Acasă Jurnalul Bucurestiului Religie informatiadecalarasi.ro – Sărbătorile de Crăciun :

informatiadecalarasi.ro – Sărbătorile de Crăciun :

110
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Începe Postul Crăciunului

Sărbătorile de Crăciun: Începe Postul Crăciunului

Postul ţine 40 de zile, până în 25 decembrie și este un post al bucuriei, cu multe dezlegări la peşte, untdelemn şi vin.

Din14 noiembrie, începe Postul Naşterii Domnului, o perioadă foarte importantă pentru toţi creştinii. Acest post ţine 40 de zile, începînd cu data de 15 noiembrie şi sfîrşind la 25 decembrie, lăsînd sec în seara Sfîntului Filip, pe 14 noiembrie. Totuşi, dacă această zi cade fie miercurea (ca anul acesta), fie vinerea, postul începe încă din 14 noiembrie.

Iertarea greşelilor celor care ne-au făcut rău este o condiţie a postului. „Degeaba postim din punct de vedere al hranei, dacă nu ne curăţim inima de invidie, răutate, zgîrcenie şi slavă deşartă. Acesta este postul creştinului. Înfrînarea limbii şi paza inimii sînt esenţiale pentru un post corect. Unul dintre părinţii pustiei, Avva Or, spunea: «de vei cleveti pe fratele tău şi te va mustra cugetul, du-te şi fă metanie şi spune-i că l-ai clevetit şi te păzeşte ca să nu mai fii batjocorit! Că moarte este sufletului clevetirea». Nu ne dăm seama cît rău putem face cu limba, cîtă ură atragem şi cît putem distruge. Se spune, şi pe bună dreptate, că un om iartă mai degrabă o palmă decît un cuvînt împotriva demnităţii sale. Să nu cădem în păcatul judecăţii, să ne uităm mai degrabă la bîrna din ochiul nostru decît la paiul din ochiul celui de lîngă noi“.

De ce trebuie să postim? ,,Postul, avînd originea lui încă din Rai şi din Legea Veche şi din Legea Darului, avînd tradiţie evanghelică şi apostolică, el s-a pus în dumnezeieştile canoane obligatoriu, cu rînduială pentru toată Biserica universală creştină în cele patru posturi de peste an, lunea, miercurea şi vinerea şi în zilele în care se posteşte post negru, cum este ziua de 29 august, Înălţarea Sfintei Cruci şi celelalte“.

Avem patru posturi importante peste an: Postul Naşterii Domnului, care începe la 15 noiembrie (anul acesta la 14 noiembrie) şi ţine pînă la 24 decembrie; Postul Paştelui care durează şapte săptămîni înainte de Paşte, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, care are o durată variabilă, în funcţie de ziua în care cad Paştile, şi Postul Adormirii Maicii Domnului care ţine între 1 şi 15 august. Postul Crăciunului este un post al bucuriei şi are foarte multe zile de dezlegare la peşte: se poate mînca peşte sîmbăta şi duminica, în zilele sfinţilor mai importanţi şi la hramuri de biserică.

Zile cu dezlegare la peşte
În acest post se obişnuieşte ca toţi credincioşii să postească de carne, brînză şi ouă, în timp ce lunea miercurea şi vinerea se consumă mîncare fără ulei şi fără vin. În zilele de marţi şi joi se face dezlegare la untdelemn şi vin. Mai mult, sîmbetele şi duminicile, pînă pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, peşte şi vin.
Dacă în zilele de luni, miercuri şi vineri Biserica Ortodoxă prăznuieşte vreun sfînt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creştinii pot consuma untdelemn şi vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare e însemnată în calendar cu cruce roşie, atunci se face dezlegarea şi la peşte.
Prima şi ultima săptămînă a postului sînt perioade cu postire mai aspră, iar zilele de sîmbătă şi duminică nu au dezlegare la peşte, ci doar la vin şi untdelemn. În ziua de Ajun se mănîncă abia seara şi doar grîu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină şi poame.
De Crăciun, indiferent de ziua în care cade se mănîncă de dulce.
Prima dezlegare la peşte din acest post este în 21 noiembrie, cînd în calendarul ortodox este Intrarea Maicii Domnului în Biserică.
Potrivit Calendarului Ortodox, publicat pe site-ul Patriarhiei, se mai poate mînca peşte în zilele de 24, 25 şi 30 noiembrie, în 1, 2, 3, 4, 6, 8, 9, 13, 15, 16 şi 18 decembrie. Iertarea greşelilor celor care ne-au făcut rău este o condiţie a postului.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here