există o mare diferență între modul de a concepe, intelectualmente, lipsa de umanitate și incoerența pedepsei cu moartea (…)  și este cu totul altceva de a le trăi în realitatea juridică  (…). Condamnarea la moarte a teroristului într-o democrație, nu înseamnă altceva decât susținerea valorilor acestuia din urmă. (…). Eu nu doresc decât liniștea pe care morții o reclamă.” (Robert Badinter, Profesor de Drept Penal, fost Ministru al Justitiei între 23 iunie 1981-19 februarie 1986;  Părintele abolirii Pedepsei Capitale în Franța, pe 9 octombrie 1981; participant la elaborarea Constituției României în 1991;  fost președinte al Consiliului Constitutional Francez între 4 martie 1986-4 martie 1995 și presedinte de onoare al celui de-al 6-lea Congres Mondial contra Pedepsei cu Moartea de la Oslo-Norvegia, între 21-23 iunie 2016).

 

Nota Autorului

Omul este supus păcatelor, vorba lui Albert Camus (Premiul Nobel în 1957), nimeni dintre noi nu este neatins de ciuma“, dar sa condamni la moarte un om care nu a comis nici măcar o crimă de sânge, este inuman. Cu alte cuvinte, sa condamni la moarte pe cineva pentru trafic de stupefiante, pentru adulter, pentru furt, pentru posesie de armă de foc, etc., înseamnă să fii, mai mult decât, primitiv. Este inacceptabil. Pâna si Legea Talionului: „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte” are în vedere acest lucru.

IonutAlexandru Gologan (încarcerat de 6 ani la Închisoarea Bentong din Pahang cel mai mare stat di Peninsula Malaysia, cu capitala la Kuanatan, aflata pe coasta de est a marii Chinei Meridionale), era un tânar naiv, în 2013, când pe Aeroportul International de la Kuala Lumpur a fost interpelat cu 1,427kg de  metamfetamină în bagaje (drog psiho-stimulent care cauzează stări de euforie și excitație si afectează neurochimic mecanismele responsabile pentru reglarea bătăilor inimii, temperatura corpului, presiunea sângelui, pofta de mâncare, simțurile, care se  strecoară la nivelul neuronilor și sporește cantitatea de dopamină eliberată în mod natural de creier) care a vrut sa se îmbogăatească rapid (ca orice tânar din zilele noastre, mai putin educat, sic!). Dar nu i-a mers. Asta este. Se întâmpla. Trebuia condamnat, evident, dar la o pedeapsă corespunzătoare, asa cum se procedează în cazul traficului de droguri cu risc si mare risc (cannabis, haşiş, ketamină, cocaină, ecstasy, amfetamină, metamfetamină sau heroină) în Lumea Occidentală. La câtiva ani de închisoare. Cel mult, la o detentie criminală (maximum 10 ani de închisoare), dar sub nicio forma la recluziune criminală (peste 10 ani de închisoare), pedeapsa la care va fi comutata (foarte probabil)  pedeapsa capitală, în acest caz. Cu tatât mai mult ca cât, jurisdictiile tărilor civilizate, avansate democratic depenalizaează (deja) consumul de droguri usoare (cu risc) si considera doar heriona (mai ales în stare pură) ca drog dur (de mare risc).

În sfârsit,  dacă el scapa de pedeapsa capitală este numai pentru  ca Guvernul Malaysiei  (Malaeziei după denumirea veche) a decis abolirea acestei sanctiuni penale pentru traficul de stupefiantegratie presiunilor organizatiilor abolitioniste (cu ocazia congreselor, conferintelor, colocviilor si dezbaterilor internationale pe aceasta tema, care au ca scop abolirea universala a pedepsei capitale. După părerea mea, în contextul actual (cel putin al legislatiei din Franta – tara pe care am reprezentat-o la congrese si conferinte) el si-a efectuat (deja) pedeapsa si ar trebui sa fie liberabil (cel putin conditionat – sub control judiciar).

Malaezia deschide calea abolirii pedepsei cu moartea în Asia de Sud – Est. Șansa de supraviețuire pentru compatriotul nostru român Ionuț-Alexandru Gologan (Thomas CSINTA – Corespondență din Franța)

Bibliografie generală

Impreuna contra Pedepsei cu Moartea (Partea V). Contextul abolitionist in lume in timpul celui de-al 6-lea Congres International Contra Pedepsei cu Moartea.

Împreuna contra Pedepsei cu Moartea (Partea VI). Contextul abolitionist în lume (in SUA) în timpul celui de-al 6-lea Congres International Contra Pedepsei cu Moartea. (Oslo, Norvegia/21-23 iunie 2016)

Impreuna contra Pedepsei cu Moartea (Partea VII). Contextul abolitionist in lume in timpul celui de-al 6-lea Congres International Contra Pedepsei cu Moartea. Actul final (Oslo, Norvegia/21-23 iunie 2016). Serge Atlaoui si Ionut Gologan in „the green mile”!


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here