Acasă Religie Pelerinaje de neuitat Manastirea Namaiesti, omagiu in piatra dedicat credintei stramosesti

Manastirea Namaiesti, omagiu in piatra dedicat credintei stramosesti

660
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  5
  Shares

Manastirea Namaieşti se află în judeţul Argeş, la câţiva km. de la Câmpulung, în comuna Valea Mare Pravăţ, sat Nămăieşti, (spre nordul judeţului) şi la aproximativ 80 km. de Piteşti, aflându-se peste drum de Casa Memorială George Topârceanu. Am ajuns aici pentru prima oara printr-un pelerinaj organizat de firma Avram Travel insotiti fiind de un ghid de exceptie  istoricul Dragos Badici si avand drept companie niste adevarati pelerini.

Mânăstirea Nămăiești se află situata într-o zonă cu străvechi urme istorice romanesti și este inconjurata de un pitoresc spatiu mioritic, ascunsă partial privirii fiind sapata într-o stâncă, undeva la altitudinea de 765 m, dupa cum ne informeaza GPS-ul.

Manastirea Namaiesti este o manastire micuta de maici din judetul Arges, cunoscuta atat pentru arhitectura sa, cat si pentru icoana facatoare de minuni.

image

La manastire se ajunge urcand cateva zeci de trepte, printre case batranesti, intampinandu-te sus cu o curticica mica. Are o arhitectura deosebita deoarece altarul, catapeteasma si naosul sunt sculptate in munte, singurele parti zidite fiind pronaosul si turla. In interior aerul este rece, pictura existenta doar in pridvor, piatra remarcandu-se mult mai bine aici, scotand in evidenta tavanul inalt si peretii din stanca, dandu-ti impresia ca esti in pestera.

imageEa datează din secolul XIX, iar denumirea ei este – Schitul Rupestru Nămăieşti-Mânăstirea Nămăieşti. Legendele spun că aici ar fi fost o veche catacombă a creştinilor, în timpul ocupaţiei Daciei de către romani, data întemeierii mânăstirii nefiind cunoscută. De-a lungul timpului mânăstirea a trecut prin vremuri grele, una dintre acestea fiind în timpul primului război mondial, cănd a luat foc în timpul bombardamentelor, în timp aceasta suferind mai multe lucrări de restaurare.

Interiorul mânăstirii nu este pictat, pe pereţi observându-se aşezate mai multe icoane, tavanul fiind tot din stâncă. Tot în interior, se află două ferestre, ce sunt de asemenea săpate în stâncă, pentru a putea pătrunde lumina. În spatele mănăstirii, lângă peretele de stâncă sunt mormintele mai multor preoţi care au slujit aici în ultimele două secole.

imagePe pereti sunt prinse icoane, la catapeteasma aflandu-se o icoana facatoare de minuni, una dintre cele mai cunoscute icoane ale Maicii Domnului din Romania. Clopotnita se afla undeva mai in spate, intr-un corp separat.

Intrând în biserică şi făcându-ţi ochii roată, te cutremuri de munca de ocnaş depusă de cel/cei care au realizat-o. O întreagă încăpere, cu un volum de peste 100 de metri cubi, săpată manual, caci la acea vreme nu existau nici pikamere, nici altfel de scule automate. Doar dalta şi ciocanul au reuşit să creeze un spaţiu cu un finisaj incredibil şi linii trasate cu siguranţă. O muncă de ocnaş al credinţei, care cu siguranţă se simţea eliberat lucrănd la îndeplinirea dorinţei divine, muncă ce o considera o datorie şi pe care o îndeplinea cu pasiune şi convingere.

imageIn mijlocul tavanului a fost cioplit un fel de horn, deasupra cărua a fost zidită o mică turlă, realizându-se astfel un fel de boltă, luminată de patru ferestre. Tot de aici, de pereţii turlei, este prins, cu lanţuri groase, un frumos candelabru ce atârnă deasupra capetelor celor prezenţi.

