Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Mare atentie la noua cioara vopsita, pestele colorat artificial adica!

Mare atentie la noua cioara vopsita, pestele colorat artificial adica!

285
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    4
    Shares

De cand a fost lumea asta facuta, pestele a fost si este considerat a fi unul dintre cele mai sanatoase alimente existente. El nu trebuie sa lipseasca din meniul adultilor dar mai ales al copiilor.

Din pacate insa, in ultimii ani, pana si pestele trebuie ales cu mare grija astfel incat efectul introducerii lui in meniul saptamanal sau chiar zilnic sa nu fie mai degraba unul nociv.

Acum, cand marile si oceanele au fost puternic poluate trebuie sa acordam atentie sporita … PROVENIENTEI!

Ultima oara cand am mers sa cumpar peste am uimit un rand intreg, inclusiv pe vanzatoare, atunci cand am intrebat daca … sardinele sunt proaspete!

Asta pentru ca doream sa cumpar ceva sanatos. Vanzatoarea supermarket-ului nu s-a putut abtine insa sa nu exclame, evident amuzata si plina de ea: “Luati sardine pentru copii?! Pfuiii”

Luati doamna un file fara oase, un pangasius, un somon!”

Nu, multumesc!

Prefer in primul rand un peste de captura si nu unul de acvacultura.

Diferenta de provenienta este esentiala pentru sanatate.

Pestele de acvacultura este hranit cu diverse substante artificiale special concepute pentru ca acesta sa creasca mai repede, mai mare si implicit sa devina cat mai profitabil.

Pestele de captura creste si se hraneste in mediul lui natural.

Daca discutam despre un peste de apa curgatoare este si mai bine fiindca riscul ca acesta sa fi inotat intr-o apa poluata scade simtitor. Implicit el este ceva  mai sanatos decat cei de apa sarata.

Am ales deci sardinele fiindca ele sunt capturate de traulere. In plus ele reprezinta o sursa foarte buna de Omega 3.

Somonul a fost si este inca pestele meu preferat, insa cu toate astea l-am cumparat foarte rar, mai ales in ultima perioada.

Stiati ca acea culoare roze a somonului provine de la un anumit tip de alge care cresc doar in mediul natural al speciei si pe care somonul le mananca in cantitati mari?

Ei bine, spre deosebire de ruda sa salbatica, somonul de acvacultura/crescatorie, este crescut in medii supraaglomerate, medii in care chiar nu are acces la acest proces natural de colorare a carnii, drept urmare el este “vopsit” evident artificial cu coloranti artificiali introdusi in hrana.

Ficatul unor astfel de pesti este saturat de substante toxice si nocive. Plin de aditivi, somonul de acvacultura devine astfel mai degraba nociv decat benefic, fiind considerat chiar cancerigen de catre unii activisti.

Alta noua descoperire de exceptie de la Raionul Pescarie este “pastravul somonat”!

Cum se obtine?

Se creste puietul de pastrav in acvacultura si i se administreaza hrana cu colorant.

Oficial, colorantul se obtine numai pe cai naturale: beta-caroten sau astaxantina (din alge rosii). Cum astaxantina de sinteza artificiala este mai ieftina decat cea naturala, cine poate garanta 100% ca hrana administrata pestilor de avacultura este naturala?

Trebuie sa fii tampit cu acte in regula sa crezi o astfel de istorioara nascocita de departamentul de marketing al supermarket-ului. Nimeni nu investeste in plus ca sa-si diminueze profitul!

Si totusi, ce rost are sa vopsim pestele?

Doar pentru a pacali cumparatorul?

Pentru a prezenta o carne care sa incante ochiul?!

Curat-murdar, coane Fanica!

Atentie mare la pestele gunoi Pangasius. File-ul de Pangasius arata foarte bine, carnea sa are o textura moale si extrem de placuta.

Multi parinti sunt adeseori tentati sa cumpere acest peste in special pentru copii, mai ales ca si pretul este extrem de accesibil.

In realitate, acest peste este o otrava legala, crescut in ferme supraaglomerate in Thailanda in special, otrava pe care este bine si recomandat sa o evitam pe cat posibil.

Cand evitam acest tip de peste, evitam practic o imbolnavire sigura, consumul regulat al acestui peste ducand la o scadere rapida a capacitatii de raspuns a sistemului imunitar, si chiar o hepatita.

Demn de mentionat este faptul ca, acest peste – Pangasius este foarte sarac in Omega 3 si este complet lipsit de orice fel de nutrienti sanatosi.

In al doilea rand acest peste provine in special din Thailanda si Vietnam, creste in raul Mekong, unul dintre cele mai poluate fluvii de pe planeta. Riscul ca pestele de la raft sa fie contaminat cu tot felul de substante novice este deci extrem de mare.

Macrou, cod, hering, merluciu. Pesti oceanici, foarte bogati in nutrienti, recomandati atat pentru adulti cat si pentru copii. De obicei in gasim in stare congelata. Este bine sa ii cumparam cu atentie marita la provenienta, adica zona de pescuit oceanic din care acesta a fost capturat.

Cel mai bine ambalati si de la companii in care avem incredere, nu la kilogram. Astfel minimalizam riscul de a cumpara pesti congelati, dezghetati si apoi recongelati. Acest proces repetat altereaza carnea pestelui. In rest sunt o alegere buna! Doar ca cei din Atlantic vin acum cu Cesiu radioactiv de la Fukushima! Asta pe langa mercur …

Pestii sezonieri care cresc in Marea Neagra si se gasesc in general vara, proaspat capturati, sunt bogati in nutrienti si Omega 3. Nu au foarte multe oase si se gatesc relativ usor, cel mai indicat la cuptor. Ii recomand cu incredere: chefal, calcan, hamsii.

Semipreparatele din comert pe baza de peste, gen icre. Ati avut curiozitatea sa cititi ingredientele de pe o cutie de icre? Nu am gasit nici macar un singur tip de icre 100% naturale dintre cele comercializate in magazine.

Desi contin foarte multa sare, printre ingrediente gasim multe substante  nocive folosite in industria alimentara pentru conservarea alimentelor.

Niciodata nu cumpar genul acesta de produse!

In concluzie, cand mergem sa cumparam peste, nu conteaza numai prospetimea pestelui ci si provenienta acestuia!

Daca prospetimea este importanta pentru sanatate pe termen scurt, provenienta cu siguranta ne poate afecta pe termen lung sanatatea.

Foarte important este insa si modul in care gatim pestele.

Din punctul meu de vedere, a praji pestele este similar cu proverbul extrem de sugestiv de altfel “S-a inecat ca tiganul la mal!”.

Pai ne-am chinuit efectiv degeaba sa alegem un peste cat mai proaspat, cu provenienta buna si lipsita de riscuri ca, in final, sa  il prajim in ulei incins la peste 200 grade Celsius, proces cunoscut ca fiind extrem de toxic si chiar cancerigen?

Cea mai sanatoasa alegere in acest caz este pestele la cuptor, de preferinta asezonat cu legume taiate rezonabil si gatit in vas tip Jena.

Lasat la o temperatura de 180 – 190 grade Celsius, aproximativ 30 minute. Adica exact cat sa fie bine gatit si sa-si pastreze totodata si nutrientii specifici.

In incheiere nu-mi ramane decat sa va urez traditionalul:

“Pofta buna!”


Raspandeste cu incredere
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    4
    Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here