Acasă Stiinta & Tehnica Ecologie Liber in Teleorman : Se cere extinderea Depozitului de gunoi de la...

Liber in Teleorman : Se cere extinderea Depozitului de gunoi de la Mavrodin.

305
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

 Încă două milioane de euro!

mavrodin gunoi depozitECO SUD S.A., în cadrul activității având ca obiect: proiectarea, execuția și exploatarea Depozitului Ecologic Mavrodin, județul Teleorman (realizat în colaborare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară și Consiliul Județean), la care sunt transportate zilnic deșeuri menajere și industriale asimilabile, provenind de pe raza întregului județ Teleorman, comunică următoarele aspecte de maximă necesitate:

Depozitul Mavrodin se află spre finalul duratei de viață a celulei nr.1 a depozitului, atingând 90% din volum în luna August a anului 2016 și urmând să atingă 100% din volum până în luna februarie a anului 2017.

Celula nr. 1, aflată în funcțiune din anul 2009,  spațiu unde se depozitează actualmente deșeurile de pe raza județului Teleorman,  este doar o componentă a sistemului integrat de management al deșeurilor, propus și implementat de către Eco Sud S.A., în care actori principali sunt pe de o parte: Polaris M Holding SRL, operatorul de salubrizare și colectare a deșeurilor, Eco Sud S.A. care asigură depozitarea și eliminarea deșeurilor primite, iar pe de altă parte  autoritățile locale: Consiliul Județean și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară.

Urgența situației actuale este reprezentată de epuizarea spațiului de depozitare a celulei nr.1 și de necesitatea construirii unei celule noi, în care să fie depozitat deșeul primit. În acest sens, Eco Sud  S.A. a întreprins deja  demersul către Consiliul Județean Teleorman și către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Teleorman,  în vederea identificării modalităților de finanțare a construirii celulei nr. 2, în valoare totală de 2 milioane Euro (în conformitate cu dispozițiile art.43.2 din Caietul de Sarcini, coroborat cu dispozițiile legale incidente, cuprinse la art.6/din Ordinul ANRSC nr.109/2007). În vederea obținerii autorizației de construire a celulei nr. 2, a fost depusă cererea de obținere a Certificatului de Urbanism “Extindere Depozit Central Mavrodin celula nr. 2” (cerere înregistrată sub nr. 3627/16.03.2016, însoțită de extrasul de Carte Funciară nr. 20165 și Planul Cadastral vizat de OCPI Teleorman cu nr. 16121/9.03.2016).

Până la această oră, nu au fost concluzionate și agreate cu autoritatea Consiliului Județean, modalitățile de finațare pentru celula nr.2 de depozitare a deșeurilor. Așadar, vazând că nu există o perspectivă concretă pentru materializarea construirii unui nou spațiu de depozitare a deșeurilor, se impune luarea de măsuri pentru utilizarea rațională a spațiului rămas.

Pentru a găsi o soluție practică, Eco Sud se află în acest moment, în stadiul de identificare a unor soluții de mărire a volumelor din celula nr. 1, prin procese accelerate de compactare și prin demararea de construcții localizate de reducere a drumului de acces pentru autogunoiere, cu scopul lărgirii spațiului de depozitare. Practic, este vorba de renunțarea la dalele mărginașe drumului de acces. Intervențiile salvatoare ale Eco Sud S.A., prin încercarea de a crea noi spații în cadrul celulei nr. 1, pot conduce la limitarea accesului autogunoierelor în incinta depozitului. Oricum, aceste lucrări reprezintă doar măsuri temporare privind depozitarea deșeurilor, neputând rezolva situația de fond – lipsa spațiilor de depozitare, datorată nerealizării celulei nr. 2.

O altă obligație a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, a Consiliului Județean Teleorman și a colectorului Polaris M Holding SRL (în cadrul proiectul de management integrat al deșeurilor), era de transportare a cantităților de deșeuri reciclate, în vederea sortării în cadrul instalației construite la Depozitul Ecologic Mavrodin. În primii trei ani de la demararea  construirii depozitului, cantitatea de deșeuri a fost de aproximativ 220 de ori mai mică decât cea prevazută, ceea ce determină două aspecte negative:

– veniturile companiei au fost diminuate în mod artificial și activitatea la acest depozit a fost în pierdere

– nu au fost realizate țintele stabilite de către Comunitatea Europeană, privind reciclarea deșeurilor produse de populație în cadrul proiectului de management integrat al deșeurilor Teleorman.

Deschiderea la comunicare a autorităților și reacția pozitivă față de demersurile Eco Sud de extindere vitală a depozitului Mavrodin, ar trebui să asigure dezvoltarea durabilă a unui proiect agreat de comun acord, responsabilitatea față de protejarea sănătății cetățenilor și promisiunea conservării și protejării mediului înconjurător.

Directorul General al Eco Sud S.A., Adrian Scarlat, declară că se va implica în toate demersurile și discuțiile cu autoritățile Consiliului Județean, în vederea găsirii unei soluții urgente pentru finanțarea proiectării și construirii celulei nr. 2, pentru a veni în interesul cetățeanului și pentru a preveni efectele nedorite care se vor răsfrânge asupra mediului înconjurător, ca urmare a situației prezentate.


Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here