Informatia Zilei Maramures : Există viaţă şi după alegeri

  199
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  Scris de Dumitru Păcuraru

  Ultimele zile înainte de alegeri sunt pline de apeluri către populație să se prezinte la vot. Legea electorală, pe care toate partidele o consideră nepotrivită, interzice campania electorală înainte cu 24 de ore de alegeri. La televiziune cu 48 de ore. Poate că și această restricție contribuie la gradul foarte mare de absenteism. Probabil că pe viitor se vor înlătura o serie de restricții care împiedică dialogul dintre partide și societatea civilă, dintre candidați și cetățeni.

  Despre campania care s-a încheiat nu se va vorbi foarte mult în viitor pentru că nu a ieșit din spiritul constrângător și litera strâmbă a legii. Forma, cu grijă aleasă de legiuitor, a fost dictată de teama de a nu se produce fraude. Tema corupției, atât de sucită și învârtită, a reușit să ucidă până și competiția electorală.

  Nici în cele mai negre momente ale inchiziției nu s-a făcut o fixație pentru vrăjitorie pe cât au reușit românii să facă pentru corupție. Ne-am pus o ștampilă pe fruntariile țării care se vede și din cosmos. Chiar și în ultimul apel al președintelui în care îndeamnă românii să se prezinte la vot a fost pigmentat cu trimiteri la corupție. De seara până la prânz, de la prânz până seara, de seara până dimineața nu facem altceva decât să rumegăm corupție și iar corupție.

  Alte țări sunt de zeci de ori mai corupte, dar justiția își face datoria, fără să-și trâmbițeze activitatea ca pe niște victorii colosale.

  În spatele acestui cor există o voință politică. Și o bătălie politică. Scena politică s-a împârțit în două tabere după criterii morale, dar fără ca unii să fie mai morali sau imorali decât alții. Populația simte acest lucru și din această cauză își manifestă nemulțumirea prin neprezentarea la vot.

  În același sens cu președintele, ministrul Sănătății a anunțat în preziua alegerilor parlamentare că demarează o campanie anti-corupție în spitale. Desigur, împotriva medicilor, asistentelor, femeilor de serviciu și cui se nimerește să treacă prin spitale. Frumos mod de a-i îndemna să participe la vot duminică și de a vota cu partidele care și-au făcut o platformă din lupta anti-corupție.

  Despre ce ar trebui să se vorbească înainte cu 24 sau 48 de ore înainte de demararea procesului de alegeri? Exact despre ceea ce s-a discutat pe întregul parcurs al campaniei.  Dacă porcul nu se îngrașă în ajunul Crăciunului, partidul speră să-l convingă pe alegător că este mai bun decât alt partid și merită să fie votat.

  Din acest motiv s-a interzis continuarea campaniei până în ziua alegerilor. Nu scăpăm de sindromul îngrășării porcului în ajun de Crăciun. Alții au scăpat și o duc mai bine, și-au făcut o societate mai așezată, mai liniștită, mai apropiată de natura omului.

  Odată trecute alegerile, viața își urmează cursul. Dar politicienii au reușit să facă o breșă și în viitor. Ca de fiecare dată, președintele se amestecă în viața partidelor și transmite  pe cine nu va desemna el cu formarea guvernului. Traian Băsescu l-a amenințat pe Victor Ponta că nu-l va numi premier, și de două ori i-a ascultat jurământul la Cotroceni.

  Astfel de scheme strategice ar trebui să lipsească din viața politică. Mai bine să avem campanii electorale plictisitoare și  liniștite decât să traversăm patru ani de dispute și certuri. Cum s-ar putea realiza acest lucru nu știe nimeni, dar în același timp simte fiecare cetățean că este un lucru foarte simplu.

  La un moment dat lumea a văzut în Dacian Cioloș premierul care întruchipează omul simplu, liniștit și necertăreț. Este unul dintre cei propuși să fie în continuare prim ministru. Nu avem o propunere similară din tabăra stângii politice pentru că s-au temut să-l nominalizeze ca să nu le fie luat de pe stradă.

  Acesta este un alt motiv pentru care se va înregistra un absenteism mare. Lumea are nevoie de competiție, iar în fruntea taberelor trebuie să se afle personaje adevărate. Dar nu mai avem mult de așteptat. Luni dimineața vom vedea pentru ce s-au bătut partidele și cu ce s-a ales fiecare.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

  Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

  Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

  Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

  Please enter your comment!
  Please enter your name here