Liber in Teleorman : Angajari abuzive in primaria tatalui lui Adrian Gadea ?

  293
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  Carmen Dumitrescu
  ciuperceniÎn familia preşedintelui Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea, pasiunea pentru politică este ereditară. Pentru cei care nu ştiu, şi tatăl lui Gâdea este primar cu state vechi în comuna Ciuperceni din Teleorman, lucru dezbatut în termeni controversaţi de adversarii politici ai tânărului care a urcat atât de repede în ierarhia puterii judeţene. Când este întrebat despre relaţia instituţională pe care o are cu tatăl său, Adrian Gâdea spune că nu face niciodată diferenţe între primarii judeţului, indiferent de gradul de rudenie cu aceştia sau de culoarea politică. Dar de o bună bucată de timp, în comuna lui Anghel Gâdea se petrec tot felul de evenimente tensionate, pe care mulţi le pun pe seama siguranţei primarului, tată de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, care îşi permite să ia decizii riscante, mai ales după ce majoritatea din Consiliul local Ciuperceni a fost preluată de Opoziţie. Printre aceste decizii care forţează litera legii s-ar afla, se pare, şi aceea de a fi făcut o serie de angajări în instituţie, fără ca organigrama să fi trecut vreodată, în ultimii doi ani, prin filtrul forului decizional al comunei.
  Scandal ca la uşa cortului
  Opoziţia din Ciuperceni este destul de bine reprezentată. După trecerea unuia dintre social-democraţii din Consiliul Local în barca adversă, Dreapta a devenit majoritară şi a început să capete putere decizională substanţială, având posibilitatea de a-i pune beţe în roate primarului. Dar pentru că îi este imposibil să accepte o astfel de situaţie, Anghel Gâdea a încercat să-şi facă ordine pe domeniu, pe la spatele Consiliului local, refuzând să accepte supunerea la vot a organigramei instituţiei în anii 2014 şi 2015. Acest refuz i-a determinat pe cei din Opoziţie să ia măsurile pe care le-au considerat adecvate la momentul acela, astfel că au refuzat să aprobe bugetul până în ziua-limită, comuna Ciuperceni rămânând ultima din judeţ în privinţa aprobării bugetului. Tensiunea a crescut vizibil de la o lună la alta, ajungându-se la proteste publice şi la scandaluri ca la uşa cortului în şedinţele de Consiliu local. La baza întregului conflict stau, în mod cert, orgoliile politice. Dar ele au la bază nişte fapte reale, care pot fi supuse unui control din partea instituţiilor abilitate. Mai ales că unele dintre ele par a îmbrăca haina abuzului. Iar la mijloc nu sunt bani din buzunarele primarului sau a consilierilor Opziţiei, ci bani publici.
  Angajări pe bază de… prietenie
  Consilierul local PNL, Mircea Petcu, pare a fi foarte afectat de comportamentul primarului Anghel Gâdea, susţinând că acesta ar fi angajat, fără acordul consiliului local, doi prieteni apropiaţi în funcţiile de administrator al comunei şi consilier personal al Primarului. Este vorba despre Gelu Gruia, angajat în 2014 pe postul de administrator şi de Dănuţ Păsu, angajat în acelaşi an în funcţia de consilier personal al lui Gâdea. Despre cei doi, consilierul local spune că sunt prieteni apropiaţi ai familiei primarului şi că angajarea lor s-a făcut în mod abuziv, fără ca organigrama instituţiei să fi trecut în ultimii doi ani prin filtrul Consiliului local, care ar fi respins cele două angajări, având majoritatea în forul decizional. Mai mult, consilierul spune că Ciuperceni este o comună prea mică, pentru a avea nevoie să plătească un administrator public, în contextul în care comune mari, precum Piatra sau Islaz nu au astfel de posturi în organigramă: “În luna februarie a anului 2014, primarul a angajat abuziv două persoane, fără a consulta şi Consiliul local, care are dreptul de a aproba sau de a respinge aceste propuneri. Întrebat de noi, în repetate rânduri, de ce nu prezintă organigrama, el spune că n-are modificări de făcut. Dar modificări s-au făcut! De ce nu ne dă voie să hotărâm demiterea acelor angajaţi şi refuză să înregistreze orice demers de-al nostru în acest sens? Noi am refuzat şi votarea bugetului comunei tot din acest motiv. Nu poţi aproba bugetul dacă nu aprobi organigrama. Am amânat aprobarea bugetului până în al doisprezecelea ceas şi tot nu vrea să intre în legalitate. Aceşti angajaţi, Gelu Gruia şi Păsu Dănuţ sunt prieteniii lui apropiaţi. Dar are nevoie o comună mică precum Ciuperceni de administrator public şi consilieri personali? Chiar trebuie plătite aceste posturi din bani publici?”
  Anghel Gâdea: “Nu pot da oamenii afară, că mă dau apoi pe mine în judecată…”
  anghel gadeaÎntrebat despre presupusele nereguli care se întâmplă pe moşia sa, primarul din Ciuperceni susţine că totul are la bază motivaţii şi orgolii politice, deşi nu neagă firul întâmplărilor, aşa cum este el relatat de adversarii săi politici. El crede că bugetul nu a fost aprobat decât în ultimul moment, doar pentru că sunt ambiţii la mijloc şi pentru că o parte a consilierilor au răfuieli personale cu noii angajaţi. Mai mult, el atestă angajarea celor două persoane în primărie, considerând că angajările s-au făcut în mod legal, în baza unui proiect de hotărâre, aprobat în consiliu în urmă cu mai mulţi ani: “Am angajat administrator public iar postul acela a fost aprobat prin hotărâre de consiliu acum câţiva ani de zile. Ei cer desfiinţarea postului acum, dar postul a fost câştigat prin concurs şi eu nu-l pot da afară pe administratorul public, pentru că apoi el o să mă dea pe mine în judecată, ca să-şi recupereze banii. Eu am avut conflicte mari cu ei. Au fost şi proteste publice aici la primărie. Au venit oamenii şi i-au huiduit. Ne blochează tot felul de investiţii şi aproape că nu sunt sigur dacă primăria va mai avea cu ce să funcţioneze până la finalul acestui an.”
  Orgoliul politic, cea mai grea piatră de încercare
  Atunci când apare un conflict, vina este întotdeauna împărţită. Privind cele două puncte de vedere în mod obiectiv, putem înţelege ambele argumentaţii. Pe de o parte, primarul are interesele lui şi, neavând majoritate în Consiliul local, e obligat să şi le realizeze prin mijloace oarecum obscure iar, pe de altă parte, consilierii locali ai Opoziţiei au tot dreptul, ba chiar şi responsabilitatea, de a semnala neregulile comise acolo. În mod normal, situaţia s-ar fi rezolvat foarte uşor dacă s-ar fi purtat discuţii pe această temă, primarul explicând oportunitatea unor noi angajări consilierilor, astfel încât să nu-i fie teamă să prezinte anual organigrama în Consiliul local. La rândul lor, consilierii ar fi înţeles şi tensiunea din comună s-ar fi risipit aproape instantaneu. Dar, ca de obicei, orgoliile politice sunt principala piatră de încercare a celor care ne administrează resursele şi tot ele sunt, de foarte multe ori, motivele abuzurilor şi ilegalităţilor care se comit, în mod deliberat, din bani publici.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

  Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

  Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

  Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

  Please enter your comment!
  Please enter your name here