Acasă Religie Pelerinaje de neuitat Mănăstirea rupestră de la Șinca Veche

Mănăstirea rupestră de la Șinca Veche

540
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  6
  Shares

image

Dacă te lași dus de curiozitate până la Mănăstirea rupestră de la Șinca Veche vei vedea că este un loc învăluit în mister, care merită vizitat. Cunoscută și sub numele de „Templul Ursitelor”, mănăstirea e așezată la poalele Munților Făgăraș și Perșani, în depresiunea Făgăraș, la doar 45 de kilometri distanță de Brașov și puțin mai mult de 20 de kilometri de orașul Făgăraș.

Dealul Plesu, pe care este construit Templul Ursitelor este locul unde tinerii din zona arunca, din cele mai vechi timpuri, o roata pe care leaga paie carora le dau foc. Localnicii au credinta ca astfel isi vor afla ursita si se vor casatori pana la sfarsitul anului. Traditia se respecta de trei ori pe an, de Sfantul Gheorghe la Lasata Secului, inainte de Pasti si la Schimbarea la Fata a Domnului.

image

Oamenii din zona erau convinsi de puterea extraordinara care se ascunde sub piatra, asa ca intrau in galerii si lasau acolo icoane, haine, apa si mancare. Credeau ca lucrurile acelea se incarca astfel cu o energie deosebita, pentru ca apoi veneau, recuperau totul si consumau mancarea, purtand si hainele, iar icoanele erau duse acasa, in speranta ca vor transfera macar o mica parte din “sufletul” pamantului in caminul si in viata lor.

Şinca Veche apare în acte începând cu secolul al XII-lea. Mănăstirea rupestră nu a putut fi datată cu precizie, versiunea mai des întâlnită accepta că an al apariţiei 1742, moment când bisericile ortodoxe sunt interzise. Sunt păreri care spun că mănăstirea există de câteva mii de ani, având origini dacice sau chiar mai înaintate.

image

În anul 1789 pastorul reformat din Făgăraş scria despre mănăstire: “Mănăstirea este tăiată în întregime în piatră de carieră şi deci nu are acoperiş. Este săpată cu pricepere, cu o muncă uriaşă, demnă de mirare. Ferestrele sunt tăiate lateral, atât de înguste încât călugării când slujesc se plimba cu cărţile după razele soarelui”.

La Șinca Veche se poate ajunge pe drumul pitoresc care leagă Zărnești-ul de Făgăraș (DN 73A). Drumul e de recomandat și pentru alte excursii, pentru evitarea Brașovului, cu atât mai mult cu cât te poartă prin satele și văile din zona Poiana Mărului. De o frumusețe deosebită, locurile de aici te duc cu gândul la Maramureș ori Bucovina, unde dealurile cu pășuni și păduri coboară brusc spre firul apei, de-a lungul căreia se întinde și șoseaua. Odata ajuns în Șinca Veche e de ajuns să urmezi indicatorul maro specific obiectivelor turistice, care te va conduce, pe un drum bine asfaltat, până la destinație.

image

Ajuns aici, descoperi un loc bine îngrijit și pus la punct, organizat în jurul bisericii subterane. Este o foarte bună punere în practică a expresiei “omul sfințește locul”… De ce zic asta? Doar cu câteva ocazii am văzut oameni care își dau seama de valoarea și importanța unor locuri din țara asta și au făcut tot ce le-a stat în putință să îl pună în valoare, să scoată perla din scoică, dacă putem spune asa. Asta se întamplă și aici, la Șinca Veche. Fundația Ortodox-Culturală “Maica Sfântă – Bucuria Neașteptată” a luat în concesiune de la Primăria Șinca Veche acest loc cu totul special și l-a amenajat așa cum rar am mai văzut pe meleaguri mioritice.

Biserica rupestră a fost acoperită cu bârne peste care s-a așezat o folie care împiedică intrarea apei în grotă, întreg peisajul exterior a fost amenajat cu alei pietruite, garduri din nuiele de alun, frumos îmbinate, bănci pentru turistul venit pentru reculegere ori pentru o scurtă vizită, curățenie, coșuri de gunoi și o anumită unitate arhitecturală care lipsește cu desăvârșire în multe din zonele turistice din țara noastră, fie ele religioase sau laice.

image

Controversatul lăcaş de cult de la Şinca Veche se bănuieşte că ar avea o vechime de 7.000 de ani şi orgini dacice, poate chiar mai înaintate si se presupune ca ar fi apartinut aceleiasi civilizatii care a intemeiat “Templul Alb” din Insula Serpilor.. Deşi nu se poate spune cu precizie data exactă a construirii mănăstirii din piatră, versiunea acceptată şi cea mai des întâlnită ar fi anul 1742, timp în care bisericile ortodoxe erau interzise.

