Acasă Supliment Cultural Carte Învăţarea prin coaching (III). Un model pentru mine

Învăţarea prin coaching (III). Un model pentru mine

264
1
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

nlp-calea-succesului_1_fullsizePrima dată am intrat în contact cu numele lui Andy Szekely în 2004, prin intermediul cărţii NLP-Calea succesului, apărută în prima ediţie la editura Amaltea. Am descoperit-o într-una din multele şi lungile mele plimbări prin librării. Citind-o, am avut unul din primele mele contacte cu programarea neuro-lingvistică. M-am abonat la site-ul lui, www.andyszekely.ro. Încă de atunci, stilul său m-a cucerit. Propoziţii scurte exprimări la obiect, exemple frumoase, cu multe metafore şi cu umor.

Într-o bună zi, am luat numărul lui de telefon (pe atunci, îl avea public pe site pentru toată lumea) şi l-am sunat, ca să stabilim o întâlnire în oraş, în toamna lui 2004. Nu mai ţin minte ce i-am zis, dar spre plăcuta mea surprindere, a acceptat. Pe atunci, deja începusem formarea mea în programarea neuro-lingvistică (subiect despre care devenisem tot mai pasionat pornind de la cartea lui Andy) şi care a fost una din pietrele de temelie ale dezvoltării mele personale şi profesionale.

Ceea ce a urmat a fost istorie. Andy mi-a schimbat viaţa prin întâlnirile pe care le-am avut cu el, trainingurile la care l-am avut ca formator, oamenii pe care i-am cunoscut prin medierea lui, cărţile sale şi mai ales prin şansele pe care le-am avut de a-l observa şi a învăţa direct de la el. A fost unul din primele mele modele în coaching, iar proiectul despre care l-am realizat, despre care am început să scriu aici şi aici, l-am conceput pornind inclusiv de la cartea sa, NLP-Calea succesului.

La toate acestea, se adaugă bineînţeles, zecile de tehnici şi exerciţii pe care le-am învăţat de la el în nenumăratele workshopuri, traininguri, formări şi discursuri ale lui la care am participat, foarte adesea la nişte preţuri incredibil de mici raportat la valoarea celor pe care le-am învăţat. Întotdeauna, de la (dis)cursurile lui Andy, am plecat cu ceva care pot folosi imediat şi din care pot să recuperez în câteva luni investiţia făcută în acel eveniment de dezvoltare personală. La acestea, se adaugă, binînţeles şi multele întâlniri în oraş, în care Andy mi-a oferit cu generozitate coaching şi mentoring fără măcar să îmi dau seama pe loc, în momente din viaţa mea în care aveam dubii, conflicte sau probleme interioare.

andy-szekely-site

De la Andy am învăţat în mod deosebit abordarea pragmatică în coaching. Deşi am început să practic şi să studiez coachingul înainte să îl cunosc pe Andy, îmi place să cred că am preluat de la el, în comunicarea cu clienţii mei, coachingul conversaţional. Este vorba despre un stil aparte, pe care nu aş reuşi să îl definesc, dar în legătură cu care am avut o confirmare foarte amuzantă.

Eram prin 2010 la o întâlnire de practică în peer coaching. Eu am lucrat 10 minute cu un client pe o problemă reală, într-un cerc de coachi. La sfârşit, fiecare coach a dat feed-forward. Una din participante, coach acreditat, a spus: „mi-a plăcut foarte mult cum ai folosit tehnica X, apoi tehnica Y, se vede că ai studiat coachingul!”. Eu am zâmbit politicos şi am zis „Mulţumesc!”. Eu habar n-aveam despre tehnicile pomenite de ea. Eu pur şi simplu mi-am folosit intuiţia în a pune nişte întrebări care mi s-au părut potrivite. Am scris mai multe despre cum privesc eu coachingul aici şi aici. Cred că foarte mult în coaching nu stă în a-ţi gravita prin cap un sac de tehnici învăţate din cărţi, ci în a fi atent la client, iar asta am învăţat-o inclusiv şi mai ales de la Andy, din cum l-am observat în timp că a lucrat cu mine şi că a lucrat cu alţii.

A propos de coaching – arta de a pune întrebări – un alt lucru pe care îmi place să cred că l-am învăţat din interacţiunea cu Andy, deşi nu ştiu dacă a fost chiar modelare (cel puţin, nu conştient). Eu pe la traininguri, workshopuri, formări, conferinţe, mă fac repede cunoscut prin „acela care pune întrebări”. Ţin minte că la un moment dat, un profesor la master mi-a spus, când ceasul se apropia de 9 seara: „Sper că îţi dai seama că toată lumea o să te urască pentru că va trebui să stăm mai mult ca să-ţi răspund la întrebare”. Întrebările fiecăruia vorbesc mult despre cel ce le pune.

Ei bine, acesta sunt eu, şi nu renunţ la întrebările mele. Nu pentru că am ceva de demonstrat sau că vreau să pun vorbitorii în dificultate. Chiar vreau să ştiu răspunsurile la întrebările mele, iar de obicei le obţin, într-un fel sau altul. Sunt mulţi traineri şi vorbitori în public care se simt puşi în dificultate de întrebările mele, iar asta e regretabil, mai ales pentru ei, pentru că dacă se întâmplă o dată, a doua oară nu am să mai calc pe la (dis)cursurile lor. Tocmai pentru că am participat la multe zeci de evenimente de învăţare, precum şi forme de învăţare, am un standard ridicat şi exigenţe mari în privinţa furnizorilor de training.

Andy a ştiut întotdeauna cum să folosească o întrebare de mea: fie o folosea ca pe un prilej de a explica ceva, fie o reformula (şi astfel mă învăţa pe mine şi pe ceilalţi participanţă care era de fapt întrebarea bună care trebuia pusă), fie o recadra şi dirija energia întrebării spre a fi de folos întregului grup, chiar dacă asta însemna uneori: „vorbim în pauză sau la sfârşit”. Asta mi se pare foarte util, pentru că pe de-o parte, am învăţat mai bine cum să pun întrebări, când să pun întrebări şi, atunci când eu însumi ţineam workshopuri, cum să răspund eu ca formator la întrebări.

 În concluzie, Andy este un om care formează abilităţi şi care demonstrează ceea ce spune în fiecare clipă a vieţii sale.

Desigur, nu spun că sunt mereu de acord cu Andy. Nu spun că Andy este perfect. Dar este, fără îndoială, unul din cele mai bune modele pe care un tânăr le poate avea şi de aceea recomand tuturor să beneficieze în orice fel poate de experienţa întâlnirii cu el. Un bun început, cum a fost şi pentru mine, este să-l citeşti (pe blogul lui şi în cărţile lui), să-l asculţi (prin audiobookurile lui) şi să-l vezi (pe canalul său de YouTube). Găseşti aici mai multe din ceea ce are de oferit Andy aici.

Ştefan Alexandrescu

consultant în strategie de comunicare şi resurse umane

discerne.wordpress.com


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here