Acasă Jurnalul Bucurestiului Interviuri Jurnal de Dambovita : Sindicatele din Apărare, cu jalba-n proţap la Iohannis

Jurnal de Dambovita : Sindicatele din Apărare, cu jalba-n proţap la Iohannis

425
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vor avea loc discuţii cu o echipă de consilieri prezidenţiali

Sindicatele din Apărare, cu jalba-n proţap la Iohannis

❚ „Vrem să implicăm în problemele industriei de apărare şi Preşedinţia, pentru că până la urmă acesta este rolul CSAT, să supravegheze ca lucrurile să funcţioneze bine pe partea de apărare şi securitate” ❚ „Mă uit totuşi la ministrul Economiei, Niculae Bădălău, care s-a bătut acum să obţină cele mai mari fonduri pentru investiţii, dar nu este suficient… Este cazul ca şi preşedintele acestei Coaliţii, Liviu Dragnea, să cunoască în profunzime aceste probleme”

VIOLETA STANCIU


Interviu cu Constantin Bucuroiu, lider de sindicat la Uzina Automecanica Moreni, secretar naţional pe probleme de ordine publică şi siguranţă naţională în cadrul Federaţiei Naţionale „Solidaritatea Metal” din Cartel ALFA

Rep.: Aţi înaintat o solicitare către Administraţia Prezidenţială, pentru o întâlnire cu preşedintele României, Klaus Iohannis, care a fost acceptată? Înţeleg că o să vă întâlniţi cu consilierii prezidenţiali în data de marţi, 26 februarie 2019?

– A fost o solicitare a mea, în numele colegilor din cele patru federaţii sindicale, să avem o discuţie cu preşedinţia în care vom aborda, ca probleme importante, programul de reorganizare al ROMARM, cerut în CSAT în februarie 2018 şi care nici până acum nu a ajuns pe masa CSAT-ului… Noi aveam aşteptări că, în acest program, se va pune bazele unei reorganizări totale a ROMARM-ului în aşa fel încât să devenim o companie de interes naţional, o companie care să aibe o altă faţă, altă construcţie, altă organizare în aşa fel încât societăţile să nu se mai bălăcească în această necunoaştere… că dăm bani, că nu dăm bani, că dăm comenzi, că nu dăm comenzi, cum facem cu offsetul, cu toate aceste lucruri şi, în baza Legii 232, să devenim o industrie performantă aşa cum are nevoie de fapt România. Deci aceasta va fi una dintre problemele pe care le vom ridica… Programul de reorganizare al Companiei ROMARM… cerut de CSAT.

Rep.: Ce alte probleme veţi ridica în cadrul acestei audienţe?

– De asemenea, vom arăta câteva din lipsurile cu care se confruntă în momentul de faţă industria de apărare şi aici mă refer la contracte şi comenzi care nu acoperă necesarul pentru societăţi…. şi atunci care sunt compensaţiile care se fac mai ales la achiziţiile militare pe externe? Când achiziţionăm un produs, care vor fi compensaţiile care pot să revitalizeze industria de apărare românească? Vom discuta şi despre partea investiţiilor, care acum este cea mai bună. Deci, sumele alocate anul acesta şi cele care se întrevăd pentru anul viitor sunt cele mai mari sume pe care le-a primit industria de apărare, dar ne confruntăm, în momentul de faţă, cu problema realizării acestor investiţii şi asta din cauza faptului că societăţile nu pot să suporte TVA –ul şi atunci multe dintre ele renunţă… Cerem ajutorul Preşedinţiei să găsim o cale de mijloc, ca să ajungem la performanţă. Vom mai discuta şi o problemă care este de interes general pentru societăţile din industria de apărare, mai ales cele din ROMARM, respectiv forţa de muncă, mai ales că Preşedinţia s-a angajat că se ocupă de partea educativă. Cum facem să atragem forţa de muncă, ce prevede totuşi CSAT –ul, având în vedere că este, până la urmă, o industrie de interes naţional strategică, să ne ajute să putem să racolăm forţă de muncă tânără, forţă de muncă pe care s-o specializăm? Avem nevoie de sprijin financiar. Deci vrem să aflăm cum vede Preşedinţia acest lucru, pentru că la Guvern ne-am întâlnit, am discutat, am găsit nişte portiţe, dar nu s-a mai făcut nimic, s-a întrerupt… Vrem să implicăm în problemele industriei de apărare şi Preşedinţia, pentru că până la urmă acesta este rolul CSAT, să supravegheze ca lucrurile să funcţioneze bine pe partea de apărare şi securitate.

Rep.: De la preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, care este şi preşedintele celui mai mare partid din ţară (PSD), nu aţi primit niciun răspuns la numeroasele sesizări pe care le-aţi făcut pentru acordarea unei audienţe?

– A fost cel mai trist lucru. Este deranjant. Mă uit totuşi la ministrul Economiei, Niculae Bădălău, care s-a bătut acum să obţină cele mai mari fonduri pentru investiţii, dar nu este suficient… Este cazul ca şi preşedintele acestei Coaliţii să cunoască în profunzime aceste probleme, cum sunt ele în realitate, nu cosmetizate, pentru că în felul acesta poate şi sprijinul pentru ministru va fi altfel, şi pentru ROMARM va fi altfel. Asta dorim noi, nu că dorim de la el să ne întâlnim pentru alte probleme. Nu avem probleme de altă factură, avem strict de interes naţional.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here