Naosul precum şi altarul bisericii sunt săpate în stânca calcaro-nisipoasă, formând împreună o scobitură boltită cu dimensiunile de 8 metri lungime si 5 metri lăţime. Între ele se găseşte o catapeteasmă construită din lemn de stejar, sculptat în stil roman, ale cărei uşi împărăteşti cu cele două uşi laterale sunt încheiate prin opt turnuleţe tot de lemn sculptat în stil gotic.

image

Privită din exterior, biserica pare crescută din acea stâncă, precum o floare de cactus. Sunt asa de armonios îmbinate, stânca şi zidul, încât îti dă impresia ca daca zidul ar lipsi, stanca ar fi orfană. Iar vegetaţia din jur le îmbrăţişează pe amândouă, ilustrând un adevărat colţ de rai.

Interventia contemporanului insa e dezastruoasa pentru aspectul ansamblului monahal. Clădirile din jurul bisericii din piatră tulbura armonia asezamantului oripiland vizitatorul.

Daca chiliile mici din clădirea din spate, datorită dimensiunilor mici şi arhitecturii lor se integrează oarecum in atmosferă, clădirile din faţă, din care cea mai apropiată este doar la 3-4 metri de sfântul lăcaş, îl strivesc pur şi simplu!

Cum era:

image

Stai şi te minunezi cum ştiu românii contemporani să strice ceea ce este deja făurit ! Oare măicuţele slujitoare ale bisericii au pus pe primul plan comoditatea deplasării, în detrimentul respectului ideii sub care a fost muncită această minunăţie ? Ori mai-marii clerici au hotărât sa aibă un loc de petrecere a momentelor plăcute din viaţă cât mai aproape de acest loc sfinţit de milenii ?

Cum este acum:

image

Nu se putea, oare, lăsa o distanţă de 20-30 de metri între stânca-biserică şi clădirile laice, măcar întru respectul cuvenit trudnicilor ctitori ai acestui lăcaş de închinăciune şi a preaplinei lor credinţe ?

Mănăstirea Nămaiești beneficiază de două căi de acces: una peste drum de Casa Memorială George Topârcea nu se poate urca printre case micuțe, cu prispe împodobite cu ghivece de flori multicolore; în aceste locuințe am văzut că locuiesc măicuțele. A doua cale de acces noi am folosit-o la plecare, atunci când am ieșit pe o portiță din lemn aflată în spatele lăcașului de cult, ajungând pe o străduță abruptă care coboară în drumul principal. Înainte de a ieși la acea străduță, am trecut pe lângă o fântână de unde am băut apă rece ce gheața, care ne-a înviorat imediat, făcându-ne să ignorăm parcă soarele dogoritor de iulie. Pe inscripția cioplită în piatră din partea superioară, am citit că această fântână a fost săpată în urmă cu mai mult de 100 de ani (în 1899, de Iosif Bunescu).

imagePe partea stângă se vede porticul de la intrare, tipic muntenesc, făcut din stâlpi de lemn ce susţin un acoperiş îmbrăcat în şindrilă. (Fac aici o mică paranteză şi spun că m-a impresionat faptul că, mai toate, casele vechi din zona Rucăr-ului şi Nămăieşti-ului au acoperişurile, unele chiar şi pereţii exteriori, îmbrăcate în în şindrilă, lucru care face plăcere ochiului să fie privite şi admirate)

Trecând pragul porticului am avut impresia că am patruns într-un mic colţ de Rai, asta, poate, şi din cauza abundenţei de flori multicolore ce inundă atât aleile, căt şi pridvorul şi curţile chiliilor măicuțelor din întregul așezământ.

Ca să ajungi pe platoul unde se află obiectivele de vizitat trebuie să mergi într-o pantă uşoară, să urci câteva trepte, nu multe, și vei afla mânăstirea, al cărei altar şi naos sunt săpate, de-a dreptul, în stâncă.

