Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete S-a ales praful de proiectul staţiunii Molivişu!

S-a ales praful de proiectul staţiunii Molivişu!

443
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Molivişu a acumulat datorii de peste 3 miliarde lei vechi.

Constructorul staţiunii montane recunoaşte că nu se mai poate încadra în termene şi că principalul motiv care a dus la eşec a fost lipsa banilor

Pavel Bârlă, preşedintele ADI Molivişu, arată cu degetul spre Primăria Brăduleţ, care nu ar fi asigurat partea sa de cofinanţare

Săptămâna trecută, preşedintele CJ Argeş, Florin Tecău a organizat o şedinţă informală pe şantierul de la Molivişu, acolo unde se presupunea că se lucrează intens pentru încadrarea în termene şi finalizarea infrastructurii viitoarei staţiuni de schi. Însă la Molivişu… surpriză! Doar o parte din stâlpii instalaţiei pe cablu erau turnaţi, iar lucrările erau stopate de două zile, din lipsa banilor. Şi, colac peste pupăză, proiectul a rămas şi fără manager, Constantin Dârzan dându-şi demisia chiar în acea dimineaţă. Cert este că, potrivit reprezentanţilor firmei constructoare, întârzierile din grafic nu mai pot fi recuperate, iar proiectul nu se va încheia până la finele acestui an. Ceea ce înseamnă că fondurile de la Uniunea Europeană, în valoare de 12,5 miliarde lei vechi, vor trebui returnate. Totuşi, preşedintele CJ, Florin Tecău a lăsat să se înţeleagă că nu renunţă la acest proiect şi că, în cazul în care lucrările nu se vor încheia în acest an, ele ar putea continua anul viitor, urmând ca finanţarea să fie asigurată chiar de către Consiliul Judeţean Argeş.

Miercurea trecută, pe 4 noiembrie a.c, preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Tecău, a organizat o deplasare pe şantierul viitoarei staţiuni de schi de la Molivişu, la care au luat parte şi jurnaliştii, o parte din consilierii judeţeni, reprezentanţii ADI Molivişu, dar şi primarii celor trei localităţi implicate în proiect, respectiv Arefu, Cicăneşti şi Brăduleţ. Deşi toată lumea se aştepta să vadă un furnicar de oameni muncind asiduu pentru terminarea lucrărilor până la finele acestui an, şantierul era totuşi pustiu. Doar doi, trei muncitori montau scheletul unuia dintre stâlpii instalaţiei pe cablu. Iar explicaţia constructorului a fost una de-a dreptul şocantă: lucrările se stopaseră de două zile, din lipsa banilor.

Fabio Falcinelli, inginer la firma constructoare Bora SRL: „Nu ne mai putem încadra în timp, fără nicio minciună”

Fabio Falcinelli, reprezentantul firmei Bora, cea care realizează infrastructura viitoarei staţiuni de schi, a declarat jurnaliştilor că totul se rezumă la bani şi că beneficiarii lucrărilor îi fac doar promisiuni. „Firma noastră are obiectivul să ajungă până la cap, dar lipsa de bani ne aduce la ce e acum. De două zile s-au stopat lucrările. Nu ne mai putem încadra în timp, fără nicio minciună. Ca să ne putem încadra, ne trebuie un anumit utilaj să urcăm sus în deal. Am făcut rost şi de asta, dar cei care vor să vină încoace cer un avans de o lună ca să muncească. Cu beneficiarii vorbesc în fiecare zi. Cu dl Bârlă am o comunicare destul de bună. Totul se rezumă la bani. Bani există, dar nu vor să dea drumul la ei. Eu cred că nu se pierde proiectul, dar depinde şi de beneficiar”, a spus Fabio Falcinelli, reprezentantul firmei constructoare, SC Bora SRL.

