Acasă Jurnalul Bucurestiului Interviuri Interviu cu Prof. dr. Ruxandra Ionescu

Interviu cu Prof. dr. Ruxandra Ionescu

1296
1
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 
   Poliartrita reumatoidă şi spondilartrita principalele boli inflamatorii reumatice

     La sfârşitul acestei săptămâni s-a desfăşurat la Bucureşti primul Forum Internaţional de Imunologie, la care au participat cinci ţări din aceiaşi regiune România,, Polonia Cehia Slovacia Ungaria.
    Tematica abordată a avut în vedere două dintre cele mai importante boli inflamatorii reumatice respectiv,poliartrita reumatoidă şi spondilartritele.
   Prof. dr. Ruxandra Ionescu,şefa Departamentului de Reumatolgie a Spitalului ,,Sfânta Maria,,  din Bucureşti ne-a vorbit  într-un interviu despre semificaţia evenimentului şi despre cele două afecţiuni.
    Prof. dr. Ruxandra Ionescu a subliniat că este primul Forum Internaţional de Imunologie care este axat pe probleme importante vizând două boli inflamatorii reumatice respectiv poliartrita reumatoidă şi spondilartritele.
    Prof. dr. Ruxandra Ionescu : La acest forum au participat reprezentanţi de marcă din ţările europene, cei care sunt în coordonarea Ligii Europene de Luptă împotriva Reumatismului(EULAR.
   Am avut ocazia să avem alături de noi experţi în domeniu, să împărtăşim experineţa cu aceşti experţi în probleme legate de bolile amintite. În cadrul reuniunii ştiinţifice au fost sesiuni dedicate noutăţilor din poliartrita reumatoidă şi spondilartrită.
 
    
    Redactor :De ce Forumul a fost axat strict pe aceste două boli ?
 
  Prof. Ruxandra Ionescu : În primul rând, pentru că acestea  sunt principalele boli inflamatorii reumatice cu prevalenţa cea mai mare în rândul populaţiei  şi, în al doilea rând, pentru că în tratamentul acestor două  boli au fost înregistrate cele mai mari progrese. Există  terapii innovative utilizate în aceste boli –  cele biologice  -care au schimbat profund prognosticul pacienţilor cu boli reumatice. Astăzi, nu mai întâlnim poliartritele reumatoide deformante, frecvente în urmă cu câţiva ani, pentru că, beneficiind de aceste terapii – mai scumpe, este adevărat – s-au obținut progrese importante, în sensul că boala poate fi stopată atât  în ceea ce privește procesul  inflamator, cât şi  în privinţa progresiei  leziunilor distructive dovedite radiologic . Aşa se face că, practic, mâna unui pacient cu poliartrită reumatoridă  poate să arate  ca mâna unei personae  sănătoase.
 
    Redactor : S-a constatat faptul că această boală are o răspândire mai largă în rândul femeilor. Care este explicaţia  ?     
 
 Prof. Dr. Ruxandra Ionescu:         Într-adevăr, poliartrita reumatoidă este mai frecventă la femei cam după 50 de ani. Lucrurile nu sunt foarte bine studiate, nu există  însă o   explicaţie legată de problemele hormonale. În schimb, spondilartritele  se întâlnesc mai des la bărbaţi, chiar şi la cei  tineri. Ambele boli pot debuta şi în copilările.
 
 Redactor :În legătură cu terapiile biologice, care sunt avantajele pentru pacienţi, comparativ cu celelalte terapii cunoscute ?
 
