Acasă La pas prin galeriile bucurestene Rubrică de Claudiu Victor Gheorghiu La pas prin galeriile bucureștene: recomandările partenerilor media la început de septembrie

La pas prin galeriile bucureștene: recomandările partenerilor media la început de septembrie

Articolul face parte din ciclul ”La pas prin galeriile bucureștene”, rubrică înființată de mine și consacrată deja, din luna mai 2015, în ziarul Jurnalul Bucureștiului. Ziarul Jurnalul Bucureştiului şi agentia de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt), precum şi ziarul Ultima Oră(unde sunt publicist comentator) recomandă aceste expoziţii în Bucureşti, care au ca parteneri media cele trei organe de presă. Expoziţiile le-am trecut în ordine cronologică. Claudiu Victor Gheorghiu, 31 august 2019.

374
3
DISTRIBUIȚI
Palatul CEC (fragment), București, Calea Victoriei nr. 13, fotografie de Claudiu Victor Gheorghiu, iunie 2016
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

 

Articolul face parte din ciclul ”La pas prin galeriile bucureștene”, rubrică înființată de mine și consacrată deja, din luna mai 2015, în ziarul Jurnalul Bucureștiului. Ziarul Jurnalul Bucureştiului şi agentia de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt), precum şi ziarul Ultima Oră(unde sunt publicist comentator) recomandă aceste expoziţii în Bucureşti, care au ca parteneri media cele trei organe de presă. Expoziţiile le-am trecut în ordine cronologică. Claudiu Victor Gheorghiu, 31 august 2019.

 

logo-JB

 

Jpeg VECTORIAL sigla INTELL NEWS 1

 

Ultima Oră logo BUN

 

 

Expoziția “Sinteze”: Ion Pop la Muzeul de Arta Modernă și Contemporană Pavel Șușară (MAMCO)

“ O expoziție unică și atipică, la limita dintre obiectul tridimensional și grafica în spațiu, semnată de un artist rafinat și discret – Ion Pop. Sensibilitatea și stilistica Extrem-Orientală, funcția esențială a golului în definirea și în activarea formei, dar și decantarea extremă, iată doar câteva motive pentru care expoziția Sinteze, a lui Ion Pop, nu trebuie ratată!”

S-a deschis joi, 29 august, expoziția “Sinteze”, a artistului Ion Pop, la Muzeul de Arta Modernă și Contemporană Pavel Șușară (MAMCO). La vernisaj a vorbit curatorul expoziţiei, criticul și istoricul de artă Pavel Șușară. Expoziţia se poate vizita pe parcursul lunii septembrie 2019. Adresa MAMCO: Intrarea Viitorului nr. 4, București.

Parteneri media: Jurnalul Bucureştiului, Intell News, Modernism, Ultima Oră.

 

mamco

 

 

Expoziţia personală Dumitru Bâșcu: “Melodia cromatică” la Galeria Romană

Comunicat de presă:

Expoziţia Dumitru Bâșcu: ” Melodia cromatică ” va avea loc la Galeria Romană în perioada 31 august – 30 septembrie 2019. Curatorul expoziţiei este Ion Grigorescu și studiul critic este realizat de către Ioana Vlasiu.

Dumitru Bâșcu (1902 – 1983) a fost un artist cunoscut în perioada interbelică pentru pictură, desen, ca și pentru pictură și restaurare murală. A fost remarcat și apreciat de cei mai importanţi critici ai timpului, precum Nicolae Tonitza, Eugen Ispir, Alexandru Busuioceanu, George Oprescu și Petru Comarnescu, primind distincţii importante în epocă, precum premiul Anastase Simu, și expunând regulat în expoziţii individuale și colective.

Devenind mai puţin vizibil în perioada comunistă, lucrările lui prezintă astăzi un nou interes pentru contribuţia pe care au adus-o curentelor de pictură din perioada interbelică, în cadrul cărora Dumitru Bâșcu s-a distins ca o prezenţă independentă dar în același timp profund implicată în evoluţia artei romanești.