Pavel Bârlă zice că primăria Brăduleţ refuză să dea partea sa de cofinanţare

Preşedintele ADI Molivişu, Pavel Bârlă, a pasat primarului localităţii Brăduleţ întreaga responsabilitate pentru eşecul proiectului, afirmând că din 2009 până în prezent, primăria Brăduleţ a contribuit la realizarea staţiunii Molivişu cu numai 7.000 lei. „Banii există, dar sunt în contul primăriilor. Situaţiile de lucrări s-au făcut foarte târziu pentru că firma de construcţii nu a avut un manager român care să înţeleagă legislaţia. Veneau cu factură făcută şi situaţii de plată în spate, fără proces verbal de recepţie, fără antemăsurători, fără o seamă de documente care trebuiau făcute. Au reuşit să îşi angajeze un manager, chiar din Argeş, care le-a explicat cum trebuiesc făcute aceste situaţii şi că banii nu se pot primi decât după ce se execută lucrările în stadii de execuţie. Deşi am două situaţii de plată făcute, nu am bani în cont. Aceşti bani se află în momentul de faţă la primăria Brăduleţ şi la primăria Cicăneşti. Primăria Cicăneşti a făcut primele plăţi în valoare de 2,5 milioane lei din care s-au plătit terasamente, gabioane, terasamente pârtie şi drum. Primăria Brăduleţ nu a dat până în momentul de faţă niciun ban. Refuză să dea bani, fără a ni se explica de ce. Banii există, dar nu s-au dat drumul”, susţine Bârlă. De cealaltă parte, primarul de la Brăduleţ, Evlampie Alecu, se apără susţinând că nu mai poate băga bani în acest proiect, în condiţiile în care priorităţile comunei sale sunt altele, şi anume extinderea reţelelor de apă curentă şi canalizare, care deservesc în prezent doar o mică parte a localităţii. De asemenea, edilul mai spune că Brăduleţul are circa 3,8 hectare de păşune chiar în vârful pârtiei de schi şi că a propus să contribuie în proiect, în contul cofinanţării, cu suprafaţa respectivă de teren, lucru neagreat însă de conducerea ADI Molivişu.

Cele mai mari datorii, de 2,6 miliarde lei vechi, la firma constructoare

Proiectul de la Molivișu a acumulat şi mari datorii, în special către constructor şi către Finanţele Publice, în total fiind vorba de peste 300.000 lei. Potrivit declaraţiilor lui Pavel Bârlă, la Finanţele Publice s-au acumulat datorii rezultate din neplata impozitelor aferente salariilor din luna septembrie, în valoare de circa 10.000 lei. Pe lângă aceştia, se mai înregistrează şi datorii de 260.000 lei către firma constructoare Bora SRL, plus plata către CEZ a unui studiu de soluţie pentru racordarea la reţeaua de energie, în valoare de 43.000 lei.

Managerul de proiect Constantin Dârzan şi-a dat demisia

Şi ca dezastrul să fie complet, ADI Molivişu a rămas şi fără manager de proiect, după ce Constantin Dârzan şi-a dat demisia, chiar în dimineaţa zilei de miercuri, 4 noiembrie a.c. Printre argumentele cu care acesta şi-a motivat demisia se numără şi „lipsa asumării, de către asociații ADI Molivișu, a cauzelor întârzierii implementării proiectului, cauze care în funcție de importanța și influența acestora asupra implementării proiectului, sunt: lipsa banilor de cofinanțare, blocajul artificial în efectuarea plăților către ADI Molivișu, lipsa capacității tehnice, administrative și financiare a executantului de lucrări – ponderea acestei cauze în nefinalizarea proiectului la 31.12.2015 este de 20%”. Un alt motiv al demisiei este legat de acuzele grave ale unor asociaţi asupra conducerii ADI Molivișu și Managerului de proiect privind unele complicități la alegerea executanților de lucrări, în faza de achiziție, acuzaţii pe care Dârzan le cataloghează drept nefondate. Printre motivele demisiei s-a mai aflat şi refuzul unor asociați de a participa la ședințele AGA ale ADI Molivișu, unde urmau să se ia decizii importante pentru continuarea proiectului, cât şi „acuzele grave ale asociaților asupra conducerii ADI Molivișu că a plătit contravaloarea proiectelor tehnice și a studiilor de fezabilitate către managerul de proiect, îngreunând astfel implementarea proiectului; se uită astfel că proiectele au fost realizate în 2009 și 2011”.

Tergiversarea lucrărilor de la Molivişu, în atenţia DNA

Pavel Bârlă, preşedintele ADI Molivişu, ne-a mai dezvăluit faptul că lucrările de la Molivişu s-ar afla în atenţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti. Bârlă a mai declarat că dosarul de la DNA nu ar viza totuşi proiectul în sine, ci persoanele care ar fi încercat să îl blocheze şi că, până acum, a mers de trei ori la DNA pentru a depune mai multe documente. „Am fost chemat la DNA şi mi s-a cerut să depun orice document care a blocat proiectul, ceea ce am şi făcut. Mi s-a spus că dosarul nu vizează ADI Molivişu sau proiectul, ci persoanele care au încercat să blocheze acest proiect. De trei ori am fost la DNA şi le-am dus documente. Şi eu, şi dl Dârzan am fost la DNA”, a mai precizat Pavel Bârlă.

Iustina Harco-Burcea, Jurnalul de Arges


Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here