Acasă Jurnalul Bucurestiului Editorial Jurnalul Bucurestiului La Văleni de Munte, pe urmele lui Iorga și a festivalului țuicii

La Văleni de Munte, pe urmele lui Iorga și a festivalului țuicii

212
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

N-am avut de lucru și după ce am citit pe diagonală declarația președintelui Academiei, care spunea acum câteva zile că românii nu mai au timp să se gândească la istorie și personaje istorice, am apucat din nou pe drumul Vălenilor.

Image result for muzeul nicolae iorga valenii de munte

La Văleni de Munte, istoricul Nicolae Iorga și-a stabilit în urmă cu zeci de ani baza: O casă solidă și încăpătoare și mai ales locul în care și-a creat, în mai bine de 30 de ani, opera sa. Motivul principal a fost tihna locului, pe care a simțit-o încă de când a pășit în aceste locuri, în 1907.

Image result for nicolae iorga academician

 “Era aici – scrie el – o pace, o bună înţelegere românească…..care te cucereşte îndată”. (Nicolae Iorga)

Izvor de linişte şi cugetare, Văleniul i-a fost totodată şi locul în care şi-a clădit o parte din impresionanta sa opera.

Adevărul este că nu atât personalitatea marelui istoric ne-a chemat irezistibil în acest fost târg șarmant, cât mitica pace, tihna și liniște zen, pe care am crezut că o vom găsi la binecunoscuta deja, de cititorii noștri, Pensiune Vera și Livia.

De la ultima noastră vizită, în iunie, au fost reabilitate nenumărate alte camere. Astfel încât, în prezent, Vera și Livia dispune de 150 de locuri de cazare și o sală de evenimente cu 200 de locuri, transformând pensiunea în liderul de necontestat al organizîrii de evenimente din localitate și zonă.

Dacă sosești vineri, mai încă o șansă să prinzi un crâmpei de tihnă. Căci, de a doua zi, de sâmbătă, se iscă nunți pantagruelice, pe care le putem doar imagina, învăluiți în parcarea din spatele cârciumii în aromele sutelor de sarmale clocotinde la foc mic în cuhnie. Să nu fiți induși în eroare de grupuri de pensionari ușor abțiguiți, care vor fi ales și ei să aniverseze 70 de ani de la terminarea liceului, pentru că vor fredona doar 5 minute în curtea cu ecou a pensiunii, înainte de a cădea lați în camerele lor. Mai frică să vă fie de câțiva cocălari rătăciți… dar și ei, vor dispare ca un vis urât, după al doilea cântat al cocoșului (care chiar se aude, frumos, din curțile alăturate), trântind o ultimă portieră și pornind în trombă pe aleea îngustă de acces, tivită cu frumoasele mușcate curgătoare ale pensiunii.

Image may contain: plant, tree and outdoor

Când m-am trezit, n-am mai știut ce e vis și ce e realitate: în alt vis se făcea că pensiunea dispune de o piscină imensă cu borș de pește. Și poate chiar dispune, dar încă n-am descoperit-o…

Image result for The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover

Dar în vis, crapi imenși, se rostogoleau în valuri aurii de supă, pe lângă roșii și ardei, făcând deliciul sutelor de invitați care așteptau cuminți și înviorați de aromele culinare dar și de un permanent du-te vin-o al personalului zâmbitor.

Concuzionând, aș fi tentată să zic că Pensiunea Vera și Livia e locul ideal unde poți întâlni boieri scăpătați, mimoze urbane, metrosexuali, nuntași și cocălari. Oameni de tot felul cu care poți lega amintiri de neuitat. Nici nu-mi pot imagina ce va fi weekendul viitor, când peste munții de sarmale și bazine cu borș de pește va apare un nou ingredient: Niagara de țuică, care va curge neintrerupt 3 zile și 3 nopți.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here