Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor LibreOffice vs Microsoft Office. Diferenta intre pasiune si mercantilism.

LibreOffice vs Microsoft Office. Diferenta intre pasiune si mercantilism.

1474
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares

În 28 septembrie 2010 a inceput proiectul LibreOffice ca un fork al proiectului initial OpenOffice.org, situatie venita ca rezultat al unui pas extrem de curajos, dar necesar, pas făcut de membrii comunității de dezvoltatori, testeri.

În acea perioadă era clar pentru toată lumea că OpenOffice.org nu va putea supraviețui o lungă perioadă de timp sub umbrela companiei Oracle, care incepuse deja sa se clatine.

Cei 16 membrii fondatori au creat astfel un software complet liber și independent, un proiect supervizat si supravegheat de “The Document Foundation”, proiect prin care acestia au îndeplinit promisiunea facuta companiei Sun si pronunțată la pornirea proiectului initial OpenOffice.org, înainte cu zece ani, despre o fundație liberă și complet independentă.

După cei cinci ani trecuți, LibreOffice este recunoscut de piață, ca singurul concurent real al Microsoft Office. Acesta este dovedit atât prin compararea funcționalităților cât și prin numărul mare al migrațiilor utilizatorilor.

Migrarea la LibreOffice este extrem de ușoară, mulțumita manualului “Migration Protocol”, creat de “The Document Foundation”, care descrie pași migrării aplicate la cele mai mari implementări de LibreOffice din lume succint si extrem de convingator.

Succesul LibreOffice este apoi confirmat de Open Source Survey 2015 (Studiu despre programe cu sursă deschisă 2015), studiu care a clasat proiectul LibreOffice între primele șapte cele mai valoroase proiecte Open Source din lume. Studiul este bazat pe consultarea a circa 1.300 de profesioniști din întreaga lume.

A fost o călătorie fantastica, uimitoare. În cinci ani, dezvoltatorii LibreOffice nu au ratat absolut nici o ediție, edițiile majore apar anual la sfârșit de ianuarie și iulie, iar edițiile minore în fiecare lună.

Datorită acestui ritm constant de dezvoltare, LibreOffice a ajuns la o mare bogăție de funcționalități și la un nivel înalt de interoperabilitate, fapt remarcat de majoritatea utilizatorilor lui.

LibreOffice 5.0, lansat la începutul lunii august, a fost versiunea majoră cel mai de succes, declanșând un val de donații fără precedent, 8.000 de donații în 30 de zile. Desigur, succesul a fost reflectat și în numărul de adopții.

Cireașa de pe tort a fost anunțul Organizației Apărării din Italia, care va migra peste 150.000 de stații pe LibreOffice începând cu octombrie 2015.

La Berlin in data de 25 martie 2015 – LibreOffice, a fost declarata ca fiind cea mai bună suită office liberă a tuturor timpurilor, si va deveni totodata si piatra de temelie a primei soluții universale de productivitate personală din lume – LibreOffice Online – în urma anunțării de către IceWarp și Collabora a unui efort comun de dezvoltare accelerata.

LibreOffice este astazi disponibil ca aplicație nativă pentru toate sistemele de operare desktop și mobile, platforma Android beneficiind deja o dezvoltare aproape incredibila. În plus, este deja disponibil pe platforme virtuale pentru Chrome OS, Firefox OS și iOS.

„LibreOffice a luat naștere cu obiectivul de a valorifica moștenirea istorică a OpenOffice pentru a construi un ecosistem solid, capabil să atragă investițiile care sunt cheia dezvoltării suplimentare a programelor libere,” a declarat Eliane Domingos de Sousa, Director al Fundației Documentului (The Document Foundation).

„Mulțumită numărului tot mai mare de companii care investesc în dezvoltarea LibreOffice, ne încadrăm în planul de a-l face disponibil pe toate platformele, inclusiv în nor. Suntem recunoscători celor de la IceWarp pentru că au furnizat resursele pentru o dezvoltare suplimentară a LibreOffice Online.”

Dezvoltarea LibreOffice Online a început încă din 2011, cu disponibilitatea unei demonstrații conceptuale de interfață de lucru, bazată pe tehnologia HTML5. Demonstrația conceptuală va fi dezvoltată într-o aplicație în nor de ultimă oră, care va deveni alternativa liberă la soluțiile particulare precum Google Docs și Office 365 și prima care să suporte nativ standardul Open Document Format (ODF).

„Este minunată alianța dintre viziunea și investiția celor de la IceWarp cu pasiunea și abilitățile noastre pentru dezvoltarea LibreOffice. Este întotdeauna satisfăcător să lucrăm la ceva de care noi înșine, ca o companie, avem nevoie,” a spus Michael Meeks, vice președinte al Collabora Productivity, cel care a dezvoltat demonstrația conceptuală din 2011 și care va superviza dezvoltarea LibreOffice Online.

Disponibilitatea LibreOffice Online va fi comunicată într-o etapă ulterioară.