Legendele şi tradiţiile locului spun că aici au avut loc fenomele paranormale, vise premonitorii şi tot felul de viziuni. Localnicii şi alţii care l-au vizitat susţin că în acest loc visele se îndeplinesc, dacă ai inima curată şi plină de dorinţă şi musai trebuie să fiţi aşezaţi în turnul de unde se vede cerul. Aici iarba creşte altfel şi face minuni, vacile care pasc dau lapte mai mult şi mai bun, iar expresiile „energii ciudate” şi „stare deosebită” sunt frecvent întâlnite pe buzele celor care au călcat pragul mănăstirii.

image

Unii localnici spun că aici se aud, în preajma unor sărbători mari, coruri parcă venite din cer, care le încântă auzul, şi, cu toate că se auzeau vocile foarte clar şi muzica era bisericească, nu au putut distinge cuvintele. Sătenii din Şinca Veche sunt convinşi că templul are puteri miraculoase. Spre întărirea misterului, se spune că pe fotografiile care se fac aici apar sfere albe, invizibile în momentul fotografierii.

Faptul că aici s-ar petrece fenomene bizare este întărit şi de oameni care nu aparţin locului. Exemplul cel mai elocvent a fost relatat de către un reporter a ziarului „Monitorul de Braşov”, care venit, în 1996, la Templul Ursitelor pentru a realiza un material jurnalistic. El a avut supriza să constate că aparatul său de filmat se oprea şi pornea înregistrarea după „bunul său plac”. La vizionarea materialului, au putut fi observate imagini pe care la momentul filmării cei prezenţi în peşteră nu le văzuseră. Imaginile filmate înfăţişau sfere de lumină şio  siluetă îmbrăcată în vestmânt de culoare închisă.

image

Până la urmă, cu toate controversele şi speculaţiile, Templul Ursitelor de la Şinca Veche este un loc interesant ce se află pe teritoriul ţării noastre şi completează bogăţia spirituală a poporului român, un loc cu totul aparte, şi plin de mister, care merită vizitat. Şinca Veche este şi locul de unde se trage familia marelui istoric şi filolog Gheorghe Şincai, reprezentant al Şcolii Ardelene.

Laitmotivul acestui loc e dat de gărdulețele din nuiele de alun, care însoțesc și delimitează toate aleile, și care sunt folosite și pentru a masca divese elemente ale construcțiilor, pentru a nu rupe linia generală a peisajului.

O mare parte din misterul locului se datorează și originii încă incerte a lăcasului precum și arhitecturii bizare a acestuia. Biserica are două altare, ceea ce face pe mulți să susțină că nu are o origine creștină.

clip_image001Oricând ar fi fost săpată această mănăstire, un lucru este cert, a servit dintotdeuna ca loc de reculegere, adăpost și rugă pentru călugarii care au găsit aici un loc retras de agitația “civilizației”. Și ca să poată avea grijă de acest loc, cei de la fundație, au construit puțin mai sus, accesibil pe aceleași cărări șerpuite și încadrate de nuiele de alun, o mănăstire cu toate cele trebuincioase, nu în stilul tradițional de biserică ortodoxă, ci sub forma unei case de lemn susținută de piloni, care dispune atât de spațiu destinat rugăciunii cât și de spații necesare traiului măicuțelor de aici, cu bucătarie, cameră de oaspeți dar și cu un centru de creație pentru reînvierea meștesugurilor tradiționale. Mănăstirea are numele de “Buna Vestire” și poartă hramul Sfantului Ierarh Nectarie Taumaturgul. Cand am ajuns aici, moastele Sfantului Ierarh Nectarie Taumayurgul erau calde. Se mai pastreaza cu sfintenie si multa evlavie particele din Sfinte Moaste ale Sfintilor printre care si Moastele Sfantului Vasile cel Mare si cele ale Sfantului Serafim de Sarov cei doi sfinti care deschid fiecare an, caci sunt sarbatoriti pe 1si 2 ianuarie in calendar.

image

Istoricii spun că templul este unic în lume, însă locul este controversat, iar opiniile sunt diverse. A fost folosit ca loc de refugiu şi rugăciune de către călugării ardeleni hăituiţi de Maria Tereza în anii 1700, pentru a trece la catolicism.

