Acasă Informatii Informatii Primarie/Prefectura Informatia Harghitei – Situație fără precedent în județ :

Informatia Harghitei – Situație fără precedent în județ :

195
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Situație fără precedent în județ: invazie de lăcuste în trei localități

 invazie de lăcuste în trei localități

Milioane de lăcuste au invadat, începând de joi după-amiază, trei comune din județ: Ditrău, Lăzarea și Suseni, fiind afectată o suprafață de aproximativ 850 de hectare.

În aceste condiții, prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a convocat, astăzi (vineri), Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în cadrul căruia a prezentat situația ca fiind una „fără precedent în județ”, precum și măsurile ce s-au luat și urmează a fi luate în continuare.

Astfel, prefectul județului a spus că invazia propriu zisă a început ieri (joi) după-amiază spre seară, când milioane de lăcuste s-au așezat atât pe partea carosabilă a drumului european, cât și pe porțiunile de fâneață, mai puțin pe culturi. Această stare de fapt a fost semnalată prin numărul unic de urgență 112 de către primarul comunei Ditrău.

Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, la Ditrău, conform informării trimise de comitetul local pentru situații de urgență, roiul a acoperit o suprafață de aproximativ 200 de hectare de teren agricol.

La Lăzarea a fost afectată de lăcuste o suprafață de aproximativ 500 ha, iar potrivit primarului localității poate provoca și daune în producția agricolă din zonă.

La Suseni au fost afectate 150 de hectare.

De asemenea, prefectul a explicat că, potrivit legii, trebuie declarată stare de alertă, care se aprobă doar de către Ministerul Afacerilor Interne, însă nu s-a primit încă un răspuns.

În aceste condiții, prefectul a propus votarea de către membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a declarării stării de alertă, ceea ce s-a și întâmplat. Aceasta înseamnă luarea unor măsuri: Direcția pentru Agricultură Harghita împreună cu Oficiul Fitosanitar Harghita și comitetele locale pentru situațiile de urgență din comunele respective să întreprindă măsurile necesare pentru combaterea invaziei de lăcuste (e vorba de lăcuste de fâneață, popular cosaș) – să identifice și să achiziționeze insecticidul necesar, să aplice tratamentul cu specific pentru combaterea dăunătorilor, să urmărească dacă are efect și să monitorizeze ulterior modul în care substanța a acționat; comitetele locale din comună să înștiințeze cetățenii și operatorii economici asupra faptului că cel puțin 14 zile sunt interzise pășunatul și cositul.

În funcție de evoluția situației, se poate prelungi, extinde sau restrânge durata stării de alertă.

În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a arătat că s-a început testarea unei soluții pentru combaterea dăunătorilor. Totodată, apicultorii din zonă au fost înștiințați despre aplicarea tratamentului.

Până în momentul ținerii ședinței – vineri, 25 martie, ora 13:00 – nu se înregistraseră pagube materiale. (Șt.P.)


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here