Va recomand ca, daca ajungeti pe acolo, sa urcati sa vedeti si acest lacas deosebit.

imageMănăstirea Nămăiești poartă hramul dublu „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” și „Izvorul Tămăduirii”. Lăcașul este considerat ca fiind cea mai veche mănăstire de maici din Țara Românească. Potrivit istoricilor, mănăstirea de la Nămăiești ar fi fost o catacombă creștină de pe timpul romanilor, după alții un templu închinat zeului Zamolxes. Biserica mănăstirii se găsește într-o peșteră, iar o legendă spune că aici ar fi dormit o noapte Sfântul Apostol Andrei. Oricum ar fi traditia rugaciunii s-a pastrat vreme de secole in acest colt de rai.

Templul închinat lui Zamolxis (Dumnezeul Dacilor de pe aceste meleaguri), zeul străbunilor noștri era un loc binecuvântat al tării noastre, un portal de lumină spre spatii celeste. Zamolxis si străbunii noștri inițiați se uneau in rugăciune si meditații mai ales in preajma zilei de 21 (la solstițiu, echinocțiu).

Nu se cunosc cu exactitate date privind întemeierea schitului, dar legende transmise oral, din moși-strămoși, culese din satul Nămăiești pomenesc printre ctitorii sfantului lacas si numele domnitorului Negru Vodă, același cu cel care a poruncit construirea mânăstirii din balada Meșterul Manole (Curtea de Argeș).

Satul Namaiesti este atestat documentar prima data in 1543. Astazi satul Namaiseti apartine de comuna Valea Mare – Pravat.

 

clip_image004

Legenda manastirii

(sursa: revista Manastirii Namaiesti)

“Se spune ca trei ciobani, care se aflau cu oile la pascut prin partea locului, au ajuns la aceasta stanca mare, in care mai tarziu s-a facut aceasta bisericuta.

Ciobanii au ramas cu oile peste noapte chiar deasupra bisericii de azi. Toti trei au avut acelasi vis. Ei au auzit batai de clopot, cantari bisericesti si un inger li s-a aratat, spunandu-le: Aici in sanul acestei stanci, sta de multe secole ascunsa o icoana zugravita dupa chipul cel adevarat al Maicii Domnului.

S-au trezit ciobanii dimineata, si-au spus unul altuia ce-au visat si mirandu-se s-au infricosat. Au trecut pe versantul din spatele bisericii, unde in prezent se vede o nisa si despre care se spune ca acolo ar fi incercat ciobanii sa caute prima data icoana. image

A treia noapte li s-a aratat celor trei ciobani in vis chiar Maica Domnului, care i-a dus pe stanca unde se afla de fapt icoana, le-a aratat locul de intrare in grota (biserica) si le-a spus asa: In locul unde veti gasi icoana, veti face lacas de inchinaciune in slava si cinstirea Intrarii in biserica Sf. Fecioare Maria, izvor de viata si tamaduire.

De aici s-au ales si cele doua hramuri ale manastirii: Intrarea Maicii Domnului in Biserica (21. Nov) si Izvorul Tamaduirii (prima vineri dupa Sf. Pasti)”

***

Icoana scoasa la iveala de cei trei ciobani este una dintre cele mai vechi din toata lumea crestina, fiind una dintre cele 12 icoane pictate de Sf. Ap. Pavel, la indemnul Maicii Domnului, dupa numarul celor 12 apostoli, care aveau sa propovaduiasca in lume crestinismul.

image

Hramurile alese, doua la numar, de cei trei ciobani au fost cel al Intrării în Biserică a Sfintei Fecioare Maria (21 noiembrie) și cel al Izvorului Tămăduirii (în prima vineri de după Sf. Paști). Se crede că tot atunci le-a spus Maica Domnului ca numărul viețuitorilor din mânăstirea ce se va întemeia aici trebuie să fie întotdeauna 33 (cati ani a trăit Mântuitorul Iisus pe pământ, pana sa fie omorat de evrei).