Cu toate acestea, în nici una din încăperi nu există vreun semn al crucii. Deci, toată lumea e de acord că avem de-a face cu ceva unic. Ascunsă privirilor de un pâlc de pădure, descoperi o adevărată biserică subterană. Pângărită şi parţial distrusă, de-a lungul timpului, din cauza prostiei şi a lăcomiei.

image

Despre  Sinca Veche s-au scris asadar multe, acest loc magic si misterios atragand in continuare “turisti” din toate colturile tarii, curiosi sau credinciosi ce vin sa se roage sau sa se incarce cu energie…Cunoscatorii insa, cei ce vad dincolo de ceea ce se arata la prima vedere remarca un fapt aparent ingrijorator. Iata deci un fapt pe care nu stiu cati dintre dumneavoastra l-au remarcat: in ultimii doi ani s-au facut voit anumite modificari structurii ansamblului.

Mai exact:”cineva” a pus programe de blocare a energiilor de tip “vechi”, sau asa-zis “pagane”, si s-au adaugat alte “programe de intensificare a energiilor, de tip iudeo-crestin”.

Simbolul crucii apare acum mai peste tot, de la “cupola” deschisa a pesterii, pana pe troita de lemn din interior, si sunt cruci desenate aproape pe fiecare bolta de intrare si perete.

Va amintesc ca, in ciuda aparentelor, nu este greu sa imprimi un nou simbol pe peretii pesterii, pentru ca materialul de acolo nu este piatra, ci un amestec ce contine suficient siliciu, si care este destul de sensibil la … caldura.

Asadar, cei ce au mers de-a lungul timpului de mai multe ori la Sinca Veche, au observat ca, treptat, treptat, ceva esential parca s-a schimbat.

Este ca si cum cineva a incerca continuu sa blocheze acea parte veche a templului pre-crestin, si mai ales energiile ce intra prin portalul deschis acolo, accentul fiind pus insa extrem de mult pe falsa si mult mai noua simbolistica crestina. Probabil ca cei de acolo in anumite circumstante ar deschide gura dar … probabil ca si-ar pierde painea!

De asemenea, de curand s-au ingradit anumite parti ale pesterii care sunt foarte puternic energizate, pe motiv ca “se fac lucrari de consolidare” – ceea ce, fie vorba intre noi, este o mare gogorita sau pacaleala ca tot traim in tara vesnicelor pacaleli.

Nu ai ce consolida, locul este foarte mic, nu “cade” nimic, nu se “prabuseste” nimic, ceea ce se intampla este insa dincolo de aspectul locului sau facilitatile pentru turisti. Cei ce au ingradit zona din stanga si din dreapta a pesterii stiu foarte bine de ce au facut-o, pentru ca cea mai mare de energie din acele zone vine, nu din camerele interioare frumos luminate si decorate cu cruci peste cruci.

Din fericire, portalul functioneaza bine in continuare, chiar daca entitatile sunt acum blocate. Poate e mai bine asa, pentru ca vibratia unora din vizitatori este foarte aproape de cea a Neanderthalienilor.

Lumina intra in continuare de jos in sus energizand pe oricine se aseaza in centrul pesterii. Se comunica in continuare cu alte lumi, la nivel personal, in functie de misiunea si problemele fiecaruia.

Insa orice entitate care mai demult se “zbenguia” in voie in acel loc, este acum puternic blocata. Poate ca este doar o masura de precautie, poate este parte dintr-o conspiratie mai ampla de rupere a legaturilor cu trecutul omniprezent, nu stiu. Poate ca!

Totusi cei ce merg acolo sunt marcati intr-un fel sau altul. Ca merg ca simpli pelerini crestini sau ca merg ca initiati, tot se simt atinsi si atrasi launtric de magia locului… Asa ca, va recomand tuturor, aceasta calatorie … alaturi de Avram Travel si atoatestiutorului ghid, domnul Costel Barleanu.

*

Am o singura rugaminte insa: folositi timpul petrecut acolo pentru a va ruga sau a medita, nu pentru a face poze!

Este extrem de deranjant pentru cei ce stau in liniste, sa auda non stop ba un beep, ba un blitz, ba un zbarnait de motoras VHS!

Acesta este un loc al linistii, un loc sacru. Sa faci poze si sa vorbesti tare intr-un asemenea loc, e ca si cum ai merge la o manastire si odata cazat intr-o chilie sa incepi sa te uiti la un film de actiune si asta cu sonorul dat evident la maxim ca asa e azi cool la Neanderthalienii nostri! E aberant si totodata stupid. Mai bine stai … acasa …


Raspandeste cu incredere
 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  6
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here