Acasă La pas prin galeriile bucurestene Rubrică de Claudiu Victor Gheorghiu La pas prin galeriile bucureștene: recomandările partenerilor media la început de octombrie

La pas prin galeriile bucureștene: recomandările partenerilor media la început de octombrie

Articolul face parte din ciclul ”La pas prin galeriile bucureștene”, rubrică înființată de mine și consacrată deja, din luna mai 2015, în ziarul Jurnalul Bucureștiului. Claudiu Victor Gheorghiu, 28 septembrie 2019.

DISTRIBUIȚI
Palatul CEC (fragment), București, Calea Victoriei nr. 13, fotografie de Claudiu Victor Gheorghiu, iunie 2016
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

 

Articolul face parte din ciclul ”La pas prin galeriile bucureștene”, rubrică înființată de mine și consacrată deja, din luna mai 2015, în ziarul Jurnalul Bucureștiului. Claudiu Victor Gheorghiu, 28 septembrie 2019.

 

Expoziția “ Piliuță 90 ” la galeria Rotenberg – Uzunov

Ziarul Jurnalul Bucurestiului are plăcerea să fie partener media al galeriei Rotenberg-Uzunov.

În perioada 3-16 octombrie 2019 , Galeria Rotenberg-Uzunov găzduieste expozitia “ Piliuță 90”. Vernisajul va avea loc joi, 3 octombrie, orele 19:00; curator: Adina Rențea .

Expozitia se poate vizita de marți până sâmbătă, între orele 14:30 – 19:30, iar galeria este localizată in buricul Bucurestiului, lângă Ateneul Român, str. Constantin Esarcu nr. 1, coproprietari Mihail Rotenberg si Eduard Mircea Uzunov.
Piliuță 90

Constantin Piliuţă – pictorul care a reuşit să zămislească tabloul înainte de a atinge pânza

“ Dintotdeauna, arta s-a hrănit din umanitate, suferinţă, nostalgie, o neobişnuită curiozitate, nelecuită fantezie, entuziastm clocotitor şi deprimare profundă, zbucium, zâmbet şi lumină, sarcasm şi autoironie. O universală inclinaţie pentru inteligenţă şi profunzime sufletească.

”Arta nu are nevoie de vocale sau consoane;e bună sau nu e bună, e după sufletul tău sau nu. Meseria de artist se gândeşte mereu; la fiecare vârstă te apropii de ea într-un alt mod, pentru că misiunea artistului, a pictorului în mod special, este aceea de a intra în casele oamenilor şi de a-i învăţa cum să trăiască în spiritul bucuriei culorilor, atunci când se află în faţa unui tablou. ” Sunt gândurile marelui pictor, împărtăşite publicului într-o nouă expoziţie de pictură şi desen, marca Rotenberg-Uzunov, deschisă în perioada 3-16 octombrie, la Galeria cu acelaşi nume.

Pentru o mai bună dreptate a istoriei timpului şi memoriei oamenilor, expoziţia Piliuţă 90 este dedicată neuitării scurgerii celor 90 de ani la naşterea unui artist singular, ”marcat de un spirit mereu deschis, care a pus pe pânză tot ce a avut de spus în plan artistic şi a scris cu un extraordinar simţ literar, în nemuritoarele sale caiete de gânduri, despre viaţa şi sufletul său”.(Marius Tiţa-critic de artă). Vor fi expuse, unele în premieră, din colecţia familiei și cea a domnului Eduard Uzunov.

Fie că sunt uleiuri sau desene, adunate în vârful peniţei, al creionului sau al cărbunelui, expresia chipului, gestica trupului, firea personajelor din operele expuse reprezintă martorii unui experiment artistic figurativ, care îşi găseşte resursele expresivităţii în propria sa metamorfoză.

