Acasă Jurnalul Bucurestiului Informatii independentonline.ro : Ialomița, un județ tot mai bătrân

independentonline.ro : Ialomița, un județ tot mai bătrân

202
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

O serie de statistici prezentate publicului larg de Institutul Național de Statistică arată că Ialomița se află într-un proces intens de îmbătrânire. Acest aspect generează un grad ridicat de depopulare al localităților, din cauza numărului mare de decese înregistrat la nivelul județului. În perioada 2007-2017, în Ialomița, numărul deceselor a fost cu 8000 mai mare decât cel al nașterilor!

Statistici îngrijorătoare Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, Ialomița se află printre județele țării care se confruntă cu un grad ridicat de îmbătrânire a populației. Calculele făcute de INS arată că la nivelul județului, la finele lunii decembrie 2017, existau în Ialomița 262068 de locuitori. Dintre aceștia, aproximativ un sfert reprezintă persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani. Astfel, 13362 sunt ialomițenii ale căror vârste sunt cuprinse între 50 și 54 de ani. Cei care au între 55 și 59 ani sunt în număr de 16052. De asemenea, alți 17827 de ialomițeni au, potrivit Institutului Național de Statistică, între 60 și 64 de ani, în timp ce numărul ialomițenilor între 65 și 69 de ani este de 15064. De asemenea, alți 10357 de locuitori ai județului au între 75 și 79 de ani. Așa cum era de așteptat, numărul tinerilor care își au domiciliul pe raza județului este destul de scăzut. Cel mai relevant eșantion pentru cercetarea de față este cel al tinerilor a căror vârstă este cuprinsă între 25 și 29 de ani. Specialiștii Institutului Național de Statistică arată că numărul tinerilor care locuiesc în județul nostru cuprinși în acest eșantion de vârstă este de doar 13127! De asemenea, statisticile arată faptul că alte 13620 de persoane sunt recenzate în categoria de vârstă 30-34 de ani. Cea mai mare pondere de populație activă care locuiește în Ialomița este reprezentată de persoanele a căror vârstă este cuprinsă între 40 și 44 de ani. Potrivit statisticilor, în această categorie intră 20341 de ialomițeni.

Depopularea, un pericol Situația este cu atât mai dramatică cu cât, potrivit aceluiași Institut Național de Statistică, în perioada 2007-2017, numărul decedaților, comparativ cu cel al născuților vii, a fost într-o continuă creștere. Astfel, în ultimii 10 ani, în Ialomița au murit 38192 de persoane și s-au născut doar 30384. Numărul ridicat al deceselor are ca efect depopularea localităților. INS explică faptul că și în Ialomița există localități a căror depopulare depășește 20 de procente. Printre acestea cel mai mare grad se înregistrează la nivelul comunei Armășești. Autoritățile locale explică faptul că, într-adevăr, în comună au rămas mai mult vârstnicii, tinerii preferând să plece fie în alte orașe din România, mult mai dezvoltate economic, fie în străinătate. «Sunt mulți bătrâni în comunitatea noastră, este adevărat! Credem însă că situația este una generală, care afectează întreg județul… Oamenii îmbătrânesc, iar tinerii nu rămân în vatra satului să o împrospăteze!» susțin reprezentanții administrației locale din comuna Armășești.

Depopularea, consecință a migrației interne
O altă cauză a depopulării localităților o reprezintă migrația internă. Fenomenul se referă la mutarea domiciliului unei persoane în altă zonă a țării noastre, mult mai bine dezvoltată economic. O situație a Institutului Național de Statistică arată că, în 2016, an în care în țara noastră s-a înregistrat cea mai mare rată a migrației interne din ultimii 27 de ani, din județul nostru au plecat către alte orașe dezvoltate ale României 5000 de oameni. La fel ca în cazul altor români, ialomițenii au preferat să-și stabilească domiciliile în București, Cluj Napoca sau Timișoara, orașe unde nivelul de trai este ridicat, iar dezvoltarea economică mult mai mare. Majoritatea celor care au plecat provin din zona de Vest a județului, din comune precum Armășești, Bărcănești, Movilița sau orașul Fierbinți-Târg.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here