Toate Mânăstirile săpate în stâncă au fost construite în timpuri în care creștinismul nu era recunoscut ca fiind una din marile religii ale lumii. Ascunse, departe de lume, ele au constituit puncte de referință pentru credința și cultura ortodoxiei.

clip_image002Icoana despre care se spune că a fost găsită în stâncă de cei trei ciobani se pare că este una dintre cele mai vechi din toată creștinătatea.

Se crede că este una dintre cele 12 icoane pictate de Sf. Apostol și Evanghelist Luca la dorința Maicii Domnului, care le-a destinat celor 12 Apostoli ce urmau să plece la propovăduirea Evangheliei.

Pe aceste locuri, icoana a fost adusă de Sf. Apostol Andrei, care a propovăduit în Dobrogea și a plecat apoi spre Dacia Superioară, făcând popas lângă un templu dac, închinat maritului zeu Zalmoxe.

Apostolul Andrei, care crezuse că în grotă trăiește un slujitor al zeului, pe care-l va creștina, nu găsește pe nimeni în grotă și s-ar fi adresat celor cu care călătorea: Nemo est (Nu este nimeni), de unde numele Nămăiești. Apostolul a coborât apoi în grotă și a lăsat icoana în partea de nord, aproximativ pe același loc în care se află acum în biserica mânăstirii.

imageÎn 1798, icoana a fost ferecată în argint de Enache Postelnicul, iar în 1913 soția unui general din armata română a pus să i se facă si o ramă de argint.

În timpul primului război mondial (1916-1918, pentru România), biserica, stăreția și o parte din chilii au luat foc din cauza bombelor căzute în zonă.

Biserica este de fapt găzduită de o scobitură în stâncă, iar aici se află o icoană făcătoare de minuni, credința spunând că este cea dezgropată de acel cioban care a și săpat în stâncă biserica. În spatele mânăstirii, puțin mai departe, se află Izvorul Tămăduirii

Treptele ne duc în curtea mânăstirii, unde, pe stânga, se află stareția mânăstirii, frumoasă, impunătoare. O bogăție de flori încântă ochii, iar albul aflat peste tot dă locului o strălucire aparte. Nu prea le am eu cu astea, dar nu poți să nu fii impresionat, parcă te simți altfel, mai mare, mai puternic, mai pur.

Sergentul Ion Mustață a fost acela care a salvat icoana Maicii Domnului, împreună cu puține cărți și odoare bisericești. A mărturisit mai târziu că s-a trudit o noapte întreagă să stingă focul, dar spre dimineață, flăcările s-au stins dintr-o dată când au ajuns lângă icoană.

clip_image008În anul 1916 clădirile și bisericuța din stâncă au fost grav afectate de un incendiu provocat de bombardamentele armatei germane, fiind refăcute între anii 1917-1921.

În anul 2001 au avut loc ample lucrări de restaurare. Tot atunci a fost restaurată și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

În afara bisericii, lângă peretele stâncos, se află cateva morminte ale unor preoți sau monahi care au slujit între secolele al XIX-lea și al XX-lea în biserica mânăstirii, precum și mormantul mamei pictorului I.D. Negulici (secolul XIX), schimonahia Pelaghia Negulici.

Duhovnicul mânăstirii este in prezent Pr. Filotei Movileanu, iar stareță Maica Ana Lucia Nedelea. În urmă cu două-trei decenii, călugărițele de la Nămăiești lucrau covoare manuale, care în cea mai mare parte erau exportate. Acum mestesugul covoarelor a murit! Nimeni nu mai face covoare aici!

imageToți cei care au venit la Mănăstirea Nămăiești, un loc minunat unde îl poți simți pe Dumnezeu atât de aproape, închinandu-se la sfintele icoane si moaste, găsindu-și astfel pacea și mai ales liniștea sufletească (mame cu copilași bolnavi, femei care doreau să rămână însărcinate, familii greu încercate, ș.a.) sunt martori ai minunilor săvârșite de Maica Domnului.

