Acasă Supliment Cultural Arta În memoria Maestrului PAUL GHERASIM 1925-2016

În memoria Maestrului PAUL GHERASIM 1925-2016

932
0
DISTRIBUIȚI
„Logos” al venerabilului Maestru Paul Gherasim, mentorul si indrumătorul meu , expozitia „Colind ” a grupului Prolog la Galeria Romană .
Raspandeste cu incredere
 • 83
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  83
  Shares

„Logos” al venerabilului Maestru Paul Gherasim, mentorul si indrumătorul meu , expozitia „Colind ” a grupului Prolog la Galeria Romană .
„Logos” al venerabilului Maestru Paul Gherasim, mentorul si indrumătorul meu , expozitia „Colind ” a grupului Prolog la Galeria Romană .

 

DUMNEZEU Să-l ierte si cu dreptii Să-l odihnească pe venerabilul Maestru PAUL GHERASIM, unul dintre initiatorii grupului „Prolog” acum 31 de ani. Din 2004 mereu mi-a spus:”cercetează, desenează, pictează”. Un om exceptional, a trecut la cele vesnice in ziua de 3 august 2016, la etatea de 91 de ani. Ziarul Jurnalul Bucurestiului si eu personal transmitem condoleante familiei indoliate. Privegherea (miercuri și joi) și slujba de înmormântare (vineri, 5 august 2016, orele 11.00, după Sfânta Liturghie) vor avea loc la Mănăstirea Stavropoleos din București, iar ulterior marele artist va fi înmormântat la Cimitirul Izvorul Nou.
Acest text nu se vrea un necrolog. Sunt doar câteva gânduri ale unui om care a pierdut pe cineva drag.

Lucrări semnate PAUL GHERASIM, mentorul si indrumătorul meu, expozitia „PROLOG 90×30 ” la Galeria Romană . Cea din dreapta , un studiu cu "Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia" am admirat-o si la retrospectiva din 2005, la Palatul Brâncovenesc de la Mogosoaia.
Lucrări semnate PAUL GHERASIM, mentorul si indrumătorul meu, expozitia „PROLOG 90×30 ” la Galeria Romană . Cea din dreapta , un studiu cu “Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia” am admirat-o si la retrospectiva din 2005, la Palatul Brâncovenesc de la Mogosoaia.

 

Am stat foarte mult timp in cursul zilei, gândindu-mă la stirea primită ca un trăznet in dimineata zilei de 3 august: a trecut la DOMNUL venerabilul Maestru PAUL GHERASIM, mentorul si indrumătorul meu, incepând cu anul de gratie 2004. După binecuvântarea pe care mi-a dat-o in 2001 vrednicul de pomenire, Preafericitul Părinte Patriarh TEOCTIST, intâlnirea cu ” Patriarhul picturii românesti” cred că a fost cea mai marcantă amintire a mea, ca artist. Am incercat azi, care deja devine mâine, să pictez, dar n-am putut, de data asta nu din cauza durerii fizice a unei boli cronice pe care o car după mine de 16 ani, ci din cauza disparitiei modelului meu; am incercat să mă deconectez urmărind victoria echipei mele favorite Steaua Bucuresti cu Sparta Praga, dar degeaba; o tristete apăsătoare imi este in suflet.
Sper ca Uniunea Artiștilor Plastici din România, a cărui membru marcant a fost, să organizeze o expozitie in in memóriam PAUL GHERASIM; apreciez faptul că , incepând cu 2015, am văzut pe simezele de la Galeria Romană – Poartă spre artă din Bucuresti multe lucrări exceptionale, semnate PAUL GHERASIM, am scris mereu despre expozitiile grupului „Prolog” găzduite de această galerie. Am fost in contact ieri 3 august cu proprietarii galeriei pe reteaua de socializare facebook si sunt optimist, va fi o expozitie acolo in memóriam PAUL GHERASIM: ” Dumnezeu să-l odihnească in pace! Cu sigurantă vor urma expozitii care să-i cinstească memoria si activitatea, curând chiar!”