Iubitorii de muzică și de istorie vor fi interesaţi de legătura de familie dintre Dumitru Bâșcu și George Enescu (cei doi fiind fraţi vitregi după tată), o legătură cu implicaţii considerabile în viaţa ambilor artiști.

Vernisajul expoziţiei va avea loc pe 31 august 2019, începând cu ora 17.00 la Galeria Romană, Blvd. Lascăr Catargiu nr.1, București (Piaţa Romană).

Parteneri: Catena pentru artă;

Parteneri media: Evenimentul Zilei, Senso Tv, Jurnalul Bucureştiului, Intell News, Modernism, Agenţia pentru Carte, Ultima Oră.

 

Afis Dumitru Bascu 11.08.19-page-001

 

 

Expoziția “Reflexii clasice”: Corneliu Drăgan-Târgoviște la Biblioteca Națională a României

Comunicat de presă:

În primele zile de toamnă, Biblioteca Națională a României găzduiește o expoziție eveniment a maestrului acuarelist Corneliu Drăgan-Târgoviște.

Expoziția se va derula în intervalul 1 – 14 septembrie 2019 și va putea fi admirată în spațiile de expunere – Papirus, Scriptorium și Pergament. Vernisajul va avea loc marți, 3 septembrie 2019, în intervalul orar 17:00 – 20:00. Cu această ocazie, Corneliu Drăgan-Târgoviște își va lansa albumul de artă dedicat acuarelei.

 

5-Corneliu-Dragan-Targoviste--Catalog-acuarela
Corneliu Drăgan-Târgoviște își va lansa albumul de artă dedicat acuarelei.

 

Evenimentul beneficiază de sprijinul special al doamnei avocat Oana Albotă și al firmei de avocatură Albota Law Firm.

Critic de artă: dr. Luiza Barcan, curator: Răzvan Ionuț Cirică, organizator: Valeriu Drăgan.

Parteneri: Fildas Art prin Programul pentru Artă al Farmaciilor Catena, Starbucks Coffee Company, Tipografia Master Print Super Offset, Butescu Art Studio, Galeria EriCris Art și Studio Șapte.

Parteneri media: Artindex.ro, Modernism.ro, Artportfolio.ro, SensoTV, Onlinegallery.ro, ziarul Ultima Oră, revista Leviathan, Agenția Intell News, ziarul Jurnalul Bucureștiului.

Valeriu Drăgan – art manager Corneliu Drăgan-Târgoviște

 

Afis expozitie Corneliu Dragan-Targoviste - Biblioteca Nationala a Romaniei

 

 

Expoziția „Imagini ale lumii nevăzute” la Galateca: Bogdana Contraș, Cornelia Gherlan, Adriana Vasile și Eugen Iovan

Comunicat de presă:

 

Galeria Galateca vă invită joi, 5 septembrie 2019, ora 19, la vernisajul expoziției „Imagini ale lumii nevăzute”, ce reunește lucrările de pictură ale artiștilor Bogdana Contraș, Cornelia Gherlan, Adriana Vasile și Eugen Iovan. Curatorul expoziției este criticul de artă Mădălina Mirea.

„Patru artiști plastici și un scriitor sunt protagoniștii expoziției ce are loc la Galeria Galateca, în perioada 5 – 22 septembrie 2019.

Bogdana Contraș, Cornelia Gherlan, Adriana Vasile și Eugen Iovan, pornesc în căutările lor plastice de la scrierile autorului japonez Kazuo Ishiguro. Scriitorul a fost laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 2017 pentru că „în romane cu mare putere emoțională, a dezvăluit abisul din spatele senzației noastre iluzorii de conectare la lume” (extras din motivația juriului).

Aceasta este și tema centrală, în jurul căreia se articulează demersurile plastice ale celor patru artiști: alienarea noastră, cea de toate zilele, zugrăvită, de fiecare în parte, cu măiestrie și rafinament. Parcursul expoziției este generat de subtile treceri de la figurativ la abstract, în care detaliile relevante se așază și se cer reciproc. Atmosfera este cea a unei liniști apăsătoare, cea dinaintea, sau imediat următoare unui dezastru iminent. Smerita frunză de ginco biloba transcende timpul și spațiul, migrează dintr-o compoziție în alta, martor al supraviețuirii sufletelor noastre, mult încercate.