Ceea ce uimește la acest lăcaș de cult, pe lângă grota săpată în interiorul stâncii, este îmbinarea armonioasă dintre peretele de piatră și zidurile ridicate la intrare, care par a fi crescut din interiorul muntelui! Am admirat minute în șir această construcție ingenioasă, o adevărată operă de artă a constructorului.

image

Interiorul bisericii este simplu, contrastând parcă cu opulența pe care am întâlnit-o prin alte lăcașe de cult ridicate recent. Stranele de lemn erau aliniate pe lateral, îmbiindu-ne parcă să ne odihnim aici și să ne desprindem pentru câteva clipe de toate grijile cotidiene. Catapeteasma bisericii este sculptată în lemn și se sprijină într-o scobitură a grotei, iar în partea stângă am putut admira icoana Maicii Domnului, în jurul căreia s-au țesut atâtea legende. Icoana este îmbrăcată în aur, iar trăsăturile calde ale Maicii Domnului și ale Pruncului se pot observa cu ușurință.

Pictura care o reprezintă pe Maica Domnului cu pruncul Isus în brațe a fost deteriorată de vreme, desigur, se pare, însă, că acest fapt nu micșorează nicicum puterea ei de-a face minuni. Eu însămi m-am rugat și dorința mi s-a împlinit chiar în acest an. Să fie o coincidență? Cred cu tărie că NU, și că ruga mi-a fost ascultată.

image

Din dorinţa Maicii Domnului, Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca trebuia să picteze 12 icoane „cu adevăratul chip al Fecioarei Maria”. Cei 12 Apostoli ai lui Hristos aveau misiunea să plece în toate „colţurile pământului” să propovăduiască Evanghelia, iar fiecare apostol urma să poarte cu sine o astfel de icoană.

Poposind pe meleagurile dacilor, Sfântul Apostol Andrei a căutat un templu păgân cu un preot pe care să-l convingă cine este adevăratul Dumnezeu şi să-i dăruiască icoana. Negăsind pe nimeni în drumul său, Sfântul Apostol a lăsat icoana într-o nişă din stânca unui deal şi a rostit: „ Noma est!” (Nu e nimeni!), iar aceste cuvinte au devenit Nămăieşti.

După unii istorici, acest locaș ar fi fost o catacombă creștină de pe timpul romanilor, după alții un templu închinat zeului Zamolxes,oricum biserica datează de pe vremea ”pogorârii”lui Negru Vodă și a neamului său din Țara Făgărașului și Almașului pe Argeș în jos.

image

Tot legenda spune că Maica Domnului a apărut în visul unor ciobani, care-şi păstoreau turmele pe acele meleaguri şi i-a îndemnat să sape sub stânca pe care dormeau, pentru că acolo vor găsi o icoană „cu adevăratul său chip”. De asemenea, în acel vis, Maica Domnului le-a mai spus că, în acel loc, să ridice o biserică în cinstea sa care să devină „loc de vieţuire şi de închinăciune pentru 30 de suflete”. Documentele vremii spun că biserica a fost săpată în stâncă cu dalta şi ciocanul. Totodată, locul icoanei a rămas acelaşi, în partea stângă a altarului, aşa cum a dorit Maica Domnului şi icoana nu a putut fi restaurată, deoarece peste noapte pictura dispărea,parcă Maica Domnului vroia ca icoana să păstreze doar „chipul său cel adevărat”.

A fost înrămată în argint, în anul 1798. Este renumită pentru ajutorul dat femeilor care se roagă la ea în speranţa că vor putea avea copii, pentru vindecările miraculoase ale unor afecţiuni grave, dar şi pentru aplanarea conflictelor familiale.
image

În lume mai există doar două astfel de icoane,una se păstrează la Vatican,cealaltă în Grecia.