 Prof. dr. Ruxandra Ionescu: În primul rând, terapiile clasice pentru poliartrita reumatoidă sunt dominate de medicamentele imunonosupresoare de tip metrotexat. Aceste terapii nu au un mecanism de acţiune foarte clar documentat. Terapiile biologice apărute şi utilizate în ultimii 15 ani în reumatologie acţionează ţintit pe molecule şi celule implicate în procesul inflamator. Ştii exact pe ce acţionează. La ora actuală, există  nouă terapii biologice aprobate, noi, în România , dispunem  de patru terapii biologice,  pe care le folosim de aproape zece ani . Avem terapii care se adresează unor mediatori ai inflamaţiei, unor celule.
Un nou produs se va lansa acum  golimumab, care este un anticorp monoclonal întreg   uman,neavând  nici o componentă de şoarece, ca unele din terapiile biologice folosite în prezent. 
Existenţa mai multor agenţi biologici folosiţi în reumatologie este legată de polimorfismul bolii cu implicarea a multor celule şi mediatori şi de asemenea de modificări în structura agentului biologic în vederea scăderii reacţiilor imune ale organismului la acestea.  
Cele nouă  medicamente biologice sunt aprobate şi la noi pe listă, din noiembrie, în afara celor patru. Pacienţii însă nu le pot folosi  deocamdată, pentru că nu au fost aprobate  încă protocoalele.
 Redactor :  Sunt toţi pacienţii  eligibili pentru aceste noi terapii ?
 
    Prof. dr. Ruxandra Ionescu: Pentru că terapiile biologice sunt scumpe, pacienţii trebuiesc selecţionaţi cu multă atenţie.În acest sens există criterii stricte de recomandare a acestor medicamente,atunci când terapia clasică nu a mai reuşit să controleze boala.
    Noi  discutăm foarte mult acum despre personalizarea tratamentelor. Eu,personal,  nu am înţeles de ce nu au fost aprobate aceste protocoale, pentru că în mod cert nu ar fi dus în niciun fel la creşterea costurilor. Un pacient foloseşte un singur produs , dacă  ai însă mai multe produse, ai posibilitatea de a  alege cel mai bun medicament pentru pacient, având în vedere particularităţile pacienţilor. E drept că, la ora actuală, nu dispunem de  nişte biomarkeri bine definiţi, dar, fiecărui pacient i se potriveşte un anume medicament. Ţii seamă de particularităţile, comorbidităţile pacientului, precum şi  de manifestările extrarticualare pe care le are, şi, pe cale de consecinţă,  selectezi cel mai bun tratament.
 
    Redactor :În ultima vreme se vorbeşte foarte mult de imunitate. Ce fenomen din organism determină boala ?
 
     Prof. dr. Ruxandra Ionescu:  Dacă am  şti cu exactitate cauza practic, am putea  vindeca boala. S-ar întâmpla ca la bolile infecţioase, unde identifici agentul patogen, dai antibioticul şi pacientul se vindecă, Acestea sunt boli acute. Când discutăm de bolile inflamatorii reumatice, ele sunt boli cronice. Într-o boală cronică nu se cunoaşte cu exactitate agentul declanşator al bolii. Acest agent patogenic este clar că există şi poate să fie  mai degrabă un agent infecţios, care poate  declanşa boala pe un teren predispus genetic. Dar, cu exactitate  agentul declanşator nu este cunoscut. Factorii de mediu contribuie clar la declanşarea bolii pe un  teren predispus genetic. Acest agent declanşator activează nişte celule imune, care elaborează o serie de mediatori şi încep să comunice între ele, iar  procesul inflamator în loc să se stingă se tot perpetuează  şi duce la distrugerile structurale , în sensul că se distruge cartilajul, osul şi, în final,  se produce anchiloza articulară. Practic ce anume   a declanşat boala este dificil de spus. Între factorii declanşatori ar putea fi infecţiile, fumatul şi predispoziţia genetică. În această situaţie, noi putem acţiona imediat în etapele ulterioare, după  activarea celulelor. Noile terapii acţionează ţintit.
 
    Redactor :A crescut numărul cazurilor cu aceste afecţiuni ?
 
