Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Mare atentie! Oua artificiale din compusi cancerigeni! Made in China!

Mare atentie! Oua artificiale din compusi cancerigeni! Made in China!

1140
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

De la pantofii sport la produsele farmaceutice, de la parfumuri până la pieselr auto, de la articole vestimentare până la CD-uri cu muzică sau programe de calculator, orice produs poate fi supus riscului piratării şi contrafacerii, nimeni nu este surprins, mai ales dacă este vorba de produse venite din indepartata China.

Cine nu a auzit azi de Mike, Adidao, iBone si alte marci facute cunoscute de chinezi? Dar puţini se aşteaptă la cele ce urmează.

 

Chinezii au ajuns să falsifice ouăle de gaina!

Doar gândul că şi ouăle pot fi contrafăcute este înspăimântător, nu-i asa? Au circulat acum ceva timp niste e-mailuri care la inceput s-a crezut ca sunt falsuri dupa care e plin netul de ele. Daca era o stire falsa nu e clar de ce au aparut atatea filmulete care iti explica de ce si cum sa procedezi ca sa falsifici ouale. Mai mult problema oualelor false s-a intins in mai toata Asia, incluzand chiar India unde zeci de reportaje vorbesc despre ouale falsificate!

Asa ca sa reluam ceea ce stim deja

În China există chiar şcoli care instruiesc în acest sens, unde se ţin cursuri în toată regula pentru a invata sa falsifici produsele alimentare.

Întreprinzătorii fără scrupule care comercializează nestingheriţi ouăle contrafăcute, sunt dispuşi chiar să-si dezvăluie celor interesaţi „secretele de fabricaţie” ale ouălelor artificiale – toate în cadrul unui curs de 3 zile şi la un preţ de cca 150 de dolari.

Poate credem ca le-am vazut pe toate si ca ne-am invatat si cu marfa chinezeasca, pentru ca suntem printre tarile cu cea mai mare rata de import de produse contrafacute din China. Dar uite ca mai apare uneori si cate o stire cu adevarat naucitoare. Sincera sa fiu, am crezut la inceput ca e o nascocire dar dupa ce am studiat pe internet, am vazut ca este real si ca se si comercializeaza – OFICIAL!

Un jurnalist de la revista East Week din Hong Kong a participat la un asemenea curs de instruire, divulgând mai târziu metodele de fabricaţie ale alimentului contrafăcut intr-un reportaj de senzatie.
Totul a fost realizat cu ajutorul unor componente chimice ieftine, cu forme pregatite din timp şi cu ceva îndemânare. Rezultatul? Un ou aproape perfect, mai puţin efectul sau dezastruos pe care-l are asupra sănătăţii oamenilor ce au sansa sa-l consume.

 

De ce falsifică chinezii, mai nou, şi ouăle?

Pentru bani, bineînţeles. Fabricarea unui ou costă 0,5 – 0.55 Yuan/kg, în timp ce oul adevărat costă la piaţă 5.6 Yuan/kg. Merita? Se pare ca da!

Nu demult autorităţile chineze au făcut o razie în oraşul Guangzhou – un important centru comercial şi turistic din China de Sud – în cadrul căreia s-a găsit si confiscat o cantitate semnificativă de ouă contrafăcute, gata sa ajunga pe piata.

Preţul en-gros al ouălor era aici de 0.15 Yuan (echivalent cu cca. 0.06 RON) adică se vindeau practic la jumătatea preţului unui ou adevărat comercializat în China.

 

Gust, aspect, proprietati ale oului fals

Oul astfel realizat poate fi prăjit apoi fără prea mari probleme, doar numeroasele bule de aer îl pot da usor de gol. Chiar si gustul unui ou fals este, se pare, mult mai bun decât al unuia real, asta mai ales datorită aromelor artificiale continute din plin.

Pentru obţinerea albuşului se folosesc printre altele gelatină, un praf alb de origine necunoscută, acid benzoic (cu rol de conservant) şi piatră de alaun, folosită de altfel în scopuri industriale. Preturi de cost cu materiile prime extrem de reduse!

Pentru obţinerea gălbenuşului se amestecă un colorant galben ca lămâia cu un material lichid, compoziţia fiind apoi turnată într-o formă rotundă de plastic, şi diluată cu o soluţie apoasă, aşa numita „apă magică” cu conţinut de clorură de calciu, care accelerează întărirea produsului.

Bineînţeles, oportuniştii nu au uitat nici de coaja de ou: aceasta fiind realizată dintr-o ceară obţinută din parafină, ouăle întărite fiind învelite în această ceară, apoi lăsate să se usuce.

Un ou astfel obţinut seamănă leit cu originalul, cu toate că în albuş mai apar bule de aer, dar cei care au avut curajul si le-au gustat susţin că nici la gust nu se prea deosebesc de cele adevărate.

https://undemergituvantule.files.wordpress.com/2010/02/7.jpg

Bineînţeles specialiştii atrag atenţia asupra riscului consumării unor astfel de ouă, căci piatra de alaun poate cauza chiar şi demenţă.