Bogdana Contraș (n. 1977) operează, cu acest prilej, subtile decupaje compoziționale. Trunchiurile sale, fără rădăcini, nasc viziuni onirice, cu mare impact.

Cornelia Gherlan (n.1960) construiește ziduri înflorite, la granița dintre figurativ și abstract, idei puternic reflectate în imaginarul comun, de sorginte citadină.

Adriana Vasile (n. 1976) plonjează fără rest într-un expresionism liric, cu fine accente ironice, prin contraste cromatice bine dozate, pe deplin asumate.

Eugen Iovan (n.1971) subliniază revoltat fragilitatea omului sub vremi, cu compozițiile sale gestual expresioniste, în care accentele cromatice pointiliste clarifică lectura detaliilor.

Fiecare dintre cei patru poate fi considerat un artist al lumii trecătoare, zugrăvind amintirea palidă a munților, purtând în adâncul ființei uriașul îngropat, adunând, la sfârșit, rămășițele zilei.

Imagini ale lumii nevăzute este o expoziție de mare rafinament, ce intră în dialog cu subtilele acorduri ale Festivalului George Enescu în proximitatea ideatică și fizică pe care spațiul Galeriei Galateca o oferă acestui demers artistic bine articulat.”

Mădălina Mirea, curatorul expoziției, septembrie 2019

Expoziția „Imagini ale lumii nevăzute” face parte din Festivalul Strada Copiilor – Strada de C’Arte, cel mai mare festival cultural organizat în aer liber de către Biblioteca Centrală Universitară Carol I, Fundația Carol I, IMDD.

Expoziția poate fi vizitată la Galeria Galateca în perioada 5 – 22 septembrie 2019, de marți până vineri între orele 12 – 20, sâmbătă între orele 11 – 19.

 

Galateca CONTRAS

 

 

Expoziția ” Interferențe” la Galeriile Sabion: Cristina Georgescu și Claudiu Victor Gheorghiu

Galeriile Sabion, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR au plăcerea să vă invite la expoziția de pictură ” Interferențe”, cu lucrări pe simeze semnate de Cristina Georgescu și Claudiu Victor Gheorghiu.

Accesul la vernisaj se va face exclusiv pe baza unei invitații nominale.

Va prezenta demersul artistic: Amelia Dincă , istoric şi critic de artă.

Cristina Georgescu(n. 1965) este restaurator la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București, membru titular AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România , membru al Consilului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România.
Claudiu Victor Gheorghiu(n. 1967) este membru titular AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, totodată consilier media şi al CD al AFAPRR , membru al Consiliului Director al Visarta(Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale) ; în subsidiar jurnalist cultural.

 

CG si CVG la Sabion
Cristina Georgescu și Claudiu Victor Gheorghiu, credit foto Galeriile Sabion, 16 mai 2019.

 

Expoziția de pictură ” Interferențe” poate fi vizitată în Galeriile Sabion, începând cu 7 septembrie până pe 17 septembrie 2019.
Galeriile Sabion reprezintă un loc cochet şi rafinat în centrul Bucureştiului (Calea Victoriei 68 – 70), declarat ” cel mai frumos magazin din lume în 2011 și 2013″, manager magazin Sabion: doamna Valeria Manole. Program de vizitare Galeriile Sabion: luni-vineri: 11:00-19: 00; sâmbătă: 11:00-15:00.

Parteneri
: Galeriile Sabion, Uniunea Artiștilor Plastici din România , AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România.
Parteneri media: TVR 1, Senso TV prin programul “Catena pentru Artă”, Revista Culturală Leviathan, Modernism, Intell News, Jurnalul Bucureștiului, Artportfolio, Ultima Oră.

Notă: Cronicile plastice semnate de Ana Amelia Dincă(profesor de arte vizuale, istoric şi critic de artă, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Critică, Bucureşti) le puteți citi aici.