   Prof. dr. Ruxandra Ionescu: Nu  a crescut, poate  că diagnosticarea este  mai bună. Prevalenţa este cam aceeaşi, în general este 1 la sută în populaţia generală, ceea ce înseamnă destul de mult.
  Noi nu avem  date epidemiologice stricte, dacă ne-am lua după numărul pacienţilor trataţi, prevalenţa ar fi mult mai mică. Pentru că în bazele de date ale CNAS sunt înscrişi în jur de 40  000 -50 000 de pacienţi. Ceea ce înseamnă o prevalenţă mult mai mică. Ceea ce  nu înseamnă că aceasta  este şi realitatea, probabil că există  mulţi pacienţi care nu sunt trataţi sau nu sunt diagnosticaţi.
 
 
    Redactor : Sunt multe terapii pentru aceaste afecţiuni
 
Prof. Dr. Ruxandra Ionescu : Sunt  multe medicamente biologice pentru că un procent foarte mare dintre pacienţi nu răspund la tratamente. Dintre cei cu poliartrită reumatoidă, au răspuns la tratament  cam 60 la sută. De aici, necesitatea  cât mai multor medicamente.
 
  Redactor : Ce va  rezerva viitorul în ceea ce priveşte frecvenţa acestor boli, dar şi noile clase de medicamente ?
 
 
    Prof. dr. Ruxandra Ionescu: Frecvenţa acestor boli în niciun caz nu va creşte, poate chiar  va scădea. Cu cât pacientul va fi tratat mai devreme,  cu atât există şi şansa opririi procesului  patologic şi, poate, chiar a vindecării bolii. Acum nu mai există  poliartritele deformante, în prezent sunt mulţi pacienţi cu această boală şi nici nu intuieşti că au  boala. Există o perioadă în care pacientul se obişnuieşte cu boala – şi asta este cea mai dificilă –  pentru că în acest  timp boala distruge articulaţia.
 
 
  Redactor : Ce ne puteţi spune despre registrul Bolilor reumatice ?
 
  Prof. dr. Ruxandra Ionescu: Este o mare satisfacţie a noastră,   pentru că am reuşit în patru ani, din 2011, să avem registru. Cred că suntem singura specialitate care are atâtea registre . Avem registrul de poliartrită, spondilartrită,artrită psoriazică, lupus eritematos sistemic şi de vasculie. Toate sunt funcţionale. În  Registrul de poliartrită  reumatodiă  avem introduşi 4500 de pacienţi, care beneficiază de tratamente  biologice. Toţi pacienţii trataţi cu medicamente biologice sunt incluşi în registru pentru,  că noi am  folosit  registrul şi pentru aprobarea terapiilor biologice. Toţi  medicii care au dorit să obţină un produs biologic pentru pacientul lor  au  trebuit  să introducă pacientul în registru, iar aprobarea medicaţiei biologice se face practic on line.  
    Reprezentanţii de la casa de asigurări văd în registru dacă pacientul întruneşte criteriile de includere sau de răspuns la terapie. Cred că suntem singura ţară care avem toţi pacienţii cu poliartrită trataţi cu medicamente biologice introduşi  în registru. Din luna august, vom demara acţiunea  de introducerea pacienţilor şi în registrul cu spondilitartria şi artrita psoriazică. Pentru lupus  şi vasculită pacienţii sunt introduşi în funcţie de timpul de care dispune medicul .
    Un avantaj major al registrului este că am putut să raportăm date legate de eficacitatea biologicelor şi de siguranţă. Avem şi o serie de date demografice. Vă putem spune ce s-a întâmplat de la un an la altul. Am constatat  că, în 2014, mult mai puţini pacienţi dintre cei cu poliartrită s-au  pensionat şi un procent de 1 la sută au revenit la serviciu,  ceea ce este foarte important pentru noi. Aceasta demonstrează faptul că, mulțumită acestor  terapii biologice se pot face  economii foarte  mari.
Cornelia  Stanciu

Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here