Acasă Stiinta & Tehnica Economie Jurnal de Dambovita : Criza zilierilor în agricultură

Jurnal de Dambovita : Criza zilierilor în agricultură

211
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Criza zilierilor în agricultură
Agricultura, încotro? Micii fermieri se plâng: „Tot timpul suntem în căutare de forţă de muncă. Sunt plătiţi destul de bine, primesc şi o masă sau chiar două pe zi, dar din păcate nu vine nimeni

❚ Deşi este mare nevoie de ei, zilierii, adică persoanele care lucrează cu ziua, au ajuns o „pasăre rară” pentru cei care pot să angajeze astfel de personal ❚ La Băleni, de exemplu, unul dintre cele mai renumite bazine legumicole din sudul ţării şi din ţară, paradoxal, se poate vorbi despre o criză a zilierilor, cu toate că în zonă sunt destui şomeri sau pensionari cu venituri mici ❚ „Nu mai avem cu cine să lucrăm pământul”, se plâng fermierii, dar de ce s-a ajuns aici nu se poate spune: pe de o parte, cei care vor să lucreze cu ziua fac uneori navete grele, mânaţi de la spate de nevoia de bani, pe de altă parte, angajatorii de zilieri se plâng că nu mai găsesc lucrători buni şi că nu de puţine ori, după o zi întreagă, au plătit pentru… nimic

CORVIN DUMITRICĂ


La Băleni – Dâmboviţa, unul dintre cele mai renumite bazine legumicole din sudul ţării şi din ţară, paradoxal, se poate vorbi despre o criză a zilierilor, adică oameni care să lucreze cu ziua pentru a-şi câştiga pâinea. În zonă sunt oameni rămaşi fără loc de muncă sau pensionari cu venituri mici care ar mai putea să lucreze cu ziua la legumicultori sau la alte activităţi din gospodăriile localnicilor, dar puţini sunt cei care şi vor. Cei interesaţi însă vin aici chiar şi din satele învecinate, mai ales că la Băleni încă se găseşte ceva de muncă, iar zilierilor nu le este deloc uşor. Vin însă mânaţi de la spate de lipsa banilor, pentru un loc de muncă temporar, pe o perioadă limitată sau uneori doar pentru o zi, reuşind cu greu să îşi asigure traiul de zi cu zi. Proprietarii de solarii şi de grădini au foarte mare nevoie de forţă de muncă, dar au observat că în ultima perioadă sunt foarte puţini cei care mai vin să muncească în agricultură. Ei spun că sunt mulţumiţi de zilieri , dar sunt şi unii care susţin că este foarte greu să mai găseşti forţă de muncă bună şi calificată cu ziua, indiferent cât de mult îi plăteşti, trecând prin experienţe în care au plătit… nimic.

„Nu mai vrea nimeni să muncească”

● „Nu mai avem cu cine să mai lucrăm pământul. Nu mai vrea nimeni să muncească. Toată lumea vrea bani, dar să stea. Aşa ceva nu se poate.”

● „Este foarte greu să mai găseşti pe cineva să te mai ajute la muncă. Tinerii sunt în mare parte plecaţi în străinătate, iar cei în vârstă nu mai pot. Nu ştiu ce o să ne facem. Muncesc singur. Sunt de dimineaţă pe câmp şi muncesc. Fac şi eu ce pot. Am încercat să caut pe cineva să mă ajute, dar nu am găsit pe nimeni. Aşa că m-am apucat singur de treabă.”

● „Nu mai este ce a fost. Tinerii nu mai vor să muncească pe câmp. Sunt foarte puţini cei care mai vin să ajute la muncă. Înainte munceam toţii, copiii preluau pământul şi solariile de la părinţi, le lăsau mai departe copiilor lor şi tot aşa. Se moştenea din tată-n fiu. Acum vremurile s-au schimbat, dar din păcate s-au schimbat în rău.”

● „Tot timpul suntem în căutare de forţă de muncă. Sunt plătiţi destul de bine, primesc şi o masă sau chiar două pe zi, dar din păcate nu vine nimeni. Ne descurcăm din ce în ce mai greu. Noi nu putem să stăm numai pe câmp. Trebuie să mergem şi la piaţă, mai avem de treabă şi pe acasă.”

Vă reamintim că Legea zilierilor a fost modificată semnificativ în anul 2014, iar de atunci cei care vor să folosească zilieri pentru activităţi ocazionale trebuie sa respecte reguli noi. Încălcarea acestora poate fi sancţionată cu amenzi ce pot ajunge la sume uriaşe. Zilierii sunt cei care pot să desfăşoare activităţi necalificate ocazionale – pentru care să fie plătiţi – pentru persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale. Raportul de muncă se stabileşte prin acordul de voinţă al părţilor, fără să fie necesară încheierea unui contract individual de muncă, pentru o durată de cel puţin o zi.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here