Spre deosebire de MS Office renumit deja, cel putin in ultimul an, pentru esecurile de actualizare si pentru “sfaturile exceptionale” ale echipei de suport care nu de multe ori au indemnat utilizatorii sa-si dezinstaleze si reinstaleze complet suita de aplicatii office, softul creat de aceasta echipa de pasionati nu a avut niciodata astfel de probleme. Un motiv in plus pentru a economisi si sustine proiectul LibreOffice!

Pentru informatii si descarcare:

http://www.libreoffice.org/download
http://ro.libreoffice.org/

Pentru extensii Libreoffice:

http://extensions.libreoffice.org/

Alte extensii utile si functionale in ultima versiune de LibreOffice sunt:
Alternative dialog Find & Replace for Writer (AltSearch)
Paste From Web

 • Exista multe alte extensii care pot fi descarcate.

Pentru instalarea corectorului in limba romana mai intai trebuie descarcate urmatoarele pachete:
Romanian Dictionary Pack (spell checker, hyphenation, thesaurus) 1.5: dict-ro-classic.1.5.oxt

This package contains Romanian thesaurus, spelling, and hyphenation dictionaries (ro-RO locales). The dictionaries implement the orthographic rules in use in Romania before 1993 (“î din i” s.a.m.d.). Version: 1.5 Date: 2011-Oct-21 Size: 1.75 MB

Romanian Dictionary Pack (spell checker, hyphenation, thesaurus) 1.6: dict-ro.1.6.oxt
This package contains Romanian thesaurus, spelling, and hyphenation dictionaries (ro-RO locales). The dictionaries implement the current orthographic rules in use in Romania (“â din a”, sunt in loc de sînt etc. ). Version: 1.6 Date: 2013-Mar-21 Size: bytes

Alte surse pentru descarcarea corectorului ortografic (inclusiv versiunea pentru scrierea cu “Cedilla” daca o doriti pe langa celelalte doua extensii) ar fi urmatoarele:
Classic Romanian Dictionary Pack (spell checker, hyphenation, thesaurus)
Romanian Dictionary Pack (spell checker, hyphenation, thesaurus)
Romanian Dictionary Pack (spell checker, hyphenation, thesaurus) – Cedilla Version

V-ar mai putea interesa si:
Autocorrect for Romanian (v 1.0.1 – “commabellow” version; 1.0.0 – “cedilla” version)
Romanian Diacritics
Romanian Dictionaries

Concluzie:

Avantajul major al lui LibreOffice este acela ca utilizeaza formatul standardizat odf, care a devenit obligatoriu pentru toate aplicatiile de birotica.

Din pacate, anumite programe care utilizeaza un format proprietar pentru salvarea fisierelor (MS Office, KingsoftOffice etc.) ofera suport limitat pentru odf. De exemplu, Microsoft Word nu poate deschide intotdeauna corect fisierele odf create cu alte programe decat MS Word.

In schimb, LibreOffice poate deschide fisiere create in MS Word (.doc, .docx). Pentru ca un document creat in LibreOffice sa poate fi vizualizat corespunzator in Word, trebuie resalvat din LibreOffice Writer in format .doc (pt. Microsoft Word). Mici probleme de compatibilitate intre fisiere pot aparea, insa sunt rare situatiile.

LibreOffice ofera suport pentru documentele create in M$ Word, foile de calcul create in Excel, prezentarile PowerPoint etc. si poate salva fisiere in formatele proprietar M$ Office.
Exista si unele limitari dar, MS Office are la randul lui limitari fata de LibreOffice.
Pentru o comparatie detaliata puteti studia acest articol:

http://wiki.documentfoundation.org/Feature_Comparison:_LibreOffice_-_Microsoft_Office

Personal, utilizez in prezent atat pachetul Microsoft Office 2010 (pe care insa nu l-am mai actualizat dupa incidentele neplacute din ianuarie – aprilie) cat si LibreOffice.

Dupa ce am descoperit ca Office 2010 nu este capabil sa deschida corespunzator fisiere create in versiuni anterioare de Office (pentru care Microsoft ar fi trebuit sa pastreze o compatibilitate 100%) am inceput sa utilizez aproape exclusiv LibreOffice si formatul standard: ODF (care in plus imi permite sa deschid fisierul tip ODF in 7zip, fiind, de fapt, o arhiva si sa extrag cu usurinta anumite elemente din directoarele incluse in arhiva, cum ar fi fisiere cu imagini din “document” sau sa analizez fisierele .xml din arhiva).

Dupa ani buni in care am utilizat pachetul de programe tip office de la Microsoft, oripilat de modul in care intelege sa-si trateze Microsoft clientii vechiului MS Office 2010, pot spune cu incredere:

Adio MS Office! Mi-a ajuns!

Acum exista o alternativa credibila si viabila – LibreOffice!

Incercati-o si sigur nu veti regreta!

Iar banii economisiti ii puteti dona celor care dezvolta LibreOffice 🙂


Raspandeste cu incredere
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares