Acasă Jurnalul Bucurestiului Interviuri Jurnal de Dambovita : Provocările zilnice ale unui crescător de capre

Jurnal de Dambovita : Provocările zilnice ale unui crescător de capre

611
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Provocările zilnice ale unui crescător de capre

Ştefan Khalil

Activitatea de creştere a caprelor presupune numeroase obstacole în judeţul Dâmboviţa, de la lipsa forţei de muncă, până la neacordarea fondurilor europene pentru dezvoltarea fermei. În comuna Comişani, Bogdan Iorga se confruntă zilnic cu astfel de provocări. Împreună cu tatăl său, a continuat tradiţia familiei, transmisă din generaţie în generaţie, de creştere a caprelor, iar acum face parte din Asociaţia Caprirom, cea mai mare din ţară în acest domeniu. Pe lângă profitul cu care s-a ales, Bogdan Iorga a întâmpinat şi multe dificultăţi, despre care ne-a vorbit într-un interviu în exclusivitate pentru „Jurnal de Dâmboviţa”.

„Capra este o uzină de lapte”

Rep.: Ce v-a determinat să începeţi această activitate de creştere a caprelor?

Bogdan Iorga: În primul rând pasiunea pe care o am pentru animale. Al doilea motiv a fost că am vrut să ajut la continuarea tradiţiei în familia mea şi nu în ultimul rând cerinţa foarte mare de lapte şi brânză pe piaţa din Târgovişte.

Rep.: Câte capre aveţi în efectiv şi câtă matcă?

B.I.: Avem în toată ferma 160 de capre şi 140 de matcă.

Rep.: Se câştigă bine în afacerea de creştere a animalelor?

B.I.: Este un profit bun, dar ca să ajungi la rezultate ai nevoie de răbdare. Reuşeşti să ai un profit dacă ştii să pui în balanţă toate problemele; aici mă refer la faptul că trebuie să ştii exact ce fel de hrană să oferi animalelor, iar tratamentele medicale trebuie să fie de calitate, atât cele preventive, cât şi cele după îmbolnăvire. Numai aşa poţi ajunge la rezultate mari. Capra este o uzină de lapte, dar trebuie să ştii cum să lucrezi în acest domeniu.

„Ne-ar fi ajutat foarte mult să existe un centru de prelucrare de lapte şi brânză”

Rep.: Aveţi probleme în desfacerea produselor?

B.I.: Nu, doar că pierdem foarte mult timp la vânzare. Ne-ar fi ajutat foarte mult să existe un centru de prelucrare de lapte şi brânză. Munca noastră s-ar uşura şi nu am mai pierde atât de mult timp cu vânzarea lui. O altă problemă reală şi nu doar în fermele de creştere a animalelor este lipsa forţei de muncă. Nu mai găseşti oameni care vor să muncească.

Rep.: Primăria închiriază suprafeţe de păşunat crescătorilor de capre?

B.I.: Sigur că da, Primăria din Comişani ne-a fost de mare ajutor. Am primit 23 de hectare pe Islazul Comunal. Pot să spun că avem o legătură deschisă cu primăria din comună. Accesarea de fonduri europene, un eşec total

Rep.: Cu ce alte provocări v-aţi confruntat de-a lungul anilor?

B.I.: Am vrut să accesez fonduri europene, dar din păcate a fost un eşec total. A fost o provocare şi încă este pentru mine, dar un proiect e foarte greu de obţinut în momentul de faţă.

Rep.: În condiţiile actuale, vă gândiţi să creşteţi efectivul de capre?

B.I.: Sigur că da. Îmi doresc foarte mult să cresc numărul de animale, dar să se creeze facilităţi. Trebuie să le oferim animalelor condiţii cât se poate de bune pentru a creşte efectivul lor.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here