Acasă Jurnalul Bucurestiului Informatii Jurnal de Dambovita : Focar de probleme în sistemul sanitar-veterinar

Jurnal de Dambovita : Focar de probleme în sistemul sanitar-veterinar

230
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Semnal de alarmă ❚ Dâmboviţa rămâne fără medici veterinari concesionari

Focar de probleme în sistemul sanitar-veterinar

VIOLETA STANCIU

Vremuri tulburi pentru medicii veterinari concesionari din judeţul Dâmboviţa! Ca şi medicii de familie, medicii veterinari concesionari îşi desfăşoară activitatea în sistem privat, iar lucrurile nu merg deloc bine, Situaţia dificilă în care au ajuns medicii veterinari concesionari este pusă şi pe seama scăderii drastice a efectivelor de animale din judeţ, care i-a lăsat practic fără obiectul muncii. O altă problemă este la medicii veterinari navetişti, care nu au de ales decât să se stabilească în localitatea unde profesează, deoarece nu se poate face medicină veterinară prin corespondenţă. Totodată, proprietarul de animale află de medicul veterinar concesionar numai în momentul în care apar subvenţiile de la UE, cele oferite de APIA, neexistând deci în zona rurală un nivel de informare adecvat asupra tuturor resurselor existente. Unii dintre medici se bazează aproape exclusiv, ca sursă de finanţare, pe programul strategic pe carel susţine Guvernul. Toate acestea au condus la o situaţie alarmantă: multe localităţi din judeţ au rămas fără medici veterinari concesionari. În momentul de faţă, la nivelul judeţului Dâmboviţa, există un număr de 57 de medici veterinari concesionari care trebuie să facă faţă cerinţelor din… 72 de circumscripţii.

Veterinarii au ieşit în stradă

Nemulţumirile faţă de această situaţie au scos în stradă, zilele trecute, peste 1.000 de medici veterinari din toată ţara. Aceştia au manifestat la sediul Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) din Bucureşti. Din Dâmboviţa a fost o participare de aproximativ 20 de persoane. „Problemele care ne dor cel mai mult sunt cele legate de medicii veterinari din mediul rural. Avem 2.400 de cabinete veterinare în mediul rural care au contractat cu statul servicii pe care statul le comandă, medicii le execută, pentru care primesc nişte tarife, tarife care din 2013 până în 2018 n-au mai fost mărite, în condiţiile în care salariul mediu pe economie a crescut de la 830 de lei la 1.900, mai mult decât dublu, în condiţiile în care toate utilităţile s-au dublat şi practic nu mai au posibilitatea să susţină activitatea din mediul rural. Fie vor falimenta, fie vor disponibiliza o parte mare din personal pentru că nu se poate să vină cu bani de acasă ca să susţină activităţile pe care statul le comandă medicilor veterinari”, a declarat pentru www.agrointel. ro dr. Viorel Andronie, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din România.

Probleme şi la ANSVSA: scăderea salariilor

Nici la ANSVSA lucrurile nu stau tocmai bine, sursele noastre spunând că există nemulţumiri mari faţă de scăderea salariilor angajaţilor din acest sistem, atât la nivel central, cât şi la cel al direcţiilor de profil din judeţe. Diminuările salariale sunt consistente, fiind eliminate inclusiv sporuri de periculozitate pentru unii dintre cei care îşi desfăşoară activitatea în laboratoare şi practic îşi pun sănătatea şi chiar viaţa în pericol. Nemulţumirile mocnesc, riscând să se transforme în mişcări de stradă ample, aşa cum a fost şi cea a medicilor veterinari la Bucureşti, în condiţiile în care această perioadă, în apropierea sărbătorilor pascale, este una deosebit de încărcată atât pentru medicii veterinari, cât şi pentru personalul din sistemul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here