Din punct de vedere energetic,la fel ca și Cetățuia sau Corbii de Piatră,această micuță biserică rupestră din Valea Mare Pravăț are o putere nebănuită,mii de pelerini alergând ca la un ajutor grabnic săptămânal.

image

O să închei acest mic articol cu o poezie care pe mine m-a impresionat foarte mult, din cartea Mănăstirii. DUMNEZEU SĂ-I OCROTEASCĂ PE ROMÂNI.

image

ARGUMENT

Săpat în pintenul de stâncă
Retrasă discret pe o colină
Vestita Mânăstire Nămăiești
Respiră o istorie divină
Citind atent descoperim
In versuri nepătrunse
Comori atât de prețioase
Ce-au stat atât de bine ascunse
Caci pasul pelerinului Creștin
Rămas în colbul vremii imprimat
S-a șters în negura de ani
Atunci cănd vântul a suflat
Ni se cuvine dar și nouă
Celor de după noi să le lăsăm
Comorile descoperite
Și așa istoria s-o reîmprospătăm
Și generații după generații
Au dus tradiția din gură-n gură
Iar astazi si noi încercăm
Să le lăsăm o firimitură
Vor trece rând pe rând decenii
Și alte generații vor veni
Poate că și ei se vor bucura
Când rândurile noastre vor descoperi
Ce-am auzit de la bătrâni
Sau ce ne-a fost dat să găsim
Frânturi din însemnări de odinioară
Să le aducem în prezent ne străduim
Și însemnări atâț de valoroase
Scrise de înalți ierarhi bisericești de călători
Români și chiar străini
În maniera frumoaselor povești
Cu secole în urmă au trecut
Pe acest meleag prelați de seamă
Ce-au scris părerile–n jurnale
Despre biserică și mai ales despre icoană
Îl vor descoperi pe Nicolae Iorga
Cum urcă pe cărarea pietruită
Să vadă bisericuța de la Nămăiești
Scobită-n stâncă de o mână îngrijită
Mărturisirea lor oferă
Istoria unui trecut ce reînvie
Prin pana celui care s-a oprit
Și-a scris impresii pe hârtie
Ce-a ascultat cântarea maicilor
Care erau la număr vreo 30
Ce se rugau cu pioșenie
Și s-or ruga în veci de veci
Il vor citi cu mult nesaț
Pe Petre Ispirescu care scrie
Povestea unchiașului sfătos
La Nămăiești în ‚Schițe de călătorie’
Și clopotul și toaca răsună
Pe plaiurile mioritice pe care
Doineau cândva ctitorii mânăstirii
Trecând pe aici cu turma de mioare
Apoi descrie fântâna mânăstirii
Care dă apa ce tămăduieste
Celui ce vine cu sete pentru rugă
Și celui care greu bolește
Cărora amintirea le-om păstra
Și pomenirea veșnica le-om face
Iar Dumnezeu din cer să îi vegheze
Ca somnul lor să fie în pace
Pe zidul ei mai spune Ispirescu
Mulțime de nume am văzut
Și multe din aceste nume
În mare parte le-am recunoscut
Și osteneala răsplătită
Căci au lăsat spre dăinuire
Această sfântă grotă în care
Facem în fiecare zi
Iar peste împrejurimi planează
Sfințenia înmiresmată
Ce-o dă icoana făcătoare de minuni
Și maica Sântă preacurată
Și permanent în rugăciune
Pe cititori noi îi pomenim
La fel vor face și alte generații
In vecii vecilor amin.

image

***

Nota personala: Acest loc, situat langă o pădure de fagi este un loc magic binecuvântat de Dumnezeu, care ne arată vechimea noastră pe aceste meleguri. Este pentru noi asadar un leagăn al creștinătății. Cred că ar trebui să invatam sa ne prețuim si să ne promovăm mult mai mult valorile de genul acesta mai ales ca unii vor sa ne stearga si chiar modifice diverse aspecte ale crestinatatii si crestinismului nostru. Nu dau nume dar ii stim cu totii din pacate.


Raspandeste cu incredere
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  5
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here