Acasă Opinii infoinsider.ro – IAȘI: Ca măsură antipoluare…

infoinsider.ro – IAȘI: Ca măsură antipoluare…

139
1
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

IAȘI: Ca măsură antipoluare, primăria vrea să interzică mașinile euro 3. Mai bine se uită la echipamentele din dotare!

INSIDER: „În Paris sunt 1 milion de mașini vechi de peste 20 de ani. Iașul avea 180000 mașini în 2018 și este în topul orașelor din România cu cele mai puține mașini vechi de peste 12 ani, după București. În clasamentul poluării cu particule PM2.5 – cel mai periculos indice de poluare, Parisul este pe locul 200 iar Iașul pe locul 24 în Europa.

Iașul are 300 de mașini/1000 locuitori iar media în Europa este de 600 mașini/1000 de locuitori. Mai rău decât Iașul la numărul de mașini vechi stă Suceava, cu un procent de peste 80% de mașini vechi din totalul mașinilor, dar totuși Suceava stă mult mai bine la capitolul poluare. Acest studiu, realizat de specialistul nostru în mediu, Silviu Gurlui, arată că NU doar mașinile vechi sunt problema pentru care Iașul este cel mai poluat oraș din țară și pentru care ocupă și loc fruntaș în clasamentul european!

În primul rând, o diferență mare în gradul de poluare o fac mașinile cu motor Diesel versus mașinile cu motor pe banzină. Motorul Diesel emite mai puțin dioxid de carbon în atmosferă, dar de 3 ori mai mult azot și mai mult PM2.5. Alte surse de poluare semnificative în Iași sunt sursele de căldură din gospodării. O mare cantitate de PM2.5 este emisă prin arderea combustibilului lemnos. Focul deschis emite de 70 de ori mai multe particule de PM2.5 decât focul închis. Prin asta se explică și concentrația foarte mare de PM2.5 de la periferia Iașului unde, în 2018, s-a depășit de 40 de ori limita maxim admisă. Silviu Gurlui a atras de multe ori atenția, prin aceste măsurători, asupra pericolului la care locuitorii și copiii din acele zone se expun, prin respirarea aerului toxic.

Mașinile din Iași cu norma euro 3 au devenit ținta Primăriei iar interzicerea lor este măsura cea mai la îndemână pe care primarul Mihai Chirica o propune pentru reducerea poluării. Priviți această mașină a Primăriei din video-ul de mai jos. Zeci de mașini la un loc, cu normele euro 1, 2 și 3, nu ajung să polueze cât această mașină.

Facem apel la Primăria Iași în a-și îndrepta atenția către echipamentele lor din dotare care sunt vechi, uzate, non-euro, adevărate surse de poluare. Măsurile propuse de Primăria Iași sunt total greșite în condițiile actuale. Fluidizarea traficului este, fără îndoială, soluția vitală. Iar în prezent se copiază greșit modelele Franței sau ale Germaniei, ale căror măsuri au avut ca suport o infrastructură complementară și transport alternativ public optim, lucruri de care Iașul duce lipsă. Calitatea mașinilor trebuie suplinită cu măsuri inteligente de reducere a poluării – parcuri, filtre, redirijarea traficului, măsuri de avertizare, educare și conștientizare.” SURSA

https://www.facebook.com/usriasi/videos/418134338737659/


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 COMENTARIU

 1. Un primar incompetent , pe probleme de coruptie , are la indemana tot felul de ,,masuri” . Reamintim : stabilirea unei cote lunare de 40 de litri benzina [eventual 30 de litri de motorina].

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here