Acasă Supliment Cultural Carte Manual de guerillă fiscală. Cum să plăteşti cât mai puţine taxe şi...

Manual de guerillă fiscală. Cum să plăteşti cât mai puţine taxe şi impozite, folosind metode în întregime legale

922
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

ebook-manual-de-guerilla-fiscala

Luca Dezmir mai este cunoscut şi ca unul din experţii români în inteligenţă financiară şi educaţie antreprenorială, autorul site-ului de specialitate Milionarul Mioritic. Cartea a fost deja apreciată de către importanţi oameni de afaceri şi influenţatori din România.

Fiind eu însumi un publisher, am apreciat minuţiozitatea documentării, stilul cizelat şi notele personale ale autorului, preocupat de optimizarea nu doar fiscală. Manual de guerillă fiscală are un stil fluid, prietenos, pe înţelesul fiecăruia şi o structură ajustată potrivit subiectului, cu un nivel mediu de complexitate. Cele 24 de capitole se desfăşoară pe parcursul a cinci părţi, la care se adaugă o prefaţă, o introducere, anexe şi, ce am apreciat foarte mult, o bibliografie recomandată şi comentată. Volumul numără aprox. 150 de note de subsol.

Primul lucru pe care îl apreciez la această carte este separaţia conceptuală a subiectelor care sunt prezentate, faţă de cele care sunt lăsate la latitudinea cititorului prin documentare. Cu alte cuvinte, este o carte ce merge pe principiul “dacă nu ştii de unde să începi, începe de aici”. Luând în considerare că nu am mai citit o asemenea carte, găsesc faptul că mi-a picat aceasta în mână unul fortunat. Ştiu din propria experienţă că, atunci când începi să te scufunzi într-un subiect de specialitate şi descoperi imense ramificaţii, ai putea avea tentaţia de a scrie despre toate, sau de a le prezenta pe unele în detrimentul altora. Luca foloseşte o abordare diferită într-o manieră justificată.

Aceasta nu este atât o carte de conţinut (adică ceva gen “100 de metode de a reduce/evita plata impozitelor, taxelor şi comisioanelor”) pentru că o asemenea abordare ar fi căzut în riscul perimării foarte rapid, din cauza schimbărilor legislative din România. Din acest punct de vedere, Luca prezintă suficient de clar şi realist sistemul românesc. În schimb, milionarul mioritic a realizat o carte de strategie. El oferă principii şi face o listă destul de completă a metodelor şi criteriilor care trebuie avute în vedere în ceea ce priveşte soluţiile existente, în funcţie de nevoile fiecăruia. În toată această prezentare, el insistă pe a-l învăţa pe cititor să prindă peşte, nu a-i da peşte. Apoi, detaliază unele dintre ramificaţiile pe care le enumeră şi oferă câteva exemple, pe care le completează cu multiple invitaţii de tipul: “aici sau acolo puteţi citi mai mult” şi indică în mod precis cum cititorul poate găsi informaţia cu precizie. Avantajele acestei abordări sunt: focusare, holism şi echilibru. Luca ştie ce să scrie şi ce să nu scrie şi explică asta foarte bine.

Al doilea lucru pe care l-am apreciat la Manual de guerillă fiscală este deschiderea de drumuri. Autorul însuşi este un deschizător de drumuri, un pionier, un întreprinzător, cu multe iniţiative de afaceri (şi reuşite şi euşuate) care analizează ceea ce se întâmplă la nivel global şi face o comparaţie cu ceea ce este disponibil în România. Astfel, Manual de guerillă fiscală se deschide ca un început de călătorie, o preocupare de studiu, ale cărei aplicaţii vor da roade în timp numai pe măsura efortului depus de către cititor. Simpla citire a acestui volum este insuficientă în termeni practici, deoarece, amintesc, Luca ne învaţă cum să pescuim, nu ne dă peşte. Conexiunile sale cu alţi autori de referinţă în domeniul inteligenţei financiare, precum Horaţiu Sasu sau Eusebiu Burcaş ne arată că această carte nu este unică şi că există o piaţă bine dezvoltată de specialişti în domeniul optimizării fiscale, precum şi autori autohtoni în acest sens. Chiar dacă nu e nicidecum prima carte de optimizare fiscală din România, mi-a creat impresia că este cea mai potrivită să fie citită prima. Din nou voi face apel la un principiu pe care îl consider important pentru autor, acela de a nu repeta ceea ce au scris alţii, ci a veni cu o sistematizare a informaţiilor disponibile şi a oferi trimiteri valoroase. Fiecare volum din bibliografia cernută atent la final este însoţită de un comentariu util cu privire la de ce este importantă acea lucrare în contextul guerillei fiscale, ceea ce impresionează mai mult decât o listă exhaustivă a bibliografiei cu toate titlurile. Personal pun mare preţ pe partea referenţială a unei cărţi de specialitate, iar aici Luca primeşte un plus mare de la mine. Aşa se face!

