Kamikaze – MAE, oficial: nu vă dăm date despre votul din străinătate din 2014 pentru că vreți să-l înjurați pe Ponta

  200
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  Ce ați citit mai sus nu e glumă. Cel mult, e numai o traducere a ce-mi spune Ministerul Afacerilor Externe cînd îmi spune că nu e de acord să-mi ofere date care, prin lege, sînt publice. MAE a ajuns să-mi zică asemenea tîmpenii, prin intermediu Tribunalului București, după ce am dat ministerul în judecată.

  Am dat MAE în judecată pentru că a secretizat votul în străinătate

  Pe scurt: în aprilie a.c., am întrebat Ministerul Afacerilor Externe cum s-au desfășurat procedurile de organizare a votului în străinătate pentru prezidențialele din 2014. Ce mă interesa era dacă diplomații români din străinătate estimaseră cam de cîte secții de vot era nevoie, dacă ceruseră Ministerului Afacerilor Externe organizarea unui anumit număr de secții de vot, ce răspunsese MAE etc. Pe scurt, voiam să aflu dacă, în cazul votului din străinătate la prezidențiale, Ponta (premier) și Corlățean (ministru de Externe) fuseseră doar incompetenți sau de-a dreptul rău-intenționați.

  Evident, MAE a refuzat să-mi ofere aceste date, motivînd că informațiile pe care le-ar oferi au de-a face cu ancheta DNA pe același subiect și, deci, nu se poate.

  La fel de evident, argumentele astea mi s-au părut tîmpenii, așa că am dat MAE în judecată. Pînă acum, nu a avut loc nici un termen, primul este programat pentru 19 octombrie a.c.

  mae 1MAE cere respingerea acțiunii mele

  Totuși, pînă să aibă loc primul termen, MAE a depus o întîmpinare în acest dosar, așa cum cere procedura, prin care cere să mi se respingă acțiunea. Ceea ce era de așteptat, firește (facsimill).

  Logica MAE: înviem mortul ca să nu influențăm anchetarea ucigașului

  Iată cam ce a scris MAE în întîmpinarea despre care am pomenit mai sus. În primul rînd, Externele zic așa: „MAE acceptă că, în acord cu standardele internaționale în materie, simpla existență a unei proceduri juridice nu justifică, per se, refuzul comunicării informațiilor, însă trebuie să sublinieze că acest test de proporționalitate între nevoia informării publicului și necesitatea asigurării unui mae 2proces echitabil nu îi revenea și nu îi poate reveni fără a încălca dreptul și obligația autorităților judiciare de a decide cu privire la comunicarea către public a informațiilor din procedurile penale“. Aha: vasăzică, dacă MAE furnizează informații publice, atunci se duce dracului procesul echitabil. Păi, pe principiul ăsta, în cazul unui omor nu se mai dă nici o știre despre mort pînă nu e gata ancheta penală, ca să nu fie influențat procurorul. Tare!

  Dar asta nu e tot: „prin furnizarea acelor informații, ar fi însemnat să afectezi posibilitatea DNA de apreciere a conținutului comunicării publice cu privire la respectiva procedură“. A? Cum? Deci, revenim la mort: să nu mai zicem că x a murit (nu știm încă dacă omorît sau altfel), că poate DNA nu vrea să spună că x a murit deși x e mort! Bine, bă, MAE, logica e viața ta! (facsimil)

  Cum opinez eu, jurnalistul, cu „conotație penală

  mae 3Delirul ilogic al MAE continuă, însă. Citez: „acoperirea pe care (reclamantul – n.r.) a făcut-o subiectului – anterior, dar și ulterior solicitării adresate MAE – arată folosirea, în mod cert în sens jurnalistic, a termenilor de vinovăție, rea-credință, abuz și incompetență, termeni care pot avea o conotație penală necăutată, dar nu mai puțin realăși cu impact public, de natură să afecteze legalitatea procesului penal (…)“. Haaa? Deci, zice MAE, deși am opinii jurnalistice (nu penale, evident, că nu-s magistrat), astea pot avea „conotație penală“?! Cum adică?! Cum e conotația asta penală?! Ba mai mult, părerile unui jurnalist influențează „legalitatea procesului penal“? Cum, nene? Cum, inteligenților de la MAE? Cum să influențez legalitatea unui proces, eu nefiind implicat în anchetă?! (facsimil)

  Consternant: MAE nu-mi dă date pentru că vreau să-l înjur pe Ponta

  Dar ce e cel mai tare și mai tare am păstrat pentru final. Astfel, la pagina 7 a întîmpinării MAE depuse la Tribunalul București, Externele spun așa: „MAE este ferm în a considera că, în speță, reclamantul nu mae 4critică de fapt problema imposibilității sau a limitării exercițiului libertății de exprimare, ci caută validarea unei anume modalități de comunicare a informațiilor solicitate, preferate de acesta (…)“. Extraordinar! Așadar, subtilul și diplomatul Minister al Afacerilor Externe îmi face un proces de intenție de tot căcatul și zice, practic, că eu nu vreau informațiile alea de la MAE pentru că am dreptul la ele, să mă exprim liber, ci pentru că eu vreau să-mi validez „o anume modalitate de comunicare“, adică aia de mai sus, cu „conotație penală“! Fabulos! Deeeeci, cu alte cuvinte, MAE știe că vreau să-l înjur pe Ponta, nu să informez publicul, așa că nu-mi dă informațiile. Argumentul ăsta e prea tare chiar și pentru țara asta, recunoașteți. Noapte bună! (facsimil)

  Cătălin Prisacariu


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

  Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

  Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

  Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

  Please enter your comment!
  Please enter your name here