 

Proces de manufacturare?!

I. Varianta veche, fara membrane

Asteptam cu groaza masina de facut oua false complet automatizata … Surpriza! Ea exista! Vezi varianta II

Pana atunci …

1. Adunarea materialelor brute

Sunt folosite şapte tipuri diferite de materiale chimice. Ouăle false sunt preparate din carbonat de calciu, gelatină, amidon, răşină, piatră acră (combinaţie de aluminiu şi potasiu) şi alte produse chimice. Ele sunt facute din  acid alginic, alaun de potasiu, gelatina si coloranti artificiali. Coaja de ou este obtinuta din carbonat de calciu (creta). Uneori se foloseste chiar albumina. Uneori …
https://undemergituvantule.files.wordpress.com/2010/02/1.jpg

2. Producţia propriu-zisă

„Gălbenuşul de ou” se formează în matriţa rotundă. Se foloseşte „apă magică”, adică clorură de calciu.

Două treimi din oul brut este aşezat în mulaj, se adaugă clorat de calciu şi coloranţi artificiali.

Prin adăugarea unui pigment galben, culoarea devine cea de gălbenuş de ou crud …

 

3. Turnarea in forma
În matriţă se pune alb brut de ou, la fel ca la prima turnare, gălbenuşul de ou se introduce la fel ca găluştele în supă, totul se spală în apă magică, iar jumătatea de ou începe încet să se formeze. Forma de ou se lasă să se usuce 1 oră, iar după spălarea cu apă este gata.

Este turnată în mulaj substanţa care substituie coaja oului (o treime). După o oră oul se usucă după ce este spălat cu apă.

 

4. Formarea invelisului dur
Aţa de cusut este trecută prin ou care este apoi înmuiat în parafină şi carbonat de calciu până când oul se usucă, iar apoi este din nou scufundat în apă.

Liniile de cuplare a jumătăţilor de ouă se estompează prin cufundare în parafină şi carbonat de calciu, pentru formarea cojii în această soluţie, care se repetă de mai multe ori, până când coaja se întăreşte puţin.

După clătirea în apă rece, linia de cuplare se estompează, iar în acest moment oul a căpătat forma finală.

Coaja oului se întăreşte după ce este înmuiată în parafină. Oul e lăsat să se usuce complet.

Aţa de cusut este trecută prin ou care este apoi înmuiat în parafină şi carbonat de calciu până când oul se usucă, iar apoi este din nou scufundat în apă.
Oul fals este gata.

Aceste oua sunt realizate in laboratoare clandestine.

Autoritatile chinezesti, in urma unui control in piete, au descoperit astfel de oua false la vanzare.

Consumarea unor astfel de oua provoaca pierderi de memorie si dementa.

În China s-au înregistrat 15.000 de cazuri de intoxicaţii alimentare
în 2001, care s-au dublat apoi în următorii ani. Au murit 262 de persoane.
În septembrie 2008 aproape 53.000 de copii chinezi s-au îmbolnăvit din cauza laptelui contaminat, patru dintre ei au decedat.

Bineînţeles specialiştii atrag atenţia asupra riscului consumării unor astfel de ouă, căci piatra de alaun poate cauza chiar şi demenţă. ”

S-ar parea ca, în decursul ultimilor ani, in China continentală, cazurile de alimente cu probleme şi toxiinfecţii alimentare sunt raportate pe scară largă , din cauza produselor contrafacute.

 

Motivul? Ca si la noi. Pretul …

Un documentar video realizat în China arată cum se fabrică ouăle false, din substanțe periculoase pentru sănătate. 

Un bărbat a prezentat într-o locuință insalubră cum fabrică ouă din carbonat de calciu, amidon, câteva vârfuri de linguriță de rășină, gelatină și alumină. 

Costul de producere al unui ou fals este mult mai mic, comparativ cu cel al oului real. În plus, falsul ar avea aproximativ același gust. 

Există unii care spun că aceste ouă false sunt numai un mit urban, dar un documentar realizat în China prezintă modul în care se ”creează” un ou din nimic.

 

 

 

 

 

 

 

Acum, dupa ce am vazut si aceste reportaje live putem sa consideram ca “stim” sa le facem si pe astea, desi bine ar fi sa fim vigilenti si sa ne uitam de doua ori daca in preajma sarbatorilor alergam ca de obicei dupa chilipiruri!