Galeriile Sabion, expoziția “Interferențe”, Cristina Georgescu și Claudiu Victor Gheorghiu,
6 -17 septembrie 2019

 

IMG_0031 - Copy
Ana Amelia Dincă: profesor de arte vizuale, istoric şi critic de artă, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Critică, Bucureşti.

 

Cristina Georgescu

“ Într- o manieră personală, de grație a desenului și pensulației, dublată de prețiozitate cromatică și efecte compoziționale de mare rafinament, Cristina Georgescu face o rememorare a civilizației Gumelnița, transpusă în expresie plastică. Utilizând la maximum mijloacele specifice picturii, aceasta găsește admirabile soluții de ritmare a câmpului imagistic, articulate pe simboluri, acoperind suprafața de desfășurare a actului pictural. Apărute ca o consecință a unei revelații interioare, lucrările sale converg cu meseria de restaurator, înglobând în sine o întreagă experiență, cu urmări directe în planul creației personale. Notațiile Cristinei Georgescu reînvie motivul compozițional, ca factor direct al soluțiilor de plasticitate deplină, generând armonie, acorduri cromatice distincte, în consonanță cu firea sa delicată și poetică. Universul imaginat de aceasta, deși pornește de la un dat simbolic autentic, redevine în alt registru, o formă de reverberare a eului liber, rămas pur și cizelat, cu fațete misterioase, asemeni civilizației Gumelnița, necunoscută suficient încă.” Ana Amelia Dincă, critic de artă

 

Claudiu Victor Gheorghiu

“ Claudiu Victor Gheorghiu își concentrează întreaga atenție spre lumea sacră, spre spiritul divin care ar putea să-i proiecteze sufletul în zona deplină a purității, a transcendenței și binelui. Lucrările sale sunt momente de reculegere, de întoarcere către sine, de monumentală liniște și serenitate. În demersul său vizual, recurența bucăților de pergament cu versete din Biblie, constituie un punct de climax în ceea ce privește statornicia artistului în perimetrul artei religioase. Un pictor hotărât, implicat în fenomenul artistic actual, identificându-se cu ideea de adevăr și frumos, acesta nu se dezice de elementele și personajele dispuse după învățăturile „Erminiei bizantine”, păstrând nu numai rigorile acesteia, ci intervenind cu măiestria personală, cu fragmentul de text selectat, cu expresia desăvârșită a desenului sigur, concis, expresiv și canonic. Claudiu Victor Gheorghiu își concepe filacterele asemenea unor fâșii de pergament , abordate cu minuția unui ascet care, în rugăciune, își dă măsura dumnezeirii sale. “

Ana Amelia Dincă, critic de artă

 

1. Afis FINAL bun

 

Grupaj pentru ziarul Jurnalul Bucureștiului(partener media) de: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de cultură a agenției de presă Intell News și al ziarului Jurnalul Bucurestiului, publicist comentator al ziarului Ultima Oră; artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media și al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta(Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale), 31 august 2019


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentstiripesurse : De ce refugiații musulmani invadează Europa și nu țările bogate din Asia?
Articolul următorBuna Ziua Iasi : Sotul unei judecatoare, implicat intr-un scandal monstru. Proiect european distrus de afaceri private
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (CONSTANTIN the GREAT and CHRISTIANITY) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , PAINTING section with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990.I paint in technique tempera or tempera with egg on wood. During the period 1992-1994 I was managership at COLEUS modern art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Romanian Fine Arts Union from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Romanian Fine Arts Union (UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Romanian Fine Arts Union. From 2014 I am member VISARTA( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I have 4th Personal Exhibitions with sacred art organized by UAP from Romania- Romanian Fine Arts Union in Bucharest (2001,2003,2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery) and another at Silva Gallery in Busteni(2007-2008). I have also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The ICONS, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy, but also in France, Greece, Japan, South Korea, Switzerland, Peru. From May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at CULTURE (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucurestiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper . From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor at CULTURE at the Intell News: Global news, press and event analysis. From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.