Înţelese ca modalităţi tradiţionale de exprimare, atât pictura cât si desenul, concentreză în simbolistica lor, forţa de expansiune a culorii, demonstrând, încă o dată, dacă mai era nevoie, acuitatea unui spririt artistic care contemplă natura umană, recompunând-o apoi cu cele mai simple linii şi tuşe. Si, astfel, prin simplitatea lor, acestea devin capabile să redea profunzimile psihicului personajelor! Artistul ştie că un detaliu în plus pe foaie ar concentra interesul privitorului către „forme”, or ceea ce vrea el să exprime este „fondul”. În arta lui, culorile nu acceptă decât combinaţii necomplicate, adeseori contrase într-o singură gamă cromatică, dominată de o…nonculoare: albul, care pe Piliuţă îl fascinează, conferindu-i dimensiunea gândului liber.

Excelent desenator, Piliuţă a dobândit de-a lungul timpului o ştiinţă a valorizării acestuia, individualizându-l şi în compoziţia picturală. Personajele desenelor din expoziţie, surprinse în ipostaze amicale, în jurul unui pahar, sunt trasate în linii suple, spontan, fără grija unor compromisuri. Portetele sunt analizate critic, cu vădite intentii sociale şi psihologice.

Elev al marelui colorist, Alexandru Ciucurencu, Piliuţă a pus în culoarea picturilor sale o ştiinţă cromatică extraordinară, a pictat alb pe alb, a pătruns în sufletul uman cu îndrăzneala de a-i găsi mereu expresia adecvată şi de a folosi mijloacele tehnice cele mai proprii artei preferate de el, cu o frământare şi pasiune, neegalate decât de inteligenţă şi gust.

Într-un interviu realizat în atelierul său, Constantin Piliuţă declara că “operele dintr-o expozitie trebuie să aducă întotdeauna ceva nou; în primul rând, să deschidă un drum spre dialog între artist şi public, pentru că asta-i frumuseţea unei expoziţii: s-o descoperi tu, ca pictor, prin ochii celor care vin să-ţi vadă lucrările”.

Un deziderat care devine realitate prin deschiderea expoziţiei Piliuţă 90, eveniment dedicat unui artist a cărei maiestrie artistică s-a dovedit aceeaşi şi în arta detaliului şi în tehnica compoziţiei, dar şi în elementele de cromatică şi cele de expresivitate! “

Adina Rențea

 

rot. uzunov 3 oct.

 

 

Expoziţia „Cernere-Cer” : Constantin Flondor la galeria Romană

Notă: cele 3 organe de presă pentru care scriu sunt parteneri media ai Galeriei Romană(Jurnalul Bucureștiului şi Intell News din 2016, Ultima Oră din 2019).

Comunicat de presă:

Galeria Romană are plăcerea de a vă invita la deschiderea expoziţiei „CERNERE-CER”, a artistului Constantin Flondor (membru al grupului PROLOG).

“Cer, cernere, Cernăuţi. Constantin Flondor, cavaler al cerului. Cer cu nori vestitori de vreme bună: vremea de aur a picturii.” (Mihai Sârbulescu).

În deschiderea expoziţiei va vorbi Mihai Sârbulescu (membru al grupului PROLOG), artist şi prieten al lui Constantin Flondor.

Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 4 octombrie 2019, începând cu ora 19.00 la Galeria Romană, Bd. Lascăr Catargiu nr.1, București (Piaţa Romană).

Expoziţia este deschisă în perioada : 4 octombrie- 2 noiembrie 2019.

Programul galeriei: luni-vineri: 10:00-18:00; sâmbătă: 10:00-15:00.

Parteneri: Catena pentru artă

Parteneri media: Evenimentul Zilei, Senso Tv, Jurnalul Bucureştiului, Intell News, Modernism, Agenţia pentru Carte, Ultima Oră.

 

gal. Romana 4 octombrie

 

 

Expoziția „Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România” la galeria Căminul Artei

Notă: agenția de presă Intell News are plăcerea să fie partener media al filialei Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România(președinte al filialei Vasile Fuiorea), precum și al Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși ” din Târgu Jiu, pentru expozițiile din București acest rol se extinde și pentru ziarul Jurnalul Bucureștiului, pentru că la ambele sunt Senior Editor și coordonator al paginilor de cultură.

Comunicat de presă:

Filiala Târgu Jiu a UAP din România în parteneriat cu Consiliul Județean Gorj, Școala Populară de Artă, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși ” și Filiala Pictură București a UAP din România, organizează joi, 3 octombrie 2019, ora 18.00, la Galeria „Căminul Artei” București, Strada „Biserica Enei” nr.16, vernisajul expoziției de arte vizuale „Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România”.