 

 

 

Fotografiile cu lucrările dumnealui sunt făcute de mine tot la această galerie, la expoziția grupului Prolog „90X30” , aprilie-mai 2015 si la expozitia “COLIND” a grupului Prolog din perioada decembrie 2015-ianuarie 2016.

Ne-am intâlnit prima oară acum 12 ani, la a III-a expozitie personală, organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din România la Galeria ArTei, intitulată “Apostolii”, curator fiind amicul comun Costion Nicolescu, teolog si muzeograf principal atunci la Muzeul Național al Țăranului Român(16 iunie – 6 iulie 2004, prelungită pană pe 15 iulie -cu ea s-a inchis Galeria ArTei dacă vă aduceti aminte!!!!-sunteti multi artisti cei care ati expus acolo, expozitie care i-a plăcut mult indrumătorului si mentorului meu venerabilul Maestru PAUL GHERASIM, stăteam aproape zilnic de vorbă la galerie, o feerie). Asa mi-a zis atunci PAUL GHERASIM: cercetează, desenează, pictează…asta voi face si in continuare!.Mi-e tare dor de bunătatea si timbrul vocii dumnealui ,era unul dintre cele mai calde persoane, radia IUBIRE DE SEMENI. De-a lungul expozitiei am avut sansa sa fiu incurajat si sfătuit de dumnealui si Stefan Sevastre. Discutiile zilnice cu PAUL GHERASIM din 2004 , dragostea si incurajările primite m-au edificat defintiv ce este „CALEA, ADEVĂRUL si VIATA”. Multumesc si sunt recunoscător.

Claudiu Victor Gheorghiu: afis la a III-a expozitie personală, organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din România la Galeria ArTei, intitulată "Apostolii"
Claudiu Victor Gheorghiu: afis la a III-a expozitie personală, organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din România la Galeria ArTei, intitulată “Apostolii”

 

La retrospectiva din 2005 a mentorului si indrumătorului meu, venerabilul maestru Paul Gherasim, de la parterul Palatului de la Mogosoaia,in spaţiul dedicat expoziţiilor temporare si la galeria “Cuhnie” , m-a imbrătisat si m-a pupat cu drag, m-a emotionat tare mult acel gest.
Ultima mea expozitie personală cu artă religioasă, organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din România la galeria Galateea, a fost apoi sub indrumarea dumnealui, m-a sfătuit să continui tema incepută (exact asa gândisem si eu), a rezultat deci in perioada 28 iunie-11 iulie 2007, a IV-a expozitie personală cu artă religioasă, intitulată „Patimile Apostolilor”.

Claudiu Victor Gheorghiu: afis la a IV-a expozitie personală cu artă religioasă, organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din România la galeria Galateea, intitulată „Patimile Apostolilor”.
Claudiu Victor Gheorghiu: afis la a IV-a expozitie personală cu artă religioasă, organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din România la galeria Galateea, intitulată „Patimile Apostolilor”.

 

Claudiu Victor Gheorghiu, zugrav si ucenic al Sf. Apostol si Evanghelist Luca, 3-4 august 2016.

 

 

PAUL GHERASIM, biografie:

Născut la 25 iunie 1925, Botești, Suceava

Studii:
A studiat desenul cu pictorul Nicolae Dărăscu, iar pictura cu Jean Alexandru Steriade, la Academia de Arte Frumoase din București, între anii 1943-1947. Din anul 1946 a participat la principalele expoziții oficiale. Prima expoziție personală a avut loc în 1966 la Galeria Galateea.

În 1985, Paul Gherasim întemeiază Grupul Prolog, împreună cu Horea Paștina, Mihai Sârbulescu, Christian Paraschiv și Constantin Flondor.

