Acasă Stiinta & Tehnica Ecologie Magazin Salajean : Jiboul, asediat de mirosul insuportabil al dejecţiilor

Magazin Salajean : Jiboul, asediat de mirosul insuportabil al dejecţiilor

328
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Florin Negoiţă
Jiboul, asediat de mirosul insuportabil al dejecţiilor

Nămolul de la staţia de epurare a apelor din Zalău îi terorizează pe jibouani

O parte din zona Parcului industrial din Jibou, locul în care peste o mie de oameni trăiesc sau îşi au locul de muncă, a devenit, pe nesimţite, loc de stocare a dejecţiilor pe care o firmă zălăuană le depozitează pe platformele betonate aflate în proprietate, reziduuri provenite de la staţia de epurare din Zalău. Situaţia a devenit una alarmantă, de vreme ce mirosul insuportabil de rahat – acesta este termenul care trebuie folosit pentru a înţelege gravitatea situaţiei – a ajuns până în centrul micului oraş sălăjean.

Viceprimarul Ana-Claudia Indrieş ne-a spus, aproape cu disperare, că nu ştie cui să se mai adreseze şi la cine să apeleze pentru a rezolva această problemă deosebit de gravă, cu care oraşul pe care îl conduce se confruntă. „Sunt zilnic presată de locuitorii oraşului nostru, cu întrebări şi rugăminţi, având în vedere că situaţia a devenit de nesuportat. Este inadmisibil ca o firmă, indiferent care ar fi aceea sau ce activităţi ar desfăşura, să nu ia în calcul acest rezultat pe care Jiboul îl suportă fără nicio vină. Dacă până acum zona afectată era, oarecum, doar în Parcul Industrial şi împrejurimi, acum fie că suntem la gară sau în centru, mirosul de rahat şi „mortăciune” ne bagă realmente în spital. Aceast miros ne-a terorizat oraşul, lucru care a devenit realmente un factor care ne poate îmbolnăvi la propriu. Gândiţi-vă că în parcul industrial din Jibou sunt atâtea firme, avem muncitori, sunt şi firme din străinătate, acolo locuiesc familii cu copii, este inadmisibil aşa ceva. Nu ne interesează dacă este sau nu legal ci rezultatul. Cu ce ne încălzeşte faptul că firma respectivă desfăşoară perfect legal această activitate dacă noi, jibouanii, umblăm pe stradă ţinându-ne de nas. Nu este cinstit şi nici corect faţă de noi” a spus viceprimarul Claudia Indrieş. Această firmă care colectează materia denumită generic „nămol”, de la Staţia de Epurare a apelor din Zalău, acţionează în deplină legalitate, având autorizaţie de mediu valabilă până în anul 2023. Condiţiile în care se desfăşoară această activitate, dar mai ales cele legate de rezultatul concretizat în acest miros greu, urmează să fie verificate prin controlul pe care Garda de Mediu Sălaj îl va efectua la faţa locului.

Compania de Apă Someş SA filiala Zalău spune că firma care preia nămolul desfăşoară o activitate perfect legală

Conducerea filialei zălăuane a Companiei de Apă „Someş” S.A. ne-a explicat faptul că acest nămol provenit de la staţia de epurare din Zalău trebuie, într-un fel sau altul, preluat şi depozitat undeva. Lucru cât se poate de logic. „Este o firmă, singura care s-a prezentat la licitaţie, a câştigat şi a preluat această activitate, a obţinut avizele necesare şi desfăşoară activitatea în mod perfect legal. În condiţiile în care toate deponiile din judeţ au fost închise, a fost aleasă acestă suprafaţă până când deponia de la Dobrin va fi gata. Oricum aceste lucruri intră exclusiv în atribuţiunile firmei”, ne-au spus reprezentanţii Companiei Someş S.A. Prin urmare, nu contestă nimeni, nici Primăria Jibou şi nici localnicii, activitatea în sine a societăţii care preia nămolul puţitor şi-l evaporă în nările jibouanilor, ci faptul că, aşa legal şi cu respectarea normelor de mediu cum se desfăşoară lucrurile, totuşi în oraş nu miroase, ci pute, la propriu.

Lucrăm cu masca pe figură! Suntem terorizaţi şi riscăm să ne îmbolnăvim de hepatită!”

Din discuţiile purtate cu câţiva jibouani, am înţeles că la firmele care îşi au sediile în parcul industrial, cum ar fi de exemplu, o unitate de croitorie şi confecţii, muncitoarele lucrează, la propriu, cu masca pe figură. Temperaturile extreme din această perioadă fac ca mirosul, chinurile şi pericolul la care aceşti oameni sunt expuşi zi şi noapte, sa fie şi mai crunte. La Primăria Jibou deja oamenii vin şi semnează disperaţi, petiţii, prin care Garda de mediu şi autorităţile să ia măsurile care se impun în vederea găsirii unor soluţii benefice de ambele părţi. Cei de la Garda de Mediu din Sălaj sunt în temă, şi, aşa cum ni s-a spus, urmează să demareze în zilele care urmează un control pe platformele care asigură spaţiile de depozitare, pentru a constata cele reclamate de jibouani şi în vederea luării de măsuri care, sperăm şi noi dar mai ales locuitorii direct afectaţi, vor rezolva această problemă deosbită într-un timp cât mai scurt. Şi noi suntem curioşi cu privire la măsurile care se vor lua în această problemă care le face jibouanilor viaţa grea, iar pe turiştii care ajung în gară, la Grădina Botanică sau vizitează Jiboul, să strâmbe din nas şi să-şi ducă mâna la gură. Altfel, Jiboul este un oraş cu oameni inimoşi, un oraş curat, ospitalier, şi care, după cum bine ştim, abia de acum începe să respire cu adevărat „aerul” unei vieţi mai bune… .


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here