Acasă Supliment Cultural La pas prin galeriile bucurestene La pas prin galeriile bucurestene: expozitii recomandate de Jurnalul Bucurestiului si Intell...

La pas prin galeriile bucurestene: expozitii recomandate de Jurnalul Bucurestiului si Intell News

Articolul face parte din ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si consacrată deja, din luna Mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului. Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt) au plăcerea să fie parteneri media pentru toate aceste expozitii. Despre alte expozitii pot scrie si altii. Evenimentele sunt prezentate in ordinea cronologică a vernisajelor.

DISTRIBUIȚI
Palatul CEC (fragment), București, Calea Victoriei nr. 13, fotografie de Claudiu Victor Gheorghiu, iunie 2016
Raspandeste cu incredere
 • 85
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
  86
  Shares

 

1. Palatul CEC, fragment, iunie 2016
Palatul CEC (fragment), București, Calea Victoriei nr. 13, fotografie de Claudiu Victor Gheorghiu, iunie 2016

Articolul face parte din ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si consacrată deja, din luna Mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului. Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt) au plăcerea să fie parteneri media pentru toate aceste expozitii. Despre alte expozitii pot scrie si altii. Evenimentele sunt prezentate in ordinea cronologică a vernisajelor.

 

3. logo-JB

 

2. sigla INTELL NEWS

 

Expoziția ” Ecleraj” la galeria U Art

Expoziția de pictură si ceramică ” Ecleraj” este un eveniment pe care il urmăresc cu atentie, are ca parteneri media Intell News si Jurnalul Bucurestiului (al căror Senior Editor sunt).

Vernisajul va avea loc joi, 17 ianuarie 2019, ora 18:30. Vor prezenta demersul artistic Ana Amelia Dincă și Speranța Ștefănescu, critici de artă.

Expun artistii: Silviu Ioan Soare( pictură si ceramică) si Cirstina De La Studina(pictură), doi plasticieni despre activitatea cărora am mai scris, cu ocazia diverselor expozitii personale, de grup si colective. Doi simpatici, ii desparte un deceniu de viată, Silviu Ioan Soare fiind născut in 1955, iar Ion Cîrstina , alias Cîrstina de la Studina, in 1965.

Expoziţia poate fi vizitată in perioada 17 ianuarie- 14 februarie 2019, de luni până vineri, intre orele 9-17, sâmbăta si duminica doar cu programare.

Adresa galeriei: Galeria U Art, Bd. Iancu de Hunedoara nr. 8, bloc H 3, etaj 7, Sector 1, București.

Vă prezint si un scurt fragment din cronica plastică a expozitiei, realizată de Ana Amelia Dincă, critic de artă:

Despre Silviu Ioan Soare, tempera și ceramică sculpturală (plastică mică): ” În ceea ce privește plastica mică, unele lucrări sunt incizate, altele sunt polisate, iar o parte au suprafața vibrată cu ajutorul efectelor modelajului, lăsând la vedere și anumite geometrii, determinate de principiile compoziționale. Lucrările în tempera sunt expresia emoțiilor directe ale artistului în fața naturii, echilibrul compozițional și liniștea, dominând discursul său plastic.”

Despre Cîrstina de la Studina, un mic fragment dintr-o cronică mai veche a criticului de artă Ana Amelia Dincă, dar mereu actuală in ceea ce-l priveste: ” În cei câţiva ani de când a apărut pe semezele galeriilor bucureştene, Cîrstina de la Studina nu şi-a modificat în mod radical estetica, ci a continuat într-o manieră unitară să redescopere frumuseţile acestei lumi, care sunt determinate de energii pozitive, de instantanee şi de memoria unei clipe.”

 

1. Amelia Dinca

 

 

Expoziția “Fish on a Wire” la galeria Contemp

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt) au plăcerea să fie parteneri media ai galeriei Contemp.

Expozitia “Fish on a Wire” va avea vernisajul vineri, 18 ianuarie 2019, ora 18:00. Expoziţia de artă textilă, pictură, instalatie si obiect va avea pe simeze lucrări semnate de Mihai Moldovanu.

Va prezenta demersul artistic Mihai Plămădeală, critic de artă si curator al expozitiei.

Expoziția este deschisă în perioada 18 ianuarie – 18 februarie 2019 . Adresa galeriei Contemp: Strada George Vraca, nr. 7.

 

invitatie Contemp

 

Comunicat de presă:

Mihai Moldovanu _ “Fish on a Wire” 18 ianuarie – 18 februarie 2019 _ curator Mihai Plămădeală, la Galeria CONTEMP

Fish on a Wire – Peştele ştie tot

Pentru Mihai Moldovanu artele textile reprezintă rampa ideală de lansare spre alte orizonturi vizuale. Creaţia sa îngemănează instalaţia, asamblajul, colajul, pictura, grafica şi obiectul. În funcţie de proiect, fiecare dintre acestea poate deţine prim-planul. Lucrările sale sunt inscriptibile în Mixed Media, dar faptul de a căuta volumul sau de a marşa pe expandarea spaţiului şi pe juxtapunerea texturilor îl apropie de obiect şi de sculptură până într-un punct în care diversitatea materialelor folosite este atenuată considerabil de semnele vizuale în slujba cărora au fost puse. Ocazional, artistul apelează şi la elemente multimedia, respectiv la lumină, proiector, PC şi nu numai. Altfel spus, sfera textilului reprezintă pentru el deopotrivă o zonă de confort şi un punct de start, diversitatea este lege de compoziţie, iar decorativul un hotar semideschis, care permite transcenderea sa. Simbioza dintre latura decorativă şi cea iconografică este o marcă a artistului.

Expoziţia “Fish on a Wire”, configurată pe criterii morfologice şi iconologice, în această ordine, prinde, printr-un număr minim de lucrări, spiritul muncii întreprinse de Mihai Moldovanu în întreaga sa activitate. La nivel formal, numitorul comun este folosirea pătratului, a rombului şi elipsei. Paleta cromatică gravitează în jurul albastrului şi roşului, iar ieşirea în volum se face prin volută. Pictura este prezentă atât în asamblaje, cât şi ca atare, de fiecare dată cu rol activ în economia lucrărilor, în manieră nondecorativă. Mai mult, elementele picturale se constituie în metasemne.

Pe un alt palier de analiză, ochiul dintr-o lucrare este de inspiraţie neolitică, din cultura Cucuteni; peştele, reprezentat din profil, este de sorginte creştină, fiind acronim al grecescului ΙΧΘΥΣ – Iesous Christos Theou Yios Soter (Isus Christos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul), iar apa, reprezentată într-o altă lucrare în ipostază fluid-gravitaţională, este, în context teologic, alegorie a latentului, germinativului, nedeterminatului. Crucea, iconostasul, templul, aripa (angelică), dar şi instrumentul muzical cu coarde, simbol al armoniei celeste apar în mod recurent în creaţia lui Mihai Moldovanu.

Revenind la morfologie, peştele, în ipostază volumetrică, a fost proiectat digital şi realizat, element cu element, pe o imprimantă 3D. Structura portantă, ea însăşi reţea de fire, a fost bobinată manual cu material textil. Ideea, cea care a precedat forma, realizarea şi ansamblul unitar constituit în semn, se întrepătrund în discursul unui artist complet, original şi neconvenţional al cărui modus operandi transcende maniera, genurile şi stilurile.

În fine, nu am propus peştele drept element unificator din motive ihtiologice, ci mai degrabă pentru că, după cum spunea Goran Bregović în soundtrack-ul filmului regizat de Emir Kusturica, Arizona Dream, peştele ştie tot (“The fish doesn’t think because the fish knows everything” – cântecul This is a film). Titlul parafrazează la rândul său o altă cunoscută peliculă, Bird on Wire, a lui John Badham, dar şi cântecul omonim compus de Leonard Cohen. Desigur, motivul principal al alegerii ţine de raţiuni artistice sau cel puţin muzeografice.

Mihai Plămădeală, curator

 

afis Contemp

 

 

 

Expoziția ” In Hoc Signo Vinces” la Piața Spania Gallery

 

Scriam in decembrie 2018, pentru Intell News, cu ocazia expozitiei de iarnă a AFAPRR si a decernării premiilor pentru artă religioasă și restaurare , despre ” frumoasa locatie a Piața Spania Gallery, in buricul Bucurestiului, galerie care se alătură de acum celorlalte spatii similare private( galerii de artă de top din Bucuresti, putine la număr, evident!) promovate mediatic in paginile de cultură ale Jurnalului Bucurestiului si Intell News(majoritatea cu parteneriate media).”

Vezi articolul : https://www.intellnews.ro/asociatia-filiala-arta-plastica-religioasa-si-restaurare-a-uap-din-romaniaafaprr-expozitia-de-iarna-a-si-decernarea-premiilor-afaprr/

Ne intoarcem asadar la această galerie, pentru un eveniment care va avea vernisajul marti, 22 ianuarie 2019, ora 18:00. Este vorba despre expoziția pe care eu am intitulat-o generic ” Expozitia celor 2 Presedinti”: Irina Sava si Cristian Olteanu, pentru că cei doi sunt ultimii 2 presedinti alesi ai AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România : Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România ( Cristian Olteanu in perioada 2014-februarie 2018, Irina Sava incepând din iunie 2018).

Asadar, sunteti invitati la o expozitie complexă: pictură, grafică si vitraliu, intitulată ” In Hoc Signo Vinces”. Intentia fiind aceea de a vizita si admira expozitia, datele biografice ale celor 2 plasticieni, membri ai AFAPRR : Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România si ai VISARTA (Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale), sunt succinte:

dr. Irina Sava(n. 10 ianuarie 1976) este specialist restaurator, aleasă pe 2 iunie 2018 la Adunarea Generală a AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România : Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România presedinte al filialei, pentru un mandat de 4 ani(2018-2022); a obtinut titlul de dr. la Universitatea de Vest Timișoara(2013), specialist restaurator, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național(2012), pictor bisericesc(2014) si restaurator pictură murală de epocă(2003)- ambele la Comisia de Pictură Bisericească din cadrul Patriarhiei Ortodoxe Române, licență Arte Plastice și Decorative, Universitatea Natională de Arte Bucuresti -UNARTE.

Cristian Olteanu (n. 26 noiembrie 1970) este licentiat la Universitatea Natională de Arte Bucuresti -UNARTE, sectia Artă Murală, clasa prof. Viorel Grimalschi. In perioada 2014-februarie 2018 a fost presedintele AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România : Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, iar la Adunarea Generală a AFAPRR din 2 iunie 2018 a fost ales in Consiliul Director al filialei.

 

IMG_0025
Irina Sava si Cristian Olteanu, cu circa 3 ore inainte de inceperea Galei Premiilor Uniunea Artiștilor Plastici din România pentru anul 2016, la Grand Hotel Sofianu din Râmnicu Vâlcea, 23 noiembrie 2017

 

Expoziția poate fi vizitată în perioada 22 ianuarie – februarie 2019, între orele 10,00 -17,00, la Piața Spania Gallery, strada Alecu Russo nr. 13 – 19.

Curator al expozitiei: dr. Marius Tița, critic de artă, redactor –sef sectia română la Radio România Internațional.

Parteneri media: Radio România International , Radio România Cultural , Televiziunea online Senso TV , Jurnalul Bucurestiului, Intell News, Magna News.

 

IRINA Sava si CRISTIAN Olteanu

 

Notă: Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News au plăcerea să fie parteneri media cu AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România : Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, al cărui membru sunt si eu. Este firesc asadar să urmăresc cu interes toate evenimentele, activitatea si expozitiile organizate de Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România: AFAPRR, dar si să le acord importanta cuvenită, pentru că valoarea si consistenta evenimentelor organizate de Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România a fost demonstrată mereu de fapte, nu de vorbe!

https://jurnalulbucurestiului.ro/category/supliment-cultural/arta/asociatia-filiala-arta-plastica-religioasa-si-restaurare-a-uap-din-romania/

Acesta este un tag special infiintat de mine in ziarul Jurnalul Bucurestiului, pentru ca amicii, inamicii si colegii mei din AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România să poată citi mai usor despre evenimentele organizate de Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România , incepând cu luna mai 2015(sunt circa 50 de articole), de când scriu pentru acest ziar. Aici este inclus evident si proiectul “Profil de iconar”, dezvoltat de mine STRICT pentru membri Filialei noastre AFAPRR: pictură din nou, conservare/restaurare, obiective religioase, dar si laice, lansat in ziarul Jurnalul Bucurestiului pe 20 iunie 2017. Lectură plăcută.

https://jurnalulbucurestiului.ro/tag/profil-de-iconar/

sigla AFAPRR
AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România : Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România , sigla

 

 

Grupaj de: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului; artist vizual, afilieri: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România si membru al Consiliului Director al Visarta(Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale), 16 ianuarie 2019

1. CVG, foto oficiala
Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului

 

 

 


Raspandeste cu incredere
 • 85
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
  86
  Shares
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentCaricatura Zilei
Articolul următorForumul de afaceri româno-elen, de la Palatul CCIB, va întări colaborarea economică dintre cele două țări. Comunicat de presa
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (CONSTANTIN the GREAT and CHRISTIANITY) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , PAINTING section with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990.I paint in technique tempera or tempera with egg on wood. During the period 1992-1994 I was managership at COLEUS modern art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Romanian Fine Arts Union from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Romanian Fine Arts Union (UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Romanian Fine Arts Union. From 2014 I am member VISARTA( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I have 4th Personal Exhibitions with sacred art organized by UAP from Romania- Romanian Fine Arts Union in Bucharest (2001,2003,2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery) and another at Silva Gallery in Busteni(2007-2008). I have also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The ICONS, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy, but also in Bangladesh, France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland. From May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at CULTURE (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucurestiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper . From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor at CULTURE at the Intell News: Global news, press and event analysis. From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.

Comments are closed.