A treia mare calitate a volumului este, în viziunea mea, nişarea, atât din punctul de vedere al conţinutului conştient exprimat şi adresat către cititor, cât şi prin intermediul campaniei de lansare a cărţii care s-a desfăşurat acum un an. Există o anumită structură psihologică, un profil al cititorului acestei cărţi. Luca ştie pentru cine scrie şi pentru cine nu scrie. Cititorul care beneficiază cel mai mult de pe urma acestei cărţi nu este conturat atât prin câţi bani câştigă, ci prin atitudinea deschisă la metode inteligente de economisire, indiferent de pregătirea şi motivele fiecăruia. Deci este vorba despre oameni care gândesc în opţiuni, alternative, breşe în sistem, şi doreşte să se implice activ în căutarea, găsirea şi folosirea lor pentru afacerea pe care o desfăşoară. E o carte pentru oamenii care gândesc strategic, cunosc sistemul financiar-fiscal, îl înţeleg într-o anumită măsură şi caută să folosească această cunoaştere pentru a-şi servi propriile obiective, fără a încălca legile. NU este o carte pentru şmenari, bişniţari, cei ce trăiesc în aşteptarea preamăritei pensii sau pentru cei ce văd în posesiuni o modalitate de afişare socială.

O a patra mare calitate a cărţii la care mă voi rezuma o găsesc în onestitatea demersului. Atât în termeni de conţinut, cât şi în termeni de strategie. Din punctul de vedere al conţinutului, cartea delimitează clar metodele de optimizare fiscală de metodele de evaziune fiscală şi argumentează obiectiv împotriva evaziunii fiscale, acordând o întreagă secţiune analizei acestui fenomen. Din punctul de vedere al strategiei, cititorul este un împreună-călător cu autorul în acest domeniu, impresie pe care Luca Dezmir o creează şi o întăreşte prin împărtăşirea impresiilor şi dilemelor descoperite pe parcursul documentării şi scrierii acestei cărţi, care de la structură la execuţie a cunoscut schimbări importante şi justificate în conţinut, fără a afecta cursivitatea discursului. Se simte cum cartea a crescut organic şi s-a conturat în jurul subiectului în funcţie de informaţiile descoperite. Autorul a învăţat şicititorul învaţă odată cu autorul pe măsură ce îi aminteşte, pas cu pas, că informaţiile împărtăşite trebuie verificate şi că există o continuă dezvoltare şi transformare a situaţiilor pe care le descrie (cum sunt alternativele la bani, taxa auto sau energiile alternative).

Ce a făcut această carte pentru mine. În primul rând, mi-a oferit o extensie a cunoştinţelor pe care deja le aveam în domeniu – pe alocuri, am avut o senzaţie de familiaritate cu unele subiecte şi chiar îmi venea să îl completez pe autor – volumul deci este un fel de accelerator de cunoştinţe şi strategie, extinzând aria cunoştinţelor în toate direcţiile. În marea majoritate a situaţiilor însă, informaţia am găsit-o nouă şi foarte utilă – cam 85 % din conţinutul cărţii. Chiar şi numai prin exemplele pe care le dă, mi-a lămurit răspunsurile la multe întrebări pe care poate nici nu le aveam clar formulate. Apoi, mi-a oferit un ghid de încredere pentru momentele în care urmează să cer sfaturi unor specialişti cu privire la metode de optimizare fiscală. Acum ştiu ce să întreb şi cum să procedez pentru a verifica în esenţă calitatea informaţiilor primite. Apoi, mi-a ridicat mingea la fileu din punct de vedere psihologic, pentru că, pentru un om ca mine, care şi-a înfiinţat propria firmă de aproape 10 ani, am conştientizat că am anumte issues de-a dreptul emoţionale când vine vorba de relaţia cu statul. Modul în care cartea mi-a confruntat aceste issues o percep ca fiind următoarea: m-a luat de mânuţă şi mi-a explicat cum se procedează în relaţia cu statul, m-a încurajat să pun întrebări fără să mă tem şi fără să mă enervez şi să perseverez în obţinerea unor anumite avantaje importante pentru activitatea mea. Cartea mi-a oferit de asemenea informaţii importante cu privire la obligaţii şi drepturi pe care nici nu ştiam că le am şi am ridicat o sprânceană de suprindere nu de puţine ori.

Cred că nu sunt singurul care are issue-uri emoţionale sau motivaţionale în legătură cu acest subiect, chit că nu am trecut prin cine ştie ce traume (controale fiscale, datorii la stat, recuperări forţat, etc.). Autorul cunoaşte foarte bine acest lucru şi îl abordează lateral pe parcursul cărţii, explicând cum fenomenul instabilităţii legislative în domeniul fiscal îndepărtează chiar şi mari investitori de România, nu doar pe măruntul contribuitor întreprinzător. Aşadar, în cele din urmă, cartea a întâmpinat acest aspect pentru mine şi a constituit, aş putea spune, chiar o lectură terapeutică, acoperind unele porţiuni de ceaţă, neîncredere şi lipsă de siguranţă cu informaţii şi stratregii. Astfel, s-a mai diminuat ceva din frica că “vine statul peste tine şi-ţi ia totul, chiar şi ce nu ai”. Frica este reală şi justificată, dar parte din control a trecut la mine. Mulţumesc, Luca.

Titlu: Manual de guerillă fiscală. Cum să plăteşti cât mai puţine taxe şi impozite, folosind metode în întregime legale. Editura Gordian, Timişoara, 2013. 354 p. varianta e-book.  ISBN 978-606-8763-34-5. Cartea se poate cumpăra în format e-book de pe site-ul autorului. Cartea are şi propriul site de prezentare. De aici se poate cumpăra şi versiunea în format print, de 455 de pagini.

Ştefan Alexandrescu

consultant în strategie de comunicare şi resurse umane

discerne.wordpress.com


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here