Acasă Informatii Informatii Primarie/Prefectura independentonline.ro : Primăriile din Ialomița…

independentonline.ro : Primăriile din Ialomița…

208
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Primăriile din Ialomița au acordat peste 70 hectare de teren pentru construcția de locuințe

Primăriile din Ialomița au acordat peste 70 hectare de teren pentru construcția de locuințe

La nivelul județului Ialomița s-au acordat, în ultimii 15 ani, 73,6 hectare de teren, pentru ca tinerii până în 35 de ani să-și poată construi locuințe. Măsura a fost adoptată în baza Legii 15/2003, act normativ care acordă dreptul beneficiarilor să cumpere terenurile pe care și-au construit casele. Deveniți proprietari, aceștia au posibilitatea să-și vândă apoi terenurile. Există însă o diferență majoră între prețurile cu care aceste suprafețe au fost achiziționate inițial și cele stabilite în timpul vânzării ulterioare. Dacă în primă fază, oferta statului include valori mai mici pentru aceste terenuri, tinerii care le-au cum­pă­rat le vând însă la prețuri mult mai mari. Totuși, cei care a au ales să-și construiască o casă pe terenurile pe care le-au primit cu titlu gratuit de la primărie au fost nevoiți să îndure indiferența cu care au fost tratați de administrațiile locale. Scandalurile publice iscate la Slobozia sunt doar unele din zecile de exemple semnalate pe raza județului Ialomița.

Tranzacții imobiliare cu terenurile statului
Legea 15/2003, privind sprijinul acordat tinerilor pentru construcția de locuințe, a fost publicată în Monitorul Oficial în urmă cu 15 ani. De atunci și până în prezent, invocând acest act normativ, la nivelul județului Ialomița au fost atribuite, cu titlu gratuit, peste 73,6 hectare, tinerilor care doreau să își construiască o locuință. Întreaga suprafață se regăsește pe raza celor 24 de localități ialomițene unde au fost depuse cereri de către persoanele beneficiare în vederea obținerii unui teren cu titlu gratuit pentru construcția de noi locuințe. O dată ridicate casele, beneficiarii au posibilitatea de a cumpăra suprafețele pe care le-au primit prin intermediul administrațiilor locale. Legea spune că tranzacția se încheie în urma unor evaluări a suprafețelor făcute de experți imobiliari, în baza cărora se stabilesc și prețurile. La nivelul județului Ialomița, până în momentul de față au fost achiziționate doar 5 din cele peste 1000 de terenuri care au fost atribuite tinerilor în cei 15 ani de la intrarea în vigoare a legii. Calculele arată că tranzacțiile au fost încheiate la prețuri de cel mult 4 euro/mp, în condițiile în care prețul unui teren este mai mare de 14 euro/mp. La toate acestea se adaugă și faptul că proprietarii care au cumpărat respectivele terenuri primite inițial gratuit, au posibilitatea ca după o anumită perioadă de timp să le vândă. Legea nu impune însă nicio condiție pentru această nouă tranzacție, suprafețele putând fi scoase la vânzare la prețuri mult mai mari decât cele cu care au fost cumpărate inițial.

Tinerii, ignorați de autorități
Printre cele 24 de localități din Ialomița unde au fost acordate terenuri tinerilor în baza Legii 15/2003 se numără și municipiul Slobozia. Autoritățile locale au început să atribuie locurile masiv în urmă cu aproximativ 10 ani, cu intenția de a construi un cartier nou, în zona Gării Slobozia Nouă. «Cartierul Gării Noi» așa cum a fost botezat a născut însă o adevărată polemică între beneficiarii terenurilor și administrația locală. Oamenii s-au revoltat de nenumărate ori pentru că edilii municipiului le-au acordat terenurile fără a le oferi însă și accesul la utilitățile publice. În 10 ani, cartierul construit pe terenurile oferite cu titlul gratuit abia dacă a reușit să fie racordat la rețeaua publică de apă sau cea de gaz sau energie electrică. În momentul de față, încă se mai lucrează pentru amenajarea rețelei de canalizare și a străzilor. «Ne-am săturat să facem reclamații și sesizări pentru că oricum nu se schimbă nimic. Suntem la mâna autorităților… Asta e! Pur și simplu își bat joc de noi. Am făcut credite la bănci ca să avem casele acestea, dar nimănui nu-i pasă…» a declarat, resemnat, un locatar din Cartierul Gării Noi din Slobozia. Nu la fel se prezintă însă situația în comuna Mihail Kogălniceanu, una dintre locali­tățile rurale din Ialomița în care au fost atribuite cele mai multe suprafețe de teren în baza Legii 15/2003. Pe raza acestei comune au fost oferite în cei 15 ani de la implementarea actului normativ 200 de locuri de casă, în prezent fiind în construcție doar jumătate. «Noi am făcut demersuri pentru ca tinerii să primească aceste suprafețe. Casele au fost ridicate, unele dintre ele sunt și locuite. Facem toate eforturile pentru ca beneficiarii să nu ducă lipsă de nimic!» a explicat Alexandru Dinu, primarul comunei Mihail Kogălniceanu.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here