Expoziția de grup este constituită din selecția lucrărilor (pictură, grafică, sculptură, arte decorative, etc.) a 22 de membri ai Filialei Târgu Jiu a UAP din România : Mihai Țopescu, Valer Neag, Gheorghe Plăveți, Vasile Fuiorea, Florin Gheorghiu, Iliana Gheorghiu, Dan Adrian Bândea, Costel Dobrițescu, Mariana Frătița, Romana Țopescu, Cătălin Negrea, Daniel Șerban, Dragoș Trăistaru, Cristina Cioplea, Andreea Medar, Ștefan Strâmtu, Petru Birău, Armand Landh, Daniel Semenescu, Florin Hutium, Bogdan Epure, Laurențiu Stoicu.

Curator: Conf.univ.dr. Vasile Fuiorea, Florin Gheorghiu, Mihai Țopescu

Cuvânt de deschidere : Cristian Alexandru Damian, critic de artă.

Expoziția este deschisă publicului în perioada 3 – 16 octombrie 2019.

 

caminul artei TG. JIU 3 oct.

 

 

Expoziția „Reflexii în timp” la la galeria Orizont: Ioan Tămâian

A avut loc pe 24 septembrie 2019 vernisajul expoziţiei „Reflexii în timp” a artistului Ioan Tămâian(preşedinte al filialei Sibiu a UAP din România), sub egida Uniunii Artiștilor Plastici din România și a UAP – Filiala Arte Decorative București, la galeria Orizont.


Comunicat de presă:

„Artistul sibian Ioan Tămâian (n. 1954) este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai artei sticlei contemporane de la noi. Cu o expunere națională și internațională, maestrul reușește să-și înghețe în sticlă propriile viziuni, crezul său estetic fiind recognoscibil, în orice context. Lucrările sale se remarcă prin monumentalitate și rafinament, dozate în proporții egale și nu puține sunt formele și culorile surprinzătoare pe care le oferă nemijlocit publicului. Este o expoziție eveniment.” Mădălina Mirea

Expoziția poate fi vizitată în perioada 24 septembrie – 18 octombrie 2019.

U.A.P din România | Galeria Orizont, B-dul Nicolae Bãlcescu, nr. 34 A, Bucureşti.

Programul galeriei Orizont: luni – vineri 11:00 – 19:00.

Parteneri media: Modernism, Jurnalul Bucureștiului, Intell News, Leviathan, Radio Romania Cultural, AerLine, Amos News, Manufacturat.ro

 

tamaian Orizont

 

 

Expoziția “Sinele” la galeria “Simeza” : Eva Radu

 

Notă: cele 3 organe de presă pentru care scriu sunt parteneri media pentru această expoziție(agenția de presă Intell News, respectiv ziarele Jurnalul Bucureștiului şi Ultima Oră).

Se va deschide vineri, 18 octombrie, ora 18:00, la galeria de artă “Simeza” din București, expoziția de pictură “Sinele”, semnată de artista Eva Radu.

Curator: ZuZu Caratănase.

Cuvântul de deschidere va fi susținut de către Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, prof.univ.dr. Petru Lucaci și de către Președintele de Onoare al UAP din România, prof.univ.dr. Alexandru Ghilduș.

Expoziţia de pictură “Sinele” poate fi vizitată la galeria Simeza, în perioada 18 – 30 octombrie 2019, între orele 11-19. Adresa galeriei Simeza a Uniunii Artiștilor Plastici din România: Bd. Gh. Magheru 20, București.

 

simeza ZUZU 18 octombrie

 

 

Grupaj pentru ziarul Jurnalul Bucureștiului( partener media) de: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al agentiei de presă Intell News și al ziarului Jurnalul Bucurestiului, publicist comentator al ziarului Ultima Oră; artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media și al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta(Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale), 28 septembrie 2019

 

1. CVG, foto oficiala
Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al agenţiei de presă Intell News şi al ziarului Jurnalul Bucureștiului, publicist comentator al ziarului Ultima Oră

Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Comments are closed.