 

 

II. Varianta noua, cu membrane din plastic

Ultima noutate in domeniu, introduse de curand pe piata, ouale falsificate cu membrane interioare din … plastic colorat adecvat! Acestea, la cum arata si la cantitatea in care se produc reprezinta un real PROGRES! Sunt facute pe masini, toate sunt de aceleasi dimensiuni. Curios ca nu apare nicaieri masina dar uniformitatea “realizarilor” si cantitatea in care se produc dovedesc un singur lucru: MASINA DE FACUT OUA SINTETICE EXISTA!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Identificarea oului fals

 

 

 

Produsele artificiale ale Chinei ajung in final in lumina reflectoarelor. Unde?  In Coreea de Sud

Recent, produsele artificiale chineze au ajuns in lumina reflectoarelor din Coreea de sud. Cateva ziare coreene importante au publicat ample reportaje despre procesul de creare a oualelor artificiale in China, ceea ce a declansat panica si ingrijorarea printre sud-coreeni.

La 1 si 2 septembrie 2010, Munhwa Broadcasting Corporation (MBC) a facut un documentar intitulat “Viata fara produsele facute in China”. Documentarul a urmarit vietile zilnice a 3 familii din Coreea de Sud, S.U.A. si Japonia care au refuzat sa foloseasca produse facute in China. A discutat de asemenea despre produsele artificiale care invadeaza pietele chineze, starnind interesul sud-coreenilor.

Dupa documentar, ziarul principal coreean Chosun Ilbo a publicat un articol numit “MBC expune ouale artificiale facute in China”, descriind in detaliu cum sunt facute ouale artificiale.

Dong-A Ilbo, un alt ziar coreean, a publicat de asemenea, la 14 august 2007, un raport intitulat “Ouale artificiale din China facute din chimicale apar pe piata (sud-coreana – n.tr.)”.

Conform raportului din Chosun Ilbo, datorita cresterii mari a preturilor la produsele alimentare din China, ouale artificiale, facute doar din chimicale si fara nici un ingredient natural, au aparut mai intai in orasul Zhengzhou, provincia chineza Henan.

D-nul Wang, cel care conduce o companie producatoare de aditivi alimentari, descrie in detaliu cum sunt facute apoi ouale artificiale. “Oul alb” este facut prin dizolvarea alginatului de sodiu. Pare sa fie un lichid vascos transparent si este greu sa il diferentiezi de un ou alb real.

“Galbenusul de ou” este facut prin adunarea unui lichid cu pigment galben si solidificarea acestuia intr-o solutie de clorura de calciu. In final, “oul alb” si “galbenusul oului” sunt sigilate in “coji de oua” facute din carbonat de calciu.

“Daca se adauga amidon sau praf din galbanus de ou pe “galbenusul de ou”, textura unui ou artificial dupa ce este prajit este aproape identica cu cea a oualelor reale.”

Wang a declarat ca e nevoie de doar 0,55 yuani (0,07 centi americani) pentru a face peste un kg de oua, mai putin de o zecime din pretul oualelor reale de pe piata (0,8 centi americani).

Principalele ingrediente in ouale artificiale sunt aditivii alimentari, rasina, amidonul, solidificatori si pigmenti. Supraconsumul va afecta stomacul si poate cauza simptome precum pierderea memoriei si retard mental, etc.

Documentarul special si buletinele de stiri au declansat ingrijorari si panica in randul sud-coreenilor. Multi sud-coreeni au declarat ca desi produsele facute in China precum imbracamintea, electronicele, etc., sunt ieftine si le-au adus inlesniri in vietilor lor, calitatea si siguranta acestora sunt intr-adevar ingrijoratoare.

Nu cum mult timp in urma, jucariile facute in China au fost scoase de pe rafturile supermarketurilor datorita faptului ca vopseaua cu care erau acoperite continea cantitati extrem de ridicate de metale grele, fapt care ameninta siguranta copiilor.

De fapt, ouale artificiale nu sunt ceva nou in China. Cursurile de pregatire pentru “crearea de oua artificiale” sunt raspandite in Beijing si provinciile Henan, Shandong, Hebei si Guangdong. O simpla cautare pe Internet si descoperi multe astfel de reclame pentru scoli de falsificat produsele alimentare.

Un centru de cercetare din Fengtai, Beijing, sustine ca “compania noastra a raspandit tehnologia pentru crearea oualelor artificiale. Noi am pregatit 70.000 de studenti in peste 20 de provincii din tara. Oferim de asemenea tehnologii pentru crearea de “struguri artificiali”, “carne de vita” si “pui artificiali” si pentru crearea de fructe glasate cu diverse arome fara sa se foloseasca fruncte de gherghin.”

Dupa recentele rapoarte asupra calitatii produselor din China, unii sud-coreeni si-au pus firesc intrearea: “Pana la urma ce poti manca in China?” “Intr-adevar, industria alimentara din China este plina de minciuni si frauda si creeaza astfel panica in randul consumatorilor”.

*

Daca sunteti interesati de o colaborare pe teme legate de protectia consumatorului adresa redactiei va sta la dispozitie.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here