 

Expoziții personale:
1966 – Galeria Galateea, București
1972 – „Bolți de lumină”, opt pânze, Galeria Amfora, București
1995 – Galeria Catacomba (selecție retrospectivă), București
2005 – Prologos, Palatele Brâncovenești Mogoșoaia de la Porțile Bucureștilor, Mogoșoaia (reluarea temei „Bolți de lumină”)

Expozitii de grup – Prolog:
1985, 1986, 1987, 1989, 1990 – Galeria „Căminul Artei”, București
1991 – Galeria „Artexpo”, București, (în cadrul Expoziției „Filocalia”)
1992, 1996 – Galeria „Catacomba”, București
1994 – Arte Fiera- „Seduzione della Differeza”, Bologna
1994 – Institutul Român de Cultură și Cercetări Umaniste, Palazzo Correr, Veneția, Italia
1994 – Muzeul de Artă Timișoara (în cadrul Expoziției „Orient- Occident”)
1995 – Limasol, Cipru
1996, 1999, 2002 – Galeria 28, Timișoara
2000 – Galeria Ludovic, București
2001, 2004 – Galeria Anticariat Curtea Veche, București
2004 – Muzeul de Artă Arad
2006 – Expoziția „Prolog 20 de ani”, Muzeul de Artă, Alba-Iulia
2010 – “Prolog – 25 de ani”, Galeria Anticariat Curtea Veche, București
2010 – Galeria Zikkurat, Teatrului Național și Palatului Artelor din Budapesta

Expoziții de autor (Artă comparată):
1968 – „Luchian înnoitorul” (în colaborare cu Theodor Enescu), Muzeul Simu, București
1973 – „Permanențe ale artei românești”, Muzeul Satului, București
1974 – „Sinteze de artă românească”, Muzeul Județean Suceava
1978 – „Studiu I (în colaborare cu Ion Grigorescu, Coriolan Babeți, Constantin Flondor), Galeria Bastion, Timișoara
1980 – „Secole de continuitate în arta românească”. Muzeul Județean Râmnicu-Vâlcea
1981 – „Studiu II (în colaborare cu Ion Grigorescu, Coriolan Babeți, Constantin Flondor), Galeria Bastion, Timișoara
1991 – „Spațiul spiritual al satului românesc”, Muzeul Național de Artă, București. 1994 „Trecut-Prezent” și „Pentru Eminescu”, Galeria Catacomba, București
2003 – „Străvezimea satului românesc”. Muzeul țăranului român, București
2005 – „Grupul Ioan Andreescu la 50 de ani”, Așezămîntul Stavropoleos, București

Premii și titluri:
1946 – Premiul al 2 lea al „Salonului de Primăvară”, pentru Pictură
1961 – Premiul pentru Pictură, al Uniunii Artiștilor Plastici
1972 – Premiul Revistei „Arta”
1979 – Marele Premiu al Uniunii Artiștilor Plastici
1995 – Premiul „Ioan Andreescu”, al Academiei Române
2001 – Ordinul „Steaua României”, în Grad de Comandor
2002 – Crucea Patriarhală, Distincție acordată de Patriarhia Română
2006 – Premiul Revistei „Cuvântul”

Sursă biografie: http://www.contemporanii.org/artisti/paul-gherasim

 


Raspandeste cu incredere
 • 83
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  83
  Shares
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentBancul Zilei
Articolul următorBuna Ziua Iasi : Informatii socante despre explozia din Copou !
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (CONSTANTIN the GREAT and CHRISTIANITY) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , PAINTING section with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990.I paint in technique tempera or tempera with egg on wood. During the period 1992-1994 I was managership at COLEUS modern art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Romanian Fine Arts Union from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Romanian Fine Arts Union (UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Romanian Fine Arts Union. From 2014 I am member VISARTA( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I have 4th Personal Exhibitions with sacred art organized by UAP from Romania- Romanian Fine Arts Union in Bucharest (2001,2003,2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery) and another at Silva Gallery in Busteni(2007-2008). I have also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The ICONS, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy, but also in France, Greece, Japan, South Korea, Switzerland, Peru. From May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at CULTURE (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucurestiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper . From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor at CULTURE at the Intell News: Global news